Çocuklarda Konsantrasyon – Konsantrasyon konusunda yetişkinler batak durumda; ya çocuklar? Korona aylarını yaşarken, nerdeyse yatağından online derslere bağlanmaya çalışan öğrencilerin motivasyonları sizce nasıl olabilir? Okulda, sınıfta veya uzantısı olarak evde öğrencilerin derslere girmelerine dair o kadar ısrarlara rağmen derse katılımın başarılamamış olması düşündürücüdür. Ders soğukluğunu yenemeyen öğrenciler, neredeyse bir yıla yaklaşan uzaktan eğitimde nasıl konsantre olabilirler? Bu saydıklarım okul ve çocuk dışında, tüm iş kollarında ve her yaş grubunda olanlar için de geçerli.
Sorun “Konsantrasyon-odaklanma” sorunu…
Konsantrasyon Nedir?
Konsantrasyon, işlerin yapılmasını sağlayan bileşenlerin bir araya gelmesidir. Konsantrasyon veya dikkat kontrolü, bir bireyin neye dikkat edeceğini ve neyi göz ardı edeceğini seçtiği kapasitesidir. İçten gelen dikkat veya yönetici dikkat olarak da bilinir.
Daha genel bir tabirle, dikkat kontrolü, bir bireyin konsantre olma becerisi olarak tarif edilebilir. Öncelikli olarak ön singulat korteksi de içeren frontal alanlar tarafından aracılık edilen dikkat kontrolünün, çalışma belleği gibi diğer yönetici işlevler ile yakından ilgili olduğu düşünülmektedir.
Ancak konsantre olabilmek, kolay olmaktan öte, çok zordur. İstendiğinde hemen ortaya çıkması zor bir niteliktir. Sabırla ve ısrarla gelişebilir.
Konsantrasyon, çocuklarımız için daha da zordur, ancak önemlidir ve ebeveynler olarak çocuklarımıza yardımcı olmak için yapabileceğimiz bazı destekler vardır.
Konsantrasyonla İlgili Eğitim Sistemindeki Büyük Hata
Çocuklarda Konsantrasyon – Eğitim sistemi öğrenme süreçlerinde öğrencilerin yetenekleri kadar onların psikolojik boyutlarına da önem verse, işi kolaylaşır.
Genelde bilişsel düzeyde öğrenmeye mahkum ettiği çocuğun duyuşsal boyutuna, hazır bulunuşluk ve motivasyon boyutlarına karşı kör kalmaktadır.
Hangi becerilerin önemli olduğu ve bunların nasıl öğretileceği konusunda her zaman bir tartışma vardır. Şaşırtıcı bir şekilde, konsantrasyon iletişim, hayal gücü, güven, yaratıcılık ve grup çalışması gibi şeylerin yanında gelişmeyi garanti eden bir beceri veya nitelik olduğu halde psikolojik danışman öğretmenlerin kişisel çabaları da olmasa görmezden gelinecek konular olarak addediliyorlar.
Bu şaşırtıcıdır; çünkü son otuz yılda sınıfta öğretimiz öğretme süreçlerine yönelik teknikler de öğrenciler kadar değişti, değişmek zorundadır. Burada konsantrasyon her şeydir.
Bu sadece sınavlarla ilgili değildir, öğretmeni dinlemek, sınıf görevlerine ve öğrenmenin çoğu yönüne odaklanmak için konsantrasyon gereklidir.
Ebeveynler Nasıl Yardımcı Olabilir?
Çocuklarda Konsantrasyon – Bazen, çocuklarımızın tüm gününü, bireysel ilginin yetersiz olduğu otuz civarında başka çocuktan oluşan bir sınıfta geçirdiğini unutuyoruz. Bu, çocuğunuzun muhtemelen ev ödevi sırasında sizden okuldaki tüm günden daha fazla bire bir ilgi göreceği anlamına gelir.
Evde eğitim üzerinde büyük bir etkimiz olabilir ve daha iyi konsantrasyon sağlamak için çok şey yapabiliriz.
İşte çocuğunuzun hayatının konsantre olma becerisini etkileyen bazı yönlerine ebeveyn olarak bilmeniz gereken ve vereceğiniz destekler şunlardır:
Uyku
Konsantrasyon savaşında bariz bir kolay kazanma, yeterince uyumaktır. Önerildiği gibi, 5 ila 11 yaş arası bir çocuk için gecelik 10 ila 12 saat uykudan bahsediyoruz. Bir yatma vakti rutini (Genellikle ilkokul için yatma saati 9.00) oluşturmak her zaman yardımcı olur ve erken yatma vaktinin uygulanmasını kolaylaştırır.
Duygular
Çocuklarda Konsantrasyon – Daha önce, yetişkinler olarak daha “öz farkındalığımız” olduğundan bahsetmiştim. Elbette bu arzulu bir düşüncedir; yetişkin ya da çocuk, hepimiz duygusal varlıklarız ve çoğu zaman duygularımız tarafından yönlendirildiğimizin tamamen farkında değiliz.
Konsantrasyon söz konusu olduğunda, hiçbir şey endişelenmekten daha fazlasını engellemez; bu nedenle çocuğunuz bir şey için endişeleniyorsa, onunla konuşmak için zaman ayırın. Oldukça önemsiz ve çözmesi kolay olabilir; ancak ısrarcıysa ve olay okulda gelişmişse, öğretmenle konuşmayı düşünün.
Diyet ve Su
Çocuklarda Konsantrasyon – Bence hepimiz dengeli beslenmenin konsantrasyonu korumaya yardımcı olduğu konusunda hemfikiriz. Sonuçta çocuğunuz açsa veya şekeri düşmüşse, doğru düşünmesi pek olası değildir.
Bahsetmeye değer birkaç yiyecek var:
- Sabah alınan tahıl türleri enerjilerini yavaşça salgılar; böylece kahvaltı çocukları öğle yemeğine kadar götürür. Bu sürede aldığı eğitim etkili olur. Bunun tersi şekerli tahıllar için geçerlidir.
- Omega-3 Balık Yağları – Çocuğunuzun konsantre olma sorunları varsa veya önemli bir sınava geliyorsa, bu eki sadece ucuz, zararsız olduğu ve konsantrasyon ve öğrenmenin faydasını destekleyen artan kanıtlar olduğu için düşünürdüm. (Kaynak-1) ve (Kaynak-2)
Su beyin için çok önemlidir ve dehidrasyonun konsantrasyon üzerinde açık bir etkisi vardır. Bu, genellikle yalnızca yaz aylarında dikkate aldığımız bir şeydir, ancak çocuğunuzun kışın da su almasını sağlamaya gerçekten değer. Sağlık destekli eğitime önem veren Avrupa’da çoğu okul bunun üzerinde durmaktadır.
Egzersiz Yapmak
Çocuklarda Konsantrasyon üzerine yapılan çeşitli araştırmalar, egzersizin okul çocuklarının konsantrasyonuna faydalı olduğuna işaret ediyor.
Danimarka’dan yapılan bu çalışma, servis kullanmak yerine, (mümkünse) okula yürüyerek gidip gelmenin bile konsantrasyonu artırdığını ve etkisinin tüm sabah sürdüğünü gösteriyor. Egzersizin bariz sağlık yararlarının yanı sıra, konsantrasyon için de iyi olduğunu bilmek yararlıdır.
Uzun bir ev ödevi sırasında çocukları 15 dakika boyunca oynamaya göndermek bir kazan-kazan durumu olabilir.
Dikkat Dağıtma ve Odaklanma
Çocuklarda Konsantrasyon – Küçük çocuklar için mutfak masası ev ödevi yapmak için ideal bir yerdir. Çünkü etrafta dikkati dağıtacak çok şeyler vardır; haylazlar böyle ortamda ders çalışmaya bayılırlar! TV, radyo ve hatta telefon konuşmalarının dikkat dağıtıcı olabileceğini hatırlamakta fayda var.
Öğrenciler on veya daha büyük yaşa geldiğinde ve daha bağımsız hale geldikçe, yatak odalarında veya başka bir çalışma odasında bir masada çalışmalılar. Ev ödevi sırasında telefon vb. cihazlara izin vermeyin. Ayrıca, ödevini/ders çalışmasını tamamlamak için bir hedef zaman belirleyin. Bu onların odaklanmalarına yardımcı olabilir.
İyi Bir Alışkanlık Olarak Konsantrasyon
Evde öğrenme ortamı ve koşulları oluşturarak, öğrenmenin önemli olduğu fikrini aşılayarak, konsantrasyonu artırabiliriz. Bunu tutarlı bir şekilde yaparsak, bu iyi bir alışkanlık haline gelir; hatta belki de ömür boyu sürecek bir alışkanlık haline gelir.
Tavsiye Edilen Makaleler:
Konsantrasyonum Azaldı – Ne Yapmalıyım?
Odaklanma ve Konsantrasyon Kılavuzu – Nasıl Geliştirebilirsiniz?
Beyin Gelişimi İçin Çocuklar Ne Kadar Uyumalı?
Zeka Ve Beslenme İlişkisi – Çocuklukta Beslenmenin IQ Üzerindeki Etkileri