D Vitamini Hakkında Bilmeniz Gerekenler / Çok Duyduğumuz Ama Az Bildiğimiz Sağlığın Şifreleri – D vitamini ülkemizde sadece ihtiyacı olanların değil, her yaştan insanın duyduğu ve hakkında olumlu düşüncelere sahip olduğu bir vitamindir. D vitamini deyince herkesin aklına gelen faydalardan bazıları ise, kemik, beyin, kardiyovasküler sağlık, sağlıklı bir hamilelik ve daha fazlasıdır.
D vitaminini, bir vitamin olarak adlandırmaya karşı çıkan uzmanlar bile vardır. Çünkü D (vitamini) güneşten, gen düzenlemelerinden, doğal besinlerden ve diyetten elde edildiği için diğer üretilmiş vitaminlere benzemez.
Bu makale D vitamini hakkında bilmeniz gereken herşeyi kapsamak üzere yazılmıştır.
D vitamini neden önemlidir?
2000 yıllarına kadar, D vitamininin genlerin düzenlenmesinde rol oynadığı tahmin edilmekteydi. Bu, tüm vücuttaki her hücrede meydana gelen kritik süreçlere çok fazla girdi demektir!
Bu hayati besin, kemik ve kas sağlığından güneşten etkilenen hemen her sağlık durumuyla bağlantılıdır. Bunlar arasında beyin sağlığı, hamilelik, bağışıklık aktivitesi, kardiyovasküler fonksiyonlar ve daha fazlası vardır.
Buna karşılık, D vitamini eksikliği önemli sağlık sonuçlarına yol açabilir. ABD’deki istatistiklere göre, yetişkinlerin %42’sinde D vitamininin eksik olduğu tahmin edilmektedir.
D vitamininin olumlu etkilerini gösteren bazı bulgular aşağıda verilmiştir.
D vitamininin faydaları ve eksikliğinden doğan olumsuz sonuçlar
Birçok insan D vitamini denildiğinde ilk akla gelen konu kemikleridir. Halk arasında da böyledir. Çünkü özellikle ileri yaşlarda “kemik erimesi” sorunu yaşayanlar D vitamininin bir şemsiye görevi gördüğü bilinmekle birlikte; sağlıklı kemik oluşumu ve mineralizasyonu için kalsiyum, fosfor, sodyum ve magnezyum gibi mineralleri dengelemeye yardımcı olduğu da bilinmektedir. Kaynak-1
D vitamini iskelet sağlığı üzerinde önemli bir rol oynaması yanında, kemik sağlığının ötesine geçerek, faydaları vücudun tüm bölgelerine ulaşır.
Vücuttaki D vitamini reseptörleri ile birlikte bu minerallerin bol miktarda bulunması nedeniyle, D vitamininin faydaları çoktur ve sayısız fizyolojik fonksiyonu doğrudan ve dolaylı olarak etkiler.
D vitamini bir antioksidan görevi görebilir, bağışıklık aktivitesini düzenleyebilir, kardiyovasküler sağlığı destekleyebilir, kan şekeri dengesini düzenleyebilir, beyinde nörotransmitter sentezini düzenleyebilir ve daha fazlasını yapabilir.
Yiyeceklerden, takviyelerden veya güneşe maruz kalmaktan kaynaklanan D vitamini, başlangıçta aktif olmayan bir formdadır.
25(OH) D vitamini olmak için önce karaciğerden, sonra da biyolojik olarak aktif hale gelmek için böbreğe gitmek zorundadır.
OH: “Hidroksit” demektir. Hidroksit kimya biliminde, oksijen ve hidrojen atomları içeren diatomik anyonun adıdır.)
1,25 (OH)2 D vitamini Biyolojik olarak aktif olduktan sonra, D vitamini vücuttaki organlara gider. D vitamini reseptörleri vücuttaki çoğu organda (örneğin bağırsaklar, pankreas, böbrek, akciğerler, tiroid vb.) bulunduğundan, D vitamini bu organların sağlığını ve işlevlerini etkiler.
Aşağıda D vitamininden yararlanan organ sistemlerinden bazıları ve belirli sağlık koşullarında D vitamini eksikliğinin olumsuz sonuçları verilmiştir. Kaynak-2
D vitamini, beyin ve sinir sistemi
D vitamini, beyin ve sinir sistemlerini önemli ölçüde etkiler. D vitamini hakkında yapılan çalışmalar, güneşten D vitamini sentezinin son derece düşük olduğu kış mevsiminde D vitamini takviyesinin ruh halini iyileştirebileceğini göstermiştir. Kaynak-3
Ayrıca araştırmalar, düşük D vitamini düzeylerinin artan uyku hali ve uyku güçlükleri ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
D vitamini ve kas-iskelet sağlığına etkileri
D vitamini, kemiklerin ve kasların normal yapısını ve işlevini destekler. Tarihsel olarak, kronik D vitamini eksikliğinin sonuçları, D vitamini kaynağı olmayan ve düşük güneşe maruz kalan çocuklarda kemik büyümesinin zayıflamaya ve bozulmaya neden olan bir iskelet bozukluğu olan raşitizm vakalarında tam olarak ortaya çıkmıştır. D vitamini eksikliği, belirli türlerinde kırık ve kas zayıflığı biçimlerinde artan riskle kanıtlandığı gibi, yetişkinleri de etkiler. Kaynak-4
D vitamini; bağışıklık ve solunum
D vitamini, bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde rol oynadığından, akut ve kronik solunum yolu komplikasyonları gibi bağışıklıkla ilgili durumlar üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olabilir; ortaya çıktıklarında semptomların azalmasına yardımcı olabilir.
Örneğin, çocukluk ve yetişkinlik döneminde yeterli miktarda D vitamininin kronik solunum sorunlarının ve semptomlarının alevlenme riskini azalttığı gösterilmiştir.
IU Nedir?
“IU”; A, D, E Vitaminleri ve belirli hormonlar, enzimler ve biyolojikler (aşılar gibi) dahil olmak üzere yağda çözünen vitaminleri ölçmek için yaygın olarak kullanılan bir Uluslararası Biyolojik Aktivite Birimdir. IU’nun mg’a dönüşümü maddeye bağlı olarak değişir. Örneğin; “1 IU” C vitamini 50 mg, “1 IU” insülin 0.045 miligram ve “1.000 IU” D vitamini 25 mcg’dir.
Bilim adamları, günlük 1000 IU (25 mcg) D vitamini almanın kalp hastalığı riskini %10 oranında azalttığını bulmuştur Kaynak-5. Mevcut araştırmalara dayanarak, günlük 1.000–4.000 IU (25–100 mcg) D vitamini tüketmenin, çoğu insanın sağlıklı D vitamini kan seviyelerine ulaşması için ideal olması gerektiği görülmektedir.
Araştırmalar ayrıca günde 4.400 IU D vitamini alan hamile kadınların, günde sadece 400 IU alan hamile kadınlara kıyasla, yeni doğan ve üç yaşındaki çocuklarında solunum sorunları riskini azaltabileceğini göstermiştir.
Günde 800 IU alan kadınlarda plaseboya kıyasla kendi bildirdiği mevsimsel solunum komplikasyonları insidansının önemli ölçüde daha düşük olduğu gösterilmiştir.
D vitamini ve hamilelik
Artan kanıtlar, hamilelik sırasında D vitamininin faydalarını da desteklemektedir. Son araştırmalar, hamilelik sırasında D vitamininin birçok hamilelik komplikasyonu riskini azaltabileceğini bulmuştur. Kaynak-6
D vitamini ve kardiyovasküler sağlık
Araştırmalar, solunum sistemine ek olarak, D vitamininin kardiyovasküler sistemin sağlığında da rol oynadığını, kalp ve kan damarlarının çeşitli komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Kaynak-7
Örneğin, araştırmacılar, geniş bir doz aralığı (yani 600 IU, 2.000 IU, 4,000 IU) kullanılarak günlük D vitamini takviyesinin, plaseboya kıyasla yalnızca sekiz hafta sonra belirli kan damarlarının sertliğini azalttığını bildirdi. Daha da ilginci, D vitamininin etkisi doz-yanıt ilişkisinde gözlemlendi, yani daha fazla D vitamini alındıkça kan damarı yapısında daha fazla gelişme gözlemlendi. Kaynak-8
D vitamini ve metabolizma
D vitamini vücutta çok sayıda metabolik süreçte yer almaktadır. Araştırmalar D vitamininin kan şekeri dengesizliklerini ve metabolik komplikasyonları olumlu yönde etkileyebileceğini göstermiştir.
Obezite birçok metabolik ve kardiyovasküler dengesizlik için önemli bir risk faktörüdür. Araştırmalar, D vitamini eksikliği prevalansının, obezitesi olan kişilerde (ve aşırı kilolu kişilerde daha az derecede) ve kan şekeri dengesizliği olanlarda daha yüksek olabileceğini düşündürmektedir. D vitamini ile metabolik komplikasyonlar arasındaki ilişki doza bağımlı olabilir, kişinin D vitamini durumu ne kadar iyiyse, bu dengesizliklerin çoğunun riski o kadar düşüktür.
D vitamini kaynakları ve formları
Güneş ışığından D vitamini
Güneş ışığı, D vitamini sentezinin güçlü bir doğal kaynağıdır.
Güneş ışığına 1-15 dakikalık bir sürede maruz kalan kişi (dünyada bulunduğu lokasyona göre bu değer değişebilir), aynı oranda (örneğin, sadece bir mayo giyen birini düşünün) D vitamini, yaklaşık 3,000 IU (bu değer kişinin dünyada bulunduğu lokasyona ve ten rengine göre değişebilir) üretir.
Bu pozlama, tüm vücut güneşe maruz kaldıktan 24 saat sonra pembe ten rengi oluşturur. Cilde nüfuz eden güneş ışığından gelen UVB radyasyonunu azaltan veya engelleyen herhangi bir şey cildin D vitamini yapma yeteneğini etkiler. Coğrafi konumdan çevresel koşullara kadar birçok faktör vücudun D vitamini üretimini etkiler.
UVB Hakkında: Büyük kısmı Ozon Tabakası tarafından absorve edilse de, bir kısmı yeryüzüne ulaşarak maruz kaldığımız UV ışınlarının yüzde beşini oluşturuyor. UVB ışınlarının bedenimizdeki etkileri UVAdan yüzlerce kat daha fazladır. Cildimizin üst tabakasını çok hızlı bir şekilde etkiler, kızarıklar oluşmasına sebep olur. İnsanlık için en tehlikeli olan UVB ışınları, erken yaşlanmaya ve bağışıklık sistemini baskılayarak cilt kanserine yol açar.
Coğrafi konum, yılın zamanı, günün saati
Güneşe maruz kalmadaki farklılıklar, büyük ölçüde güneş ışığının dünyaya ulaşma açısına bağlıdır. Bu, kişinin yaşadığı yere, yılın saatine ve günün saatine göre değişir.
Daha yüksek enlemlerde, 30 o N veya 30 o S’nin üzerinde yaşayanlar, ekvatora daha yakın olanlardan daha az UVB radyasyonu alır ve bu, cilt tarafından ne kadar D vitamini yapılabileceğini sınırlar. D vitamini sentezi kış mevsiminde ve cildin güneş ışığına maruz kalmasının minimum olduğu sabah erken ve öğleden sonra geç saatlerde daha düşüktür. Kaynak-9
Cilt pigmentasyonu
Melanin, UVB radyasyonunu emerek doğal bir güneş kremi görevi gören cilt, saç ve gözlerdeki bir pigmenttir. Kaynak-10
Melanin işini yaparken çok etkili olduğu için ciltte ne kadar fazla melanin varsa (yani cilt pigmentasyonu ne kadar koyu olursa) D vitamini üretimi o kadar azalır.
Çok koyu tenlerin doğal SPF’si 15 olduğu tahmin edilmektedir, bu da cilt tarafından D vitamini sentezini %99’a kadar etkili bir şekilde azaltır. Kaynak-11
Daha koyu tenli kişilerde cildin ürettiği toplam D vitamini miktarı sınırlı değildir, ancak aynı miktarda D vitamini yapmak, açık ten rengine sahip kişilere kıyasla 3-6 kat daha uzun sürebilir.
Yaşlanma Etkisi
Vücudun D vitamini yapma yeteneği yaşla birlikte azalır. Vücudun D vitamini yapması için, güneş ışığından gelen UVB ışınları cilde nüfuz ettiğinde 7-dehidrokolesterol adı verilen bir bileşiğin varlığı gereklidir.
Artan yaşla birlikte, bu bileşikten daha küçük miktarlarda üretilir. Sonuç olarak, aynı miktarda güneşe maruz kalınsa bile daha az D vitamini üretilir. Yaşlıların, düşük 7-dehidrokolesterol seviyeleri nedeniyle D vitamini yapma yeteneklerinde %75’e varan bir azalma olabileceği tahmin edilmektedir. Kaynak-12
Güneş kremi-losyonu
Melanin ile benzer şekilde hareket eden güneş kremi, UVB radyasyonunun emilimini engeller. Sonuç olarak, güneş koruyucu uygun şekilde uygulandığında cilt tarafından üretilen D vitamini miktarını %99’a kadar azaltabilir. Kaynak-13
Diğer faktörler
Kapalı mekanda geçirilen zaman, bulutlu havalar, sisli havalar, giysiler, cilde ulaşan UVB ışınlarının miktarını ve sonuç olarak yapılabilecek D vitamini miktarını azaltır.
D vitamininin besin kaynakları
Cilt tarafından doğal olarak üretilen D vitamini miktarını etkileyen tüm faktörler göz önüne alındığında, çoğu insanın diyetleri yoluyla güvenilir miktarlar elde etmek için yardıma ihtiyaç duyması şaşırtıcı değildir.
D3 vitamininin (ya da kolekalsiferol, esas olarak D vitamininin hayvansal bir formu) doğal gıda kaynakları arasında yağlı balıklar, yumurta sarısı ve morina karaciğeri yağlarında bulunur.
D2 vitamini (veya bitki bazlı D vitamini kaynağı olan ergokalsiferol) için Şitaki mantarlar mükemmel bir kaynaktır.
Şitaki mantarı Nedir? Şitaki mantarı, faydaları yüzyıllardır bilinen ve antik tıpta Uzak Doğu başta olmak üzere sıkça kullanılan bir mantar türü. Adını Japonca mantar anlamına gelen take ve bu mantarın yetiştiği ağacın adı olan shii kelimelerinin birleşmesinden alan shiitake mantarı; protein zengini bir besin olarak dünyanın en çok tüketilen 2. mantar çeşididir. Koyu kahverengi rengi ve dokulu yapısıyla dikkat çeken şitaki mantarının şapka kısmı, 5 ila 10 cm arası büyüyebilir.
Doğal varyasyonlar olmasına rağmen, aşağıdaki tablo, belirli gıda kaynaklarında bulunabilecek D3 vitamini (doğal olarak oluşan ve güçlendirilmiş) ve D2 miktarları için tahminler vermektedir.
