Öğrenme ve Eğitim

Çevrimiçi Öğrenme – Profesyonellerin Yeni Kariyer Geliştirme Araçları

Çevrimiçi Öğrenme – Çevrimiçi eğitim, tüm dünyada düzenli olarak düzenlenen düzinelerce seminerlerle/kurslarla günümüzde giderek daha popüler hale gelen bir sanal öğrenme ortamıdır.

Başka bir ifadeyle, çevrimiçi eğitim, okulların, kuruluşların ve yöneticilerin bir bilgisayar, akıllı telefon veya başka bir cihaz aracılığıyla İnternet üzerinden insanlara beceri ve bilgilerini öğretmesine olanak tanıyan bir araçtır.

Çevrimiçi, çevrimdışı, online, offline, uzaktan öğrenme, e-öğrenme… gibi kavramlar önceki yıllarda, dünyada çok az bir kesim tarafından bilinirken, Kovid-19 nedeniyle, 2020 sonlarından itibaren tüm dünyada kullanılan bir ortam haline geldi.

Sadece çevrimiçi-dışı değil, farklı mecralarla canlı yayınlar, canlı toplantılar, canlı dersler öğrencilerden yetişkinlere kadar tüm dünya toplumunu canlandırmış, harekete geçirmiş görülüyor.

Şimdi birkaç soruyla zihnimizi açalım:

  • Çevrimiçi öğrenme neden dünya çapında milyonlarca insanı kendine çekmektedir? 
  • Mesleki becerilerinizi nasıl geliştirip, kariyerinizi nasıl ilerletirsiniz? 
  • Bu eğitim trendinin geleceği nedir?

Günümüzde sanal ağlar üzerinden çalışmak sadece popüler değil, aynı zamanda çok kullanışlıdır. Bir eğitim kursu seçmekten, doğru öğretmeni seçmekten, dersler için zamanı planlamaktan ve ödemeleri yapmaktan başlayarak, her şey çevrimiçi olarak kolayca yapılabilir.

Çevrimiçi Eğitim Nedir – İnsanları Uzaktan Etkili Bir Şekilde Nasıl Eğitirsiniz?

lise öğrencileri için not tutma ve beyin haritaları ve zihin haritaları

Çevrimiçi Öğrenmenin Özelliği Nedir?

Çevrimiçi Öğrenme – Son yıllarda İnternet’in etkisinin küresel olarak artması nedeniyle, çevrimiçi öğrenmenin rolü önemli ölçüde artmıştır. İnsanlar geleneksel eğitime kıyasla bu öğrenmenin basitliğini, finansal çekiciliğini ve eğlencesini sevdiler. Aslında, çevrimiçi çalışarak, konunuzla ilgili herhangi bir materyale kolay ve hızlı erişim elde edebiliyorsunuz.

Çevrimiçi öğrenmeyi merak mı ediyorsunuz? Ayrıca çevrimiçi bir derse katılmak için uygun bir zaman ve yeri de seçebilirsiniz. Kaynak

Uzaktan öğrenmenin stratejik amacı, yeni bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı yoluyla herhangi bir profesyonel faaliyette bulunan ve ikamet ettikleri herhangi bir yerde insanlara eşit eğitim fırsatları sağlamaktır. Uzaktan eğitim çözümlerinin kullanımına dayanan eğitim sistemi, eğitim içeriğini, öğretim yöntemlerini ve bilgi yaymayı güncellemek için ek fırsatlar yaratır.

Her eğitim kademesine katkıda bulunur. Bu nedenle, mali, fiziksel yeteneklerden yoksun olduğu için yüksek öğretim kurumlarında okumayı karşılayamayan çok sayıda insan [2] veya profesyonel istihdam çevrimiçi bir kursa kaydolabilir.

Çevrimiçi öğrenme ayrıca kurumsal eğitimin organizasyonuna odaklanır. Şirket çalışanlarının geleneksel tam zamanlı eğitimlerini tamamlamaları için bir eğitim programı hazırlamaları zordur. Rahat olduklarında bağımsız olarak çalışabilmek, bu öğrenci kategorisi için anahtardır. Uzaktan eğitim ile her işveren, iş yükünü ve programını planlama şansına sahiptir.

Çevrimiçi Öğrenmenin Faydaları

Geleneksel tam zamanlı yüzyüze eğitime kıyasla çevrimiçi öğrenmenin sunabileceği fırsatların neler olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Klasik, köklü eğitim ve çevrimiçi öğrenme yöntemi birbirini dışlamasa da tamamlayıcı nitelikte olsa da, çevrimiçi öğrenmenin avantajları oldukça daha kapsamlıdır.

Bu avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Yüz yüze eğitim için bir bina kiralayıp çeşitli masrafları karşılamaya kıyasla, uzaktan çevrimiçi eğitimde bu kadar masraf ödemeye gerek yoktur.
  • İhtiyaç duyduğunuz bir eğitimi seçebilir, her nerede olursanız olun, o derse girebilirsiniz. Ülkenizin dışına da çıksanız aynı şansa sahipsiniz. 
  • Yer sorunu olmayınca, yaptığınız işi destekleyecek eğitim konularını işbaşında uygulamalı olarak da alabilirsiniz. 
  • Daha yüksek motivasyona, daha iyi zaman planlamasına ve çalışılan materyali analiz etme ve sentezleme becerisine katkıda bulunan öğrenme için zamanınızı düzenleyebilirsiniz.

Elbette, çevrimiçi öğrenme hakkında, çoğunlukla çevrimiçi öğrenme esnekliğiyle ilişkilendirilen birçok harika şey vardır. Kullanılabilirlik ve eğitim sürecinin kişiye bağlı olarak yüksek düzeyde özelleştirilmesi en önemli özelliğidir.

Dahası, geleneksel öğrenme yöntemine kıyasla e-eğitimin avantajları açıktır:

  • Yaşam boyu öğrenmeyi sağlar.
  • Öğrenciler kendi yöntemleriyle bağımsız olarak öğrenebilir.
  • Öğrenciler kendilerine en uygun zamanı ve yeri seçerler.
  • Çok farklı konuların eğitimine ulaşabilirler. 
  • Kendi öğrenme hızınıza göre kendinizi ayarlayabilirsiniz. 
  •  Konuyu olabildiğince hızlı öğrenme ve öğrenme materyalini sonsuz sayıda gözden geçirme şansına sahipsiniz.
  • Çalışmak istediğiniz bir yer seçebilirsiniz; materyali evde, işte vb. çalışabilirsiniz;
  • En kaliteli veya prestijli programlara katılma fırsatınız vardır. Nerede olursa olsun, tanınmış uzmanlar tarafından yürütülen en iyi eğitim kurumlarındaki kurslara katılabilirsiniz.
  • Konuyu çalışmak için kendi yönteminizi seçme fırsatınız vardır. Aktif veya pasif öğrenme, çeşitli etkileşim seviyeleri, “klasik” yazılı materyaller veya kendi notlarınız, etkileşimli materyaller, diğer öğrencilerle tartışma (e-posta, telekonferanslar yoluyla), daha fazlası aktif multimedya kullanımı (grafikler, animasyon, ses vb.) kullanma şansına sahipsiniz.
  • Çeşitli teknolojilerle pratik çalışma; sadece çalışılan materyal hakkında bilgi almakla kalmaz, aynı zamanda çeşitli teknolojilerin kullanımı hakkında ek bilgi ve beceriler de edinirsiniz.

iq nedir - zeka nedir - mho

Çevrimiçi Öğrenme Programları Türleri

Çevrimiçi öğrenme programları sağlayan eğitim kurumları üç ana kategoriye ayrılabilir:

1.   Oxford Artık Urfa’da da Var: Uzak Üniversiteler

Türkücü İbrahim Tatlıses, kendisine eğitimini soran bir gazeteciye şöyle demişti: “Urfa’da, Oxford vardı da biz mi okumadık!” Ama şimdi var! Sadece Oxford değil Cambridge, Yale, Stanford, MIT, Sarbonne (Paris) ve diğerleri de var.

Üniversiteler herkese bir tık kadar yakın. Örneğin, ülkemizde ve dünyanın pek çok ülkesinde, özellikle ABD’de lisans ve yüksek lisans programları sunan bu tür eğitim kurumları vardır. Sadece dikkat etmeniz gereken husus, bu üniversitelerin gerekli akreditasyona sahip olup olmadıklarını kontrol etmeniz. ABD için Kaynak 

Aynı zamanda, akredite olmayan programlar da vardır, bu nedenle belirli bir programın ne tür bir akreditasyona sahip olduğunu bulmak önemlidir.

2.   Kurumsal Gelişimi Destekleyen Eğitim ve Kurslar

Bu tür eğitim kuruluşları, sertifika almaya ve herhangi bir mesleki beceriyi geliştirmeye veya güçlendirmeye yönelik eğitimler ve programlar sağlar.

Genel bir kural olarak, bunlar, müşterilerin bireysel gereksinimlerine göre oluşturulmuş, akredite olmayan programlardır. Bu nedenle, kurs yapısı, araçları ve iletişim yöntemleri ile sağlanan öğrenci desteği hakkında bilgi edinmek son derece önemlidir.

3.   Çevrimiçi Eğitim Veren Geleneksel Üniversiteler

Ülkemizde de birçok üniversite ve orta-ilköğretim okulları, kısa süre önce programlarının bir bölümünü çevrimiçi olarak başlattı ve böylece sunulan kursların listesini genişletti.

dha

Kendinize Uygun Bir Çevrimiçi Kursu Nasıl Bulabilirsiniz?

Kaliteli bir uzaktan eğitim programını tanımlayan üç ana özellik vardır. Mesleki gelişiminize büyük katkı sağlayacak çevrimiçi bir kurs seçmek istiyorsanız, aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:

1. Dersin Yapısı

Çok sayıda üniversite hocasının sınıfta işlediği ders notlarını ekrana yansıtarak, yüz yüze eğitim veriyormuş gibi, tek taraflı ders sunduğunu biliyorum.

