Hızlı Okuma

Çocuklar İçin Hızlı Okuma – Çocuklar Ne Kadar Hızlı Okuyabilir?

Çocuklar İçin Hızlı Okuma – İlk bakışta heyecan verici değil mi? İlkokul 4. sınıfta bir çocuğunuz olduğunu düşünün; okumayı sevmiyor veya böyle bir alışkanlık edinememiş olsun. Konuşurken aşırı heyecanlanıyor ve bu heyecan nedeniyle kullanacağı kelimeleri seçmekte veya hatırlamakta zorlanıyor. Bir eğitimci, bu çocuğun kitaplardan uzak bir aile ortamında büyüdüğünü hemen anlayabilir. 

Okumayan bir ebeveyn, kitaptan yoksun bir aile ortamı, kitap üzerine sohbet edilmeyen çocuklar…

Böyle bir ortamda çocuk okur mu? Kitaplar ona ısırıcı görünmez mi?

Okumayan çocuğun dil ve düşünme becerileri gelişir mi?

İlginç olanı ise şudur: Böyle aileler kalkıyor, etraflarındaki dostlarından duydukları “hızlı okuma” diye bir eğitimin varlığından haberdar oluyor. Sonra bu aileler, dostlarına özenerek çocuklarına hızlı okuma eğitimi aldırmaya karar veriyor. Hızlı okuma eğitimi veren kursları telefonla arıyor veya web sayfalarından bilgi topluyor. Eh, kurs düzenleyicileri –istisnalar var-  bu eğitimle çocukların okuma hızını artırdıklarını, dolayısıyla böyle bir hızlı okuma eğitimi almalarını tavsiye ediyor.

Siz olsaydınız bunlara inanır mıydınız?

Buraya kadar değerlendirelim:

  • Çocuğunuzun hızlı okuma eğitimine ihtiyacı olduğunu nasıl anladınız?
  • Arkadaşınızın çocuğu bu kursa gitti diye, sizin çocuğunuzun da gitmesi gerekir mi?
  • Çocuğunuzun hangi sınıf düzeyinde olduğunu biliyorsunuz; o düzey için verilecek eğitimin yararlı olacağına dair bir bilimsel kanıt elinizde var mı? Ya da kurs düzenleyiciye bu konuyu sorun bakalım, ne yanıt verecek?
  • Sahi, çocuğunuzun neye ihtiyacı olduğunu sorguladınız mı? Gözlem yaptınız mı? Bir uzmandan bilgi aldınız mı?
  • Sonra, çocuğunuzun hızlı okuma kursunda neyi ne kadar öğrendiğini ve nasıl kullanacağına dair size bilgi verildi mi?
  • Hızlı okuma eğitimi veya kursu bitti. Sonra; bu çocuk edindiği bilgileri nasıl kullanacak? Öğrenme gerçekleşti mi?

Hızlı okuma nedir?

Hızlı okuma, metni anlamadan taviz vermeden, okuma yeteneğinizi artırmak için kullanılan beceridir. 

Bu kavram 1950’lerde Amerikalı bir eğitimci olan Evelyn Wood‘un okuyuculara “Dinamik okuma” adlı tekniğini öğretmesiyle ortaya çıktı. Wood’un yöntemi, daha kısa sürede daha fazla kelime okumanıza yardımcı olmak için bir kılavuz (parmağınız gibi) kullanarak okuma hızını artırır.

Dinamik okumanın amacı, okuma hızınızı sistematik olarak artırarak okuma verimliliğini, anlama ve kelimeleri hafızada tutmayı geliştirmek üzerine kurgulanmıştır.

Şimdi soralım:

Çocuklar İçin Hızlı Okuma – Beyninde henüz imgeler ile kavramların eşleşmediği bir ilkokul çocuğu nasıl daha hızlı okuyabilir? Cevabı şudur: Böyle bir çocuk okuduğunu anlayamayacağı için anlamadığı kelime veya kelime gruplarını atlayacaktır. Sınıf ortamında da diğer öğrencilerle rekabete giriştiğinde, metni okurken satır hatta paragraf atlama olaylarına şahit olursunuz.

Çocuk hızlı okuma kursunda, kendisi gibi aynı yaşta olan çocuklarla “kim daha hızlı okuyor” diye rekabete girerse, bu çocuk, anlamadığı kelime veya paragrafları okuyabilir mi, yoksa bunları atlar mı?

Gerçekler

Çocuklar İçin Hızlı Okuma –Okumayı öğrenen her öğrenci elbette kendine ait bir okuma hızına sahiptir. Mesela ilkokul birinci sınıf çocuğu, okumayı sökmüş olarak, ikinci dönemde genellikle dakikada 60 kelime okuyabilir. Bu tamamen farklıdır.

Bizim bu yazıda sözünü ettiğimiz hızlı okuma etkinliği, çocuğun normal okuma hızını artırma iddiasındaki pazarlamadır. Çocuğun okuma hızını zoraki arttırmayı iddia eden varsa yanılıyorlar.

Sonuç: Bazı Tavsiyeler

Çocuklar İçin Hızlı Okuma – Gelin; çocuğunuzu ilkokul çağında böyle kurslara göndermek yerine, evde aile boyu kitap okuma alışkanlığı kazanın, kazandırın.

Çocukları hızlı okuma kursuna değil kitapevlerine götürün.  Seviyelerine ve meraklarına uygun olarak hikaye, roman, anı kitaplar alın, bazen hediye edin.

Göreceksiniz; çocuklarınızın kelime-kavram ve imgelem ilişkileri hızla yükselecektir. Özel bir okuma sorunu yoksa, ortaokul 6. sınıftan itibaren hızlı okuma kurslarına gönderebilirsiniz.

Başa dön tuşu