D vitamini kaynakları |
|
Doğal Kaynaklar | |
Morina karaciğeri yağı | ~200 IU D3 vitamini (tatlı kaşığı başına) |
Yumurta sarısı | ~20 IU vitamin D3 veya D2 (sarısı başına) |
Uskumru (konserve) | ~250 IU D3 vitamini (3.5 oz başına) |
Somon (konserve) | ~300-600 IU D3 vitamini (3.5 oz başına) |
Somon (taze yetiştirilmiş) | ~100-250 IU vitamin D3 veya D2 (3.5 oz başına) |
Sardalya (konserve) | ~300 IU D3 vitamini (3.5 oz başına) |
Şitaki mantarı (taze) | ~100 IU D2 vitamini (3.5 oz başına) |
Şitaki mantarları (güneşte kurutulmuş) | ~1600 IU D2 vitamini (3.5 oz başına) |
Güneş ışığı/UVB radyasyonu | ~20.000 IU D3 vitamini (1 MED başına) * |
Ton balığı (konserve) | ~230 IU D3 vitamini (3.5 oz başına) |
Güçlendirilmiş Gıdalar | |
Güçlendirilmiş kahvaltılık gevrekler | ~100 IU D3 vitamini (porsiyon başına) |
Güçlendirilmiş tereyağı | 56 IU D3 vitamini (3,5 oz başına) |
Güçlendirilmiş peynirler | 100 IU D3 vitamini (3 oz başına) |
Takviye edilmiş süt | 100 IU D3 vitamini (8 oz başına) |
Güçlendirilmiş portakal suyu | 100 IU D3 vitamini (8 oz başına) |
Güçlendirilmiş yoğurtlar | 100 IU D3 vitamini (8 oz başına) |
Bebek formülleri | 100 IU D3 vitamini (8 oz başına) |
Ek Kaynaklar | |
multivitamin | 400, 500 ve 1000 IU vitamin D3 veya D2 |
D3 vitamini | 400, 800, 1000, 2000, 5000 IU |
*Mayoda minimum eritme dozu (MED). Kolların ve bacakların 0,5 MED’ye maruz kalması, ~3000 IU D3 vitamininin alınmasına eşdeğerdir.
Takviyeler: Hangi D vitamini formu en iyisidir?
Birçok insan güneşe maruz kalma ve diyet yoluyla yeterli D vitamini almadığından, takviye alması gerekli olabilir.
Takviye için iki D vitamini formu mevcuttur:
D2 vitamini ve D3 vitamini.
Bu iki form öncelikle yapı ve kaynaklarda farklılık gösterir. Bununla birlikte, her ikisi de karaciğer tarafından, bir kişinin D vitamini durumunu belirlemek için kanda ölçülen aynı D vitamini formu olan kalsitriole [25(OH) D vitamini] dönüştürülür. Güçlü kanıtlar, D3 vitamininin zaman içinde D vitamini kan düzeylerini korumada D2 vitamininden daha etkili olduğunu göstermektedir. Kaynak Quesada-Gomez JM, Bouillon R. Osteoporos Int. 2018. 29(8): p. 1697-711.
Veganlar ve bitki bazlı bir D vitamini kaynağını tercih eden diğerleri, hayvan bazlı vitamin D3 kaynaklarına kıyasla tipik olarak D2 vitamini ile takviye yapmayı tercih ederler. Neyse ki, liken, mantar ve alg bitkisi benzeri organizma formunda bulunan bitki bazlı bir D3 vitamini vardır.
Multivitaminler tipik olarak D2 veya D3 veya her ikisinin bir kombinasyonu şeklinde 400, 500 veya 1000 IU D vitamini içerir. D vitamini bağımsız takviyeleri, 400-50.000 IU değerinde D3 vitamini formunda bulunabilir.
D vitamini: Ne kadar yeterli?
Önerilen miktarda D vitamini
Çeşitli araştırma kuruluşları tarafından genel D vitamini hakkında takviye kılavuzları önerilmiştir. Aşağıdaki tablo, kılavuzları en son araştırmaları yansıtan Endokrin Derneği de dahil olmak üzere üç kurum ve kuruluştan tavsiyeler sunmaktadır.
Amerika Sağlık Bakanlığı FDA’nın son zamanlarda besin takviyesi olgularında D vitamini değerlerini raporlamaya yönelik düzenlemelerini değiştirdiğini unutmayın. Ocak 2020’den itibaren, tüm takviye şirketlerinin mevcut Uluslararası Birimler (IU) (1 mcg = 40 IU) yerine mikrogram (mcg) cinsinden D vitamini miktarlarını bildirmeleri gerekecektir.
Aşağıda bazı genel yönergeler verilmiştir:
D Vitamini Önerileri | IOM | FDA | Endokrin Derneği |
(BKA) | (RDI) | (Günlük) | |
Bebekler | |||
0-6 ay | 400 IU | 400-1000 IU | |
6-12 ay | 400 IU | 400-1000 IU | |
Çocuklar | |||
1-3 yıl | 600 IU | 600 IU | 600-1000 IU |
4-8 yıl | 600 IU | 800 IU | 600-1000 IU |
Yetişkinler | |||
9-18 yıl | 600 IU | 800 IU | 600-1000 IU |
19-70 yıl | 600 IU | 800 IU | 1500-2000 IU |
>70 yıl | 800 IU | 800 IU | 1500-2000 IU |
Gebelik | |||
14-18 yaş | 600 IU | 600 IU | 600-1000 IU |
19-50 yıl | 600 IU | 600 IU | 1500-2000 IU |
Emzirme* | |||
14-18 yaş | 600 IU | 600 IU | 600-1000 IU |
19-50 yıl | 600 IU | 600 IU | 1500-2000 IU |
*Bebek 400 IU/gün almıyorsa, 4000–6000 IU/gün, annenin alması gereken miktardır.
IOM = Tıp Enstitüsü; RDA = Önerilen Diyet Ödeneği; RDI = Önerilen Diyet Alımı; IU = Uluslararası Birim.
Tablo, D Vitamini Eksikliğinin Değerlendirilmesi, Tedavisi ve Önlenmesi: Endokrin Derneği Klinik Uygulama Kılavuzu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21646368’den yeniden düzenlenerek üretilmiştir
Çoğu D vitamini araştırmacısı, D vitamini düzeylerinin >30 ng/mL (veya 75 nmol/L) düzeylerinde yeterli olduğu konusunda hemfikirdir. 20 ng/mL veya altındaki (< 50 nmol/L) seviyeler D vitamini eksikliğinin göstergesi olarak kabul edilirken, 21-29 ng/mL (veya 51-74 nmol/L) kan seviyeleri yetersizliği gösterebilir. Kaynak-14
D vitamini testi neden önemlidir?
D vitamininin kan seviyelerinin ölçülmesi, birinin yeterli D vitamini alıp almadığını belirlemede en önemli faktördür. Çünkü bir kişide aynı D vitamini dozu başka bir kişide farklı kan seviyelerine neden olabilir.
Temel D vitamini seviyeleri (D vitamini takviyesinden önceki D vitamini kan seviyeleri), yaş, vücut ağırlığı, sindirim sağlığı, diyet, mevcut ilaçlar ve çok daha fazlası dahil olmak üzere, D vitamini takviyesinin bireyin D vitamini kan seviyelerini nasıl etkileyeceğini belirleyen çok sayıda faktör vardır.
Kalsitriol (25(OH) D vitamini) olarak ölçülen kan D vitamini seviyeleri, doktorunuz tarafından istenen bir kan testi ile kolay ve doğru bir şekilde tespit edilebilir.
- Bir kişinin takviyeden önceki D vitamini kan seviyeleri ne kadar düşükse, yeterli seviyelere ulaşmak için o kadar fazla D vitamini gerekir. Araştırmacılar, başlangıç D vitamini düzeyi daha düşük olan hastalarda, başlangıç düzeyi daha yüksek olan hastalara kıyasla yeterli düzeylere (>75 nmol/L veya 30 ng/mL) ulaşmak için %50 daha yüksek D vitamini dozunun gerekli olduğunu bildirmiştir Kaynak-15
- Daha yüksek bir vücut kitle indeksi (BMI) ile hedef kan seviyelerine ulaşmak için daha fazla D vitamini gerekir. Bir araştırmaya göre, günde 2000 IU D vitamini takviyesi yaptıktan sonra, BMI’si daha yüksek olanlar, BMI’si daha düşük olanlara göre önemli ölçüde daha düşük D vitamini seviyelerine sahipti. Kaynak-16
- Diğer çalışmalar, yaşın takviyeden sonra D vitamini seviyeleri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Araştırmalar, yaş arttıkça kan seviyelerini yükseltmek için daha fazla miktarda D vitamini gerekebileceğini gösteriyor. Kaynak-17
“Çok” D vitamini, “Ne kadar çok”; seviye ne kadar Olmalı?
Diyet takviyeleri alırken uygun özen ve önlemler alınmalıdır; ancak araştırmalar çok fazla D3 vitamini alma riskinin son derece nadir olduğunu göstermektedir.
Aslında, giderek artan bir araştırma grubu, çoğu insanın günlük D vitamini alımını artırması gerektiğini bize bildiriyor. Klinik Uygulama Yönergeleri aşağıdakileri belirtir:
- Bebekler (1 yıla kadar): 2.000 IU’ya kadar güvenlidir.
- Çocuklar ve adolesanlar (1-18 yaş): 4.000 IU’ya kadar güvenlidir.
- Yetişkinler (> 18 yaş): 10.000 IU’ya kadar güvenlidir.
Bu seviyeler, bu miktarların kendi yaş gruplarında kullanımının güvenli olduğunu gösteren çalışmalara dayanmaktadır ve hiçbir D vitamini toksisitesi belirtisi bildirilmemiştir. Araştırmanın 40.000 IU/gün’ün üzerindeki ek vitamin D3 dozları için aynı güvenlik profilini gösterdiğini de belirtmek önemlidir!
Bu, kişinin özel D vitamini ihtiyacını belirlemenin en güvenilir yolunun test yapmak olduğunu tekrarlar.
Sonuç: D vitamini genel sağlık için önemlidir.
D vitamini genel sağlık için son derece önemlidir ve büyüyen bir araştırma grubu sürekli olarak önemini ortaya koymaktadır.
Bu hormon benzeri molekül, sağlıklı bir hamilelikten kemik ve kas bütünlüğüne, bağışıklık ve solunum sağlığına, kardiyovasküler fonksiyonlara, bağışıklık aktivitesine, beyinde nörotransmitter sentezine ve daha fazlasına kadar yaşam boyunca tüm vücudun sağlığını destekler.
Bazı insanlar güneşe maruz kalmalarının ve diyetlerinin D vitamini elde etmek için yeterli olduğunu düşünse de, çoğu insanın daha fazlasına ihtiyaç duyduğuna dair bilimsel kanıtlar vardır. Bunları yukarıda konuştuk.
Test, takviye, uygun güneş ışığına maruz kalma ve D vitamininin besin kaynaklarını tüketmek, bu hayati besinin optimal miktarlarına ulaşmak için dengeli bir yaklaşım şarttır.
Not: Bu yazı tıbbi bir tavsiye yazısı değil, bir bilgilendirme yazısıdır. Çeşitli hastalık ve rahatsızlıkların tedavisi için bir doktora başvurunuz.
Tavsiye Edilen Makaleler:
Çocukların Zeki Olması İçin Anneler Nasıl Bir Balık Yağı Kullanmalı
Dikkat Dağınıklığı Ve Hiperaktivite İçin Günlük DHA Miktarı Önemli