Oysa bir çevrimiçi eğitim programı, asla o dersin ders programını kopyalamaz. Basit tam zamanlı çalışma programı tekrarı yerine, ders, tartışılan ilginç konular ve temalarla öğrenciyi öğrenme sürecine dahil edecek şekilde dikkatlice organize edilmelidir.

Ayrıca, kursun yapısı, çevrimiçi öğrenme sürecini organize etmek için tam zamanlı eğitimle mümkün olandan daha fazla fırsat sağlamaktır.

Ne var bunda, diyenler olabilir. Oysa, herhangi bir çevrimiçi kursun ana fikri, öğrenciye odaklanılması ve kişinin kurs içeriğini öğrencinin ihtiyaçlarına ve konu hedeflerine göre ayarlamasına izin vermesidir.

2. İletişim Araçları ve Yöntemleri

Çevrimiçi bir öğrenme programı, çok çeşitli medya (ortam) araçlarını kullanmalıdır. Bunlar, e-posta, telefon, çevrimiçi platformlar, etkileşimli televizyon, haber grupları, sesli / görüntülü konferanslar, PPT sunuları, filmler olabilir.

İletişim ortamları, öğrenme tarzınıza mümkün olduğunca tutarlı olmalıdır. Bu nedenle, güvenli tarafta kalabilmek için önceden kontrol ettiğinizden emin olun.

Kurslar, türüne bağlı olarak, eşzamanlı (senkron) veya eşzamansız (asenkron) olabilirler.

Senkron öğrenme, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin eşzamanlı katılımını gerektirir; bu da gerçek zamanlı etkileşimlerine izin verir. Bu durumda, bilgi dağıtım araçları etkileşimli televizyon ve video konferans içerir.

Buna karşılık, eşzamansız (asenkron) yöntemler çok esnektir; öğrencilerin ders materyali üzerinde çalışmaları için uygun zamanı seçmelerine olanak tanır. Yani arşivde tutulur, isteyen öğrenci, istediği vakitte derse girip yeninde dinleyebilir veya izleyebilir.

3. Öğrencilerle Destek ve İletişim

Eğitim kurslarına uzaktan katılmalarına rağmen, öğrenciler kendilerini hiçbir arkadaşından izole hissetmemelidir. Gerçekten kaliteli bir program, öğrenciler ve bir öğretmen arasında gerçek bir etkileşim ortamı yaratmak için çeşitli yöntem ve teknikleri içermektir.

Uzaktan eğitim programı seçerken, öğrencilerin eğitmenlerinden nasıl yardım ve destek aldıklarını açıklayın. Çevrimiçi destek, sohbet odaları, çevrimiçi ilan panoları ve diğer öğrenci danışmanlık ve destek araçlarının bulunduğundan emin olun.

kısa başarı öyküleri - anzan

Profesyonel Becerileri Geliştirmek İçin Çevrimiçi Öğrenmeyi Nasıl Etkili Kullanabilirsiniz?

Çevrimiçi eğitim, hızlı tempolu ve oldukça rekabetçi bir çalışma ortamında değerli bir araçtır. Profesyoneller ve deneyimli çalışanlar, kariyer yollarını ilerletmek ve bilgilerini güçlendirmek için çevrimiçi eğitim veya uzaktan eğitim hizmetlerine yönelirler.

Sonuçta, çevrimiçi öğrenme, becerilerinizi geliştirir ve işinizden uzaklaşmadan yeni eğitimler ve beceriler edinebilirsiniz.

Eğitim seviyeniz, ilgi alanınız, tercih ettiğiniz format veya programınız ne olursa olsun, kesinlikle size uygun bir şeyler bulabilirsiniz.

Herkes farklı şekillerde çalışmayı tercih eder ve çevrimiçi öğrenme size ihtiyacınız olduğu kadar zaman ve ilgi sağlayabilir. Esneklik ve rahatlık, özellikle günlük yaşamlarında aşırı derecede meşgul olanlar için çevrimiçi öğrenme sürecini daha rahat öğrenme ortamı haline getirir.

Çevrimiçi öğrenme yönteminin avantajlarını, bugün, dünya çapında birçok büyük şirket bir fırsat olarak kullanmaktadır. Bu tür eğitim birçok kişiyi cezbetmektedir; bu çekicilik sadece çok sayıda çalışanı aynı anda yetiştirme fırsatı değil, aynı zamanda ekonomik olarak, düşük maliyetiyle de işletmenize katkı verebilir.

Böylece, büyük işletmeler, yüksek kaliteli eğitimi sürdürürken, personel geliştirme maliyetlerini düşürmüş olurlar. Online kurumsal öğrenim hem mesai saatleri içinde hem de mesai saatleri sonrasında yapılabilir.

Sonuç

Bilgi teknolojilerinin hızlı gelişimi ve internete yaygın erişim, modern öğrenme için yeni gereksinimler oluşturmaktadır. Tüm özelliklerini ve faydalarını hesaba katarsak, çevrimiçi öğrenmenin profesyonel olarak gelişmenize ve kariyerinizi geliştirmenize nasıl yardımcı olacağı konusunda hiçbir şüphe yoktur.

Anzan Nöro Aritmetik

Başa dön tuşu