Çocuklar ve Konsantrasyon – Konsantrasyonu sorunlu, baş edilmesi zor inanılmaz bir kuşak geliyor. Bir konuya birkaç saniye bile dayanamayıp sıkılan, dikkati dağınık, odaklanamayan bir kuşak bu. Ekranlı teknolojiyle doğmuşlar, ekranlı aletlerle büyüyorlar. Ödevini bile ekran başında yapmaya çalışıyorlar; pek tabi başladıkları işi asla bitiremiyorlar.
Daldan dala atlayıp sürekli konu değiştiren parmak kadar çocuklardan söz ediyorum.
“Kıpraşmayı bırak da ödevini bitir!” demeniz durumu bile bu parmak kadar çocukların tepesini attırıyor. Güçleri yetse, bir sol, bir sağ kroşe ile anne ve babalarını bile uzatacaklar yere…
Canlı, eğlenceyi seven, konuşkan sekiz yaşındaki bir kız çocuğunun annesine ettiği eziyeti düşünün. Onu oturtmak bir dert, ödevine nasıl odaklanacağını öğretmek başka bir dert…
İğneyi değil çuvaldızı kendimize batıralım ve gerçekçi olalım: Anne ve baba olarak bizim de dikkatimiz öyle derli toplu değil. İtiraf edelim ki, başta biz anne ve babalar da dağınığız. Biz böyleyken çocuklardan onların odaklanmasını istemek ne kadar adil olur?
Ancak, bir çocuğun bir ödev yapmasına veya ders çalışmaya odaklanmasına, daha uzun bir süre için konsantrasyon becerilerini artırmasına yardımcı olmak pek ala mümkündür.
Öncelikle anlamanız gereken birkaç konu var:
Çocuklar doğal olarak eşsiz bir enerjiyle doludur. Onları kıpır kıpır yapan bu enerji onları konsantrasyon sorunlarıyla yüz yüze bırakıyor. Bu durumda en yakını olan ebeveynine bağlanıyor. Bu yanlış değil.
Çocukların konsantrasyon sorunları ile karşı karşıya kalmalarının ana nedeni, yetişkinlere farklı şekilde bağlanmalarıdır.
Mesela, öğretmenin veya ebeveynin verdiği ödev eğlenceli olmadığında sıkılırlar veya dikkatlerini daha ilginç başka bir şeye çevirirler. Oysa yetişkinler yanlış olduğunu da bilse, tatsız tuzsuz da bulsa, itici ve soğuk da bulsa, verilen işi yapmak zorunda hissederler kendilerini.
Öyleyse önce çocuklarda düşük konsantrasyona nelerin sebep olduğunu anlayalım:
- İlgi eksikliği
- Hareketsiz duramama
- Bir düşünce zincirini sürdürememe
- Kolayca dikkati dağılma
- Hayal kuruyor gibi görünme
- Talimatları takip etmede zorluk çekme
- İşleri organize edememe
Çocuğunuzun konsantrasyonunu hızlı ve kolay bir şekilde geliştirmeye yardımcı olmak için aşağıda size 13 teknik verilmiştir. Bunlara bir göz atın. Umarım faydalı olacaktır:
Çocuklarda Konsantrasyon Gücünü artırmak ve Odaklanmayı Geliştirmek İçin 13 Teknik
1- Dikkat Çekmek İçin Odaklanma Oyunları Oynayın
Çocuklar ve Konsantrasyon – Çocuklar oynayarak daha çok şey öğrendikleri için, aktivitelerini biraz daha eğlenceli hale getirmek her zaman iyi bir fikirdir.
Elektronik aletleri, tabletleri ve bilgisayarları çocuktan uzak tutun. Çocukların normal oyuncaklarla, dikkati ve konsantrasyonu artıran aktivitelerle ve konsantrasyon egzersizleriyle oynamasına izin verin. Araştırmalar, aletlerin aslında çocukların dikkat süresini ve hafıza gücünü azalttığını, bu nedenle az kullanılmaları veya hiç kullanılmamaları gerektiğini göstermiştir.
Çocuklar için bu güçlü konsantrasyon oyunlarına ve aktivitelerine bir göz atalım:
Düşünme oyunları
Düşünme, planlama ve hafıza kullanımı gerektiren konsantrasyon oyunları oynayarak çocuğun konsantre olma ve odaklanma becerisini geliştirebilir ve güçlendirebilirsiniz.
Bulmaca, yapboz bulmacaları ve ‘Hafıza’ kart oyunları aslında kelimelere, sayılara ve resimlere olan ilgiyi artırırken, resimli bulmacalarda; yani küçük çocuğunuzun resimdeki ‘yanlış’ şeyleri veya bulunması zor nesneleri arayın; ayrıca dikkati ve konsantrasyonu artırın.
Sıralama
Sıralama ve konsantrasyon arasındaki bağlantı güçlüdür. Tariflere uymak, sofrayı hazırlamak ve eşyaları alfabetik sıraya koymak, konsantrasyon güçlüğü çeken çocuklar için harika aktivitelerdir.
Oturma
Bu oyun, çocuğunuzu ne kadar süre dayanabileceğini görmek için hareket etmeden veya kıpırdatmadan sandalyeye oturmaya zorlamayı içerir. Bu kategorideki bir başka konsantrasyon geliştirme oyunu da ‘Heykel!’dir. Tekrarlanan oyun yoluyla, çocuğun beyni ‘çalıştırılır’ ve zorlanır. Bu da zihin-vücut bağlantılarını güçlendirir ve odaklanmayı geliştirir.
Farkı bulun
Bunlar, çocuğunuzun uzun süre konsantre olmasına yardımcı olur ve çocuğunuz ayrıntılara bakarken odaklanmayı geliştirmeye yardımcı olur. Çocuğunuzun yaşına uygun bulmaca tahtalarını seçebilirsiniz! Tabi siz de çocuğunuza katılabilirsiniz!
Tekerlemeler
“Dal salkar kartal kalkar” Bunun gibi çok sayıda tekerleme var. Bunu doğru yapmak için çocuğunuzun çok fazla odaklanmaya ihtiyacı var! Çocuğunuza iyi bir konsantrasyon egzersizi yapmak için farklı zorluk seviyelerinde tekerlemeler için internette arayın, bulursunuz.
Hafıza oyunu
Bir tema seçin ve siz ve çocuğunuz sırayla o temadaki bir dizi öğeyi ekleyin. Çocuğunuz her birini hatırlamaya çalışırken, hafızasını kullanmaya başlayacak ve böylece konsantrasyon gücünü artıracaktır.
2- Dikkatinizi Dağıtmayan Bir Ortam Hazırlayın
Çocuklar ve Konsantrasyon – Bazı çocuklar yatıştırıcı ve sakinleştirici bir ortamda iyi tepki verirken, diğer çocuklar çok fazla koşuşturmanın olduğu bir ortamda gelişebilir.
Çocuğunuzun ne tür bir ortamda çalışmayı tercih ettiğini anlamak, içindeki konsantrasyon düzeyini artırmanın ilk adımıdır.
Ambiyans
Yumuşak enstrümantal müzik ve yumuşak bir ışıkla aydınlatma, ders çalışmak için ruh halini ayarlamaya yardımcı olur. “Sakince etrafta yüzen balıkları seyretmenin onun üzerinde inanılmaz bir etkisi vardır. Yani akvaryum izlemek etkilidir, sakinleştirir.
Ders Çalışma Teknolojileri
İdeal olarak, dikkat dağıtıcı unsurları önlemek için televizyonlar, iPad’ler, cep telefonları vb. Dahil tüm aygıtların kapatılması veya farklı bir odada tutulması gerekir. Çalışmak için bir bilgisayar kullanmanız gerekiyorsa, bilgisayarın yalnızca ders çalışmak için kullanıldığından ve başka hiçbir şey için kullanılmadığından emin olun.
Ulaşılabilir malzeme
Çocuğunuzun bir şey almak için ayağa kalkmasına gerek kalmaması için gereken her şeyi elinizin altında tutun. Tüm ödev kitapları, boya kalemleri, ders kitapları, kalemler ve hatta su masanın üzerinde veya yakınında tutulabilir. Bu ayrıca ne kadar iş kaldığını takip etmenize ve zamanınızı daha iyi yönetmenize yardımcı olur. Tüm bunlar çocukların odaklanmasını geliştirmesine ve dikkati artırmasına yardımcı olur!
Çocuğunuzun okumayı tercih ettiği ortamı anlamak, konsantrasyonu artırmanın ilk adımıdır.
3- Konsantrasyonu artırmak için onları yeşillikle ve sağlıklı yiyeceklerle besleyin
Çocuklar ve Konsantrasyon – Sağlıklı yemek yemenin, bir çocuğun ne kadar iyi konsantre olduğu ile doğrudan bir bağlantısı vardır ve bir çocuğun konsantrasyonunu geliştirmeye yardımcı olan farklı yiyecekler vardır.
Abur cubur veya şeker açısından zengin yiyecekler yemek çocuğu halsiz hale getirirken, badem, yumurta ve yağsız et gibi protein bakımından zengin yiyecekler farkındalık yaratma ve konsantrasyon seviyelerini artırma yeteneğine sahiptir!
Kafein
Son zamanlarda yapılan bir araştırma, çocukların kahve ve kafeinli enerji içeceği alımlarını artırdığını gösteriyor. Bu onlara sağlıksız bir şeker dozu verir ve daha sonra enerji “çökmesine” yol açabilir.
Yeşil yiyecek
İngiltere, Ulster Üniversitesi’nde yapılan ilginç bir araştırma, kahvaltıda kızarmış ekmek ve kuru fasulye yemenin biliş düzeyini artırdığını gösteriyor. Uzmanlar, yeşillik ve meyve yemenin vücuda antioksidan enjekte ettiğini ve bunun da beyin gücünüzü artırdığını söylüyor. Kaynak
4- Daha İyi Konsantrasyon İçin İzlenecek Bir Rutin Belirleyin
Çocuklar ve Konsantrasyon – Bu sadece zaman yönetimine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çocuğunuzun beyninin ne zaman çalışması gerektiğini bilmesi için programlanmasına da yardımcı olur. Bu da, çocuğun çalışmalardaki konsantrasyonunu artırmaya yardımcı olur! Örneğin çocuk oyun oynadıktan sonra ders çalışması gerektiğini biliyorsa, oyun bittiğinde otomatik olarak “ders çalışma moduna” geçecektir.
5- Şekerleme ve Molalar Konsantrasyonu Artırır!
Çocuklar ve Konsantrasyon – Çoğu çocuk, iyi bir gece uykusuyla en iyi şekilde konsantre olabilir.
Okuldan sonra veya öğleden sonra yirmi dakikalık bir uyku kestirmek konsantrasyonu artırmak için işe yarar.
Tüm banyo molaları, açlık sancıları çekme durumu yani acıkmak konsantrasyonu bozar. İşe başlamadan önce bu engellere çare bulun. Okuldan sonra veya öğleden sonra 20 dakikalık kısa uyku konsantrasyonu artırmaya yardımcı olur.
6- Daha Büyük Görevleri Daha Küçük Görevlere Bölün
Çocuklar ve Konsantrasyon – Bir bölümün tamamını tek seferde çalışmak bir çocuk için oldukça zordur. Bunu sayfalara ve hatta paragraflara ayırmak her zaman yardımcı olur. Böylece çocuk küçük bir görevi bitirmek için bir başarı duygusu hisseder ve bu onu devam etmesi için motive eder.http://www.megaaktifokuma.com/
Bu sadece okul için değil ev işleri için de geçerlidir.
7- Çocuğunuzun Öğrenme Yöntemini Anlayın – Hangisi: Görsel, İşitsel, Kinestetik?
Çocuklar ve Konsantrasyon – Bütün çocuklar farklı şekillerde öğrenirler. (Kaynak) Bazı çocuklar bilgiyi gördüğünde, bazıları duyduklarında ve bazıları hakkında pratik bilgiye sahip olduklarında ve dokunabildiklerinde kolayca ve kalıcı olarak öğrenirler.
Çocuğunuzun hangi kategoriye girdiğini anlamak önemlidir. Çünkü bu onların bilgiyi daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır ve öğrenme kısa vadeden çıkıp daha uzun vadeli olacaktır.
Görsel – Görsel olan çocuklar bilgiyi görebildiklerinde daha iyi anlarlar. Bu durumda, çocuk bilgileri okumasına ve yazmasına izin verilirse daha iyi konsantre olabilir.
Bilgi kartları yapmak – Çocuğunuz yazımları ve hatta kavramları öğreniyorsa, bunları küçük kartlara yazmak ve defalarca ona göstermek, bu kavramları çok daha hızlı anlamasına ve öğrenmesine yardımcı olacaktır.
Çizim – Çocuktan çalıştığı şeyi çizmesini istemek, materyali daha iyi görselleştirmesine de yardımcı olabilir. Bunun bir avantajı da ince motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olmasıdır.
Karalama – Genellikle, çocuklarımızın ders çalışırken dikkatlerinin dağıldığını düşündüklerini ve karalamalar yaptıklarını görürüz. Ancak gerçekte olan, karalamaların o noktada ne çalıştıklarını hatırlamalarına yardımcı olması ve böylece daha sonraki bir aşamada hatırlamanın daha kolay hale gelmesidir.
İşitsel – Bilgiyi duyduklarında daha iyi öğrenen çocuklar doğaları gereği işitseldir.
Sesli okuma – Doğası gereği işitsel olan çocuklar, materyali yüksek sesle okuyarak veya başka birinin okumasını dinleyerek daha iyi öğrenirler. Bu bağlamda, sesli kitapları ciltsiz kitaplardan daha yararlı bulabilirler.
Müzik – Müzik dinlemek de çocukların çalışmalara konsantre olmalarına yardımcı olabilir.
Kinestetik – Kinestetik olan çocukların, konuyu daha iyi anlamak ve işlemek için konularına dokunabilmeleri ve hissedebilmeleri gerekir. Bu çocuklar için pratik uygulamalarla öğrenmek, sesli okumaktan veya yazmaktan daha yararlı olabilir.
8- Çocuğunuzu Bir Sonraki Göreve Hazırlayın
Çocuklar ve Konsantrasyon – Çocuğunuz meşgul olduğunda, ona bundan sonra ne yapması gerektiğini sorun, ancak durup yeni aktiviteye başlayana kadar birkaç dakika bekleyin.
Bu, özellikle bir çocuk sevdiği ve yapmaktan hoşlandığı bir şeyle meşgul olduğunda yardımcı olur, çünkü yaptığı şeyi bırakma ve başka bir şeye başlama konusunda isteksizlik olur.
9- Daha İyi Konsantrasyon İçin Kısa Süreli Hedefler Belirleyin
Çocuklar ve Konsantrasyon – Bir hedefin tamamlanması için bir zaman sınırı belirleyin. Çalışıyorsa, yirmi dakika içinde belirli sayıda sayfanın yapılması gerektiğini söyleyebilirsiniz.
Bir yetişkinin tamamen konsantre olması için ortalama sürenin yaklaşık 42 dakika olduğunu ve bu nedenle bir çocuğun konsantrasyon süresinin çok daha kısa olacağını unutmayın.
Bu nedenle, 15 dakika ila 20 dakika gibi daha kısa zaman sınırlarına sahip olmak akıllıca olacaktır.
Akılda tutulması gereken bir diğer nokta da, bazı çocuklar zaman hedeflerinin altında gelişirken, diğer çocukların kendilerini baskı altında hissedebilecekleri ve endişeli hissetmeye başlayabilecekleri ve odaklanamayacaklarıdır.
10- Bir Ödül Sistemi Kurun
Ödüllerin mutlaka çikolata olması gerekmez.
Ayrıca övgü veya daha fazla çalışma şeklinde de olabilirler!
Bunun konsantrasyonu oluşturmaya ve artırmaya yardımcı olacağı kesin, değil mi?
11 – Dikkat Dağıtıcı Şeyler İçin Zaman Tanıyın
Çocuklar ve Konsantrasyon – Çocuklar doğal olarak enerjik ve coşkuludur. Bir görev için zaman sınırı dolduktan sonra enerjilerini dışarı atmaları için onlara zaman vermek, aslında bir sonraki göreve daha iyi odaklanmalarına yardımcı olabilir!
Çocuğunuzun bu süre zarfında tamamen farklı bir şey yapmasının yardımı olur.
Fiziksel aktiviteyi zihinsel bir aktiviteyle karıştırmanın çok etkili olduğunu buluyor.
Enerjiyi dışarı atmak için zaman vermek, çocukların bir sonraki göreve daha iyi odaklanmalarına yardımcı olabilir
12- Daha İyi Konsantrasyon İçin Enerjiyi Verimli Kullanın
Çocuklar ve Konsantrasyon – Bazı çocuklar sabahları yüksek, bazıları akşamları yüksek enerjiye sahiptir.
Bu süre zarfında çalışmak veya faaliyetler yapmak, çocuğunuzun elindeki göreve daha iyi odaklanmasına yardımcı olacaktır. Fakat insan çalışmalara nasıl konsantre olabilir?
Yüksek enerji süresi boyunca çocuğunuzu her zaman daha zorlu faaliyetlere başlayın.
Enerji seviyeleri düştükçe, her zaman daha hafif bir aktiviteye geçebilirsiniz.
Bu, konsantrasyon gücünün artmasına yardımcı olacaktır!
13- Konsantrasyonu İyileştirmek İçin Derin Nefes Almayı Ve Görüntülemeyi Deneyin
Çocuklar ve Konsantrasyon – Derin nefes alma gibi basit gevşeme tekniklerini pozitif görsel imgelemle birleştirmek, yeni becerileri geliştirmek veya öğrenmek için beyin gücünü artırmaya yardımcı olur.
Örneğin, bir çocuktan gözlerini kapatmasını isteyebilir ve sınıfta dikkatini verdiğini hayal edebilirsiniz.
Hayal gücünde ne görebilir?
Ne duyuyor? Dikkatini dağıtan ne?
Ayrıca ondan bu dikkat dağıtıcı şeylerle nasıl ilgileneceğini hayal etmesini isteyebilirsiniz.
Bunu net bir şekilde resmettiğinde, okuldaki davranışının da değiştiğini göreceksiniz!
Sonuç
Herhangi bir beceri gibi, konsantrasyon da geliştirilebilir ve otomatik hale getirilebilir. İşin püf noktası tutarlı olmaktır. Konsantrasyon gücünü artırmaya yönelik bu 13 ipucu bir kazan / kazan çözümüdür çünkü sadece konsantrasyonu iyileştirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çocuğunuzla olan ilişkinizi de güçlendirir.
Tavsiye Edilen Makaleler:
Çocuklarda Konsantrasyon – Nasıl Katkıda Bulunabilirsiniz?
Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir?
Diskalkuli / Matematik Öğrenme Güçlüğü – Çocuğunuz Matematikle mi Boğuşuyor?