Çevrimiçi Eğitim – Kovid-19 salgını, birçok kişiyi ve kurumu ilk kez evden çalışmaya zorladı. Tabii öğrencileri ve eğitim personelini de. Geldiğimiz noktada, insanlık türü adına eğitimin çaresiz olmadığını, bir başka deyişle eğitimin yüz yüze olmaya mahkum olmadığı konusunda hemfikiriz.
Bunu her sınıf düzeyinde az da olsa deneyimledik. Yani, bu işin uzaktan veya çevrimiçi olabileceğine kanaat getirdik. Ancak henüz yolun başındayız ve uzaktan öğrenme ve çevrimiçi öğrenme konusunda kat etmemiz gereken uzun bir yol olduğunun da farkındayız.
Hem illa yüz yüze eğitim olsun diye salgının bitmesini beklemek değil, mevcut durumu lehimize çevirmemizin ve alternatif çözümler üretmemizin gereğine inanmaya başladık. Uzaktan eğitim becerileri edinmek, hem öğretenlerin hem öğrenenlerin önemli bir gündemi olmuş bir konudur.
Uluslararası firmalar, farklı saat dilimlerinde çalışsa da esnek çalışma sayesinde, çevrimiçi eğitime zaten hazırlanmış durumdalar. Ama herkes büyük işletmelerin kurumsal eğitim programlarını alacak şansa sahip değiller.
Bu makale, yüz yüze görüşme seçeneği olmadığında, insanların nasıl eğitim ve öğrenim göreceklerinin yollarını araştırmaktadır.
Çevrimiçi Eğitim Nedir?
Çevrimiçi eğitim, okulların, kuruluşların ve yöneticilerin bir bilgisayar, akıllı telefon veya başka bir cihaz aracılığıyla İnternet üzerinden insanlara beceri ve bilgilerini öğretmesine olanak tanıyan bir araçtır.
Çevrimiçi eğitim şunları içerebilir:
- Senkron olmayan Eğitimler (Eşzamanlı olmayan): İnsanların istedikleri zaman erişebilecekleri, e-öğrenme kursları, videolar ve kolaylaştırılmış tartışma forumları gibi asenkron eğitimlerdir. Bunlar daha öncesinde çekimleri yapılmış veya sunulmuş veya sunulmamış, ancak bir sunucuya (Server) yüklenmiş eğitim programlarıdır. Bu tarz eğitimler tek taraflıdır ve interaktif yönü yoktur.
- Senkron veya canlı eğitimler: Birden fazla öğrencinin aynı anda katıldığı, sanal sınıflar, web seminerleri (webinar) ve çevrimiçi sohbet araçları aracılığıyla eğitmenle ve eğitime katılanların birbirleriyle etkileşimde bulunduğu eşzamanlı veya canlı eğitimler. Bu eğitimler interaktif işlenebilir.
Çevrimiçi Eğitim ve Çevrimiçi Öğrenme
Çevrimiçi eğitimle, çalışanları işlerini yapmak için ihtiyaç duydukları becerileri, süreçleri ve prosedürleri anlamaları ve bunlarda ustalaşmaları için eğitirsiniz. Sizin ve kuruluşunuzun beklediği davranışları, tutumları ve yetkinlikleri kazandırmaya da yardımcı olabilirsiniz.
Mesela kurum içi becerilerden ofis programlarını etkili kullanmak böyle eğitimlerle sağlanabilir. Ya da el hijyeni gibi sağlık ve güvenlik kursunu tamamlamak gibi bilgi merkezli eğitimler verilmesi kolay olacaktır.
Senkron olmayan (asenkron) eğitimler bu kadarla da değildir. Her öğrenme, birisinin bunu çevrimiçi veya yüz yüze “canlı” olarak gerçekleştirmesini gerektirmez.
Örneğin yaratıcılık, problem çözme, hafıza teknikleri ve karar verme becerileri, çevrimiçi öğrenme ile kendi başınıza geliştirilebilir. Sanal Öğrenme adlı makalemiz, bu tür öğrenmenin etkisini nasıl en üst düzeye çıkaracağımızı açıklıyor.
Çevrimiçi Eğitim Nasıl Oluşturulur ve Geliştirilir?
Fizik profesörü Rhett Allain’in Wired‘da yazdığı gibi, “Dersler, bir kişinin bir kitabı yüksek sesle okuyarak başkalarının da kopyalayabileceği ortaçağ üniversitelerinde başladı. Evet, esasen aynı şeyi yapıyoruz; ama yapmak zorunda değiliz. Her şeyi çevrimiçine taşıyacaksak, en azından doğru yapalım.” (1)
İşte etkili bir çevrimiçi eğitim geliştirmek için en iyi ipuçları.
Eylemlerinizi Programlayın
Yüz yüze eğitiminizi çevrimiçi bir izleyici kitlesine uygun hale getirmek, sizin, öğrencileriniz ve işiniz için elde etmesi gereken sonuçları yeniden gözden geçirmek için harika bir fırsattır. Öyleyse, düşünün:
Eğitiminizin amaçları nelerdir? Eğer bir kurum adına eğitim veriyorsanız, arkanızdaki organizasyon hedefi nedir? (Örneğin yeni işlere girmek mi? İnsan kaynağını güçlendirmek mi? Satışı artırmak mı? vb.)
Öğrencilerin bu hedeflere ulaşmak için ne yapması gerekiyor? (Dersin amaca götüren içerikleri nelerdir?)
Bu hedefe ulaşmak için hangi içerikleri hazırlamanız ve nasıl ölçeceğinizi bilmeniz gerekir? (Örneğin, uzmanlık alanlarına ilişkin bir web semineri düzenleyin.)
Önceliklerinizi ve Amaçlarınızı Yeniden Düzenleyin
Yüz yüze eğitimdeki bir eğitim gününü, tek bir çevrimiçi oturuma sığdıramazsınız. Fena halde sıkıcı olur. Ancak bu, sizi farklı düşünmeye ve gerçekten önemli olan içeriğe öncelik vermeye zorladığı için olumlu olabilir.
Örneğin, 20 dakikalık bir video ve eğitim sonrasında yapacağınız bir quiz sınavı ve ardından grup sohbetiyle alacağınız geri bildirim oturumu, o dışarıdaki günün yerini alabilir ve öğrencilerinizin bunalmasını önleyebilir.
Ayrıca yüz yüze eğitiminizden en iyi parçaları yeniden kullanabilirsiniz. PowerPoint hazırlayıp sunabileceğiniz gibi, bir senaryo üzerinden sınıfta müzakere yaptırabilirsiniz. Böylece etkileşimli öğrenme sağlanmış olur. Sonra, gerekli araştırma konularını katılımcıların e-maillerine veya sınıf whatsapp grubuna atabilirsiniz. Bir sonraki dersen önce aynı şekilde dönüşleri isteyebilir; inceler; daha sonra da eleştirilerinizle konuyu birlikte irdelemiş olursunuz.
Ayrıca “Flipped Classroom – Ters yüz sınıf” modelini de düşünebilirsiniz. Burası, öğrencilere sanal bir sınıf oturumundan önce okuma materyalleri sağlayıp, sanal derste sadece konuyla ilgili müzakerelerin yapılmasıyla ortaya çıkan bir tekniktir. Bu şekilde, eğitiminizi daha iyi kavrayacaklar ve daha verimli tartışmalar yapacaklardır.
Flipped Classroom (Ters yüz sınıf modeli) bir öğretim stratejisidir. Bir tür karma öğrenme eğitmenlerin sınıfının süre içinde karışık seviyeleri, öğrenci güçlükleri ve farklılaştırılmış öğrenme tercihleri ile başa çıkmak için daha iyi bir fırsat veren, öğrenci katılımı ve aktif öğrenme üzerine kurulmuştur.
Geleneksel olarak ev ödevi olarak kabul edilenler de dahil olmak üzere etkinlikleri sınıfa taşır. Ters çevrilmiş bir sınıfta öğrenciler , bir mentorun rehberliğinde sınıfta kavramlarla uğraşırken çevrimiçi dersleri izler , çevrimiçi tartışmalarda işbirliği yapar veya evde araştırma yapar. (2)
Katılımcıları Eğitime Katıp Aktifleştirin
Yakın tarihli bir araştırma, çalışanların yüzde 70’inin işleri için ihtiyaç duydukları halde, bu becerilere sahip olmadıklarını söylediğini ortaya koydu. Bu nedenle, planlamanızın bir parçası olarak, uygunsa, eğitim alacak kişilerin işlerini daha iyi yapmak için hangi becerilere ve bilgilere ihtiyaç duyduklarını sormak ve bilgi toplamak eğitimi daha da etkili yapacaktır.
Ayrıca çalışanların çevrimiçi olarak nasıl eğitim almak istediklerini ve hangi uygulamalara aşina olduklarını da öğrenmek gerekir. Yaşa ve imkana bağlı olarak çok farklı uygulamalarla karşılaşabilirsiniz.
Yöneticileri Dahil Edin
Çevrimiçi oturumunuzu hazırlarken, yöneticilerden görüş almak iyi bir fikirdir. Kurumun ihtiyaçlarını en iyi onlar bilir. Yöneticilerin daha olumlu bir sonuç elde etmek için eğitmenleri ve kursiyerleri nasıl destekleyebileceğini önceden konuşmak ve ilkesel düzeyde bu desteği sağlamak farkındalığı ve hedef odaklılığı artırır.
Eğitim Çıktıları Konusunda İletişim Kurun
Artık eğitiminiz için net hedefleriniz var, bunları öğrencilerinize ve daha geniş organizasyona iletin. Hedef kitleniz eğitimi yapmak zorunda olsa bile, onlara nasıl fayda sağlayacağını açıklamak katılımı artıracaktır.
Hangi yeni becerileri veya bilgileri kazanacaklar? Ve bu yeni beceriler onları daha güvenli, enerjik ve yaratıcı hissettirecek mi? Bunlar katılımcılara söylenmelidir.
Ve iletişim kurduğunuzda, eğiticinin dilinde yazılmış “Bu derste ne öğreneceksiniz?” gibi klasik ve öğretenin belirlediği hedeflerle bir yere varılamaz. Bunun yerine, onlarla meslektaşları gibi konuşun ve verilecek eğtimin içeriği konusunda faydalarını vurgulayın.
Doğru İnsanları Çekin
Net eğitim sonuçları belirlemek, doğru insanları kursa çekecektir. Zorunlu eğitim olmadığı sürece, beceri geliştirme veya yeniden beceri kazanma konusunda tutkulu olanların dikkatini çekecektir.
Bir “Eğitim İhtiyaç Değerlendirmesi” yapmak, hedeflerinize ulaşmak için eğitmeniz gereken doğru ekip üyelerini belirlemenize yardımcı olacaktır. Bu, başlangıçta “bu benim için değil” diyenleri ve diğer yöneticileri de çekecektir.
Çevrimiçi Eğitim Platformlarını Seçme
Çevrimiçi kursunuzun içeriğini öğrendikten sonra, onu en iyi şekilde sunmak için bir yaklaşım veya platform seçmek isteyeceksiniz. Seçenekleriniz şunları içerir:
İsteğe bağlı multimedya kaynakları ile Mind Tools gibi dijital bir araç seti.
Zoom, Microsoft Teams ve Facebook gibi çevrimiçi iletişim ve işbirliği platformları.
Bir öğrenim yönetim sistemi (LMS) – kendi kendine öğrenim için içerik barındıran bir yazılım.
Sofistike ve pahalı bir Öğrenme Yönetim Sistemi’ne (ÖYS / LMS) girip abone olmanız gerektiğini düşünmeyin. Öğrencileriniz ve meslektaşlarınızla birlikte, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını test edebilirsiniz; eğitim hedeflerinizi karşılamak için en iyi aracı bulmak önemlidir.
Çevrimiçi Kurslarınızı Öğretmek
Çevrimiçi olarak hareket ediyor olmanız, zaten sahip olduğunuz yüz yüze eğitim becerilerinden kurtulmanız gerektiği anlamına gelmez. 2020 raporuna göre, “Bir çevrimiçi öğrenme deneyiminin kritik ama bazen gözden kaçan bir yönü sosyal mevcudiyettir – kolaylaştırıcılar ve öğrenciler arasında ve arasında bağlılık hissi.” (3)
Rapor, sosyal varlığa katkıda bulunan temel unsurlar olarak “konuşma tonu, samimiyet, gülümseme, hızlı yanıtlar ve paylaşma / kendini ifşa etme fırsatlarına” işaret ediyor.
Dolayısıyla, yüz yüze eğitim becerileri yalnızca aktarılabilir değil, aynı zamanda iletişim için de kritiktir.
Çevrimiçi eğitimi doğru bir şekilde almak için altı ipucu
İntraktif Etkinliklerle Katılımı Teşvik Edin
Hiç kimse bir saatlik PowerPoint slaytlarına oturup dinlemek istemez. İster canlı bir web seminerine ister bir e-öğrenme modülüne ev sahipliği yapıyor olun, kursiyerleri sürece katılmaya teşvik edin.
Yakın tarihli bir araştırma, canlı web katılımcılarının en çok, kolaylaştırıcıya danışıp soru sorabildiklerinde ve diğer katılımcılardan etkileşim ve destek aldıklarında en çok memnun olduklarını ortaya koydu.
Örneğin video görüşmelerinde, sınıfta yaptığınız gibi sorular da alabilirsiniz.
Daha küçük gruplar beyin fırtınası yapmak ve sınıfa geri dönmek için “daha uygun” özelliklerini kullanabilir. Ayrıca sunucun sohbet özellikleri, siz sunum yaparken insanların soru sormasına ve fikir vermesine olanak tanır.
Akran Öğrenmesini Etkinleştirin
Araştırmalar, çalışanların yeni bir beceri öğrenmek istediklerinde yüzde 55’inin bir meslektaşına sorduğunu gösteriyor. Bu nedenle, eşler arası eğitimi çevrimiçi kursunuzun bir parçası yapmayı düşünün:
- Özel becerilere sahip çalışanları oturumları yönetmeye teşvik etmek
- Kursiyerlerin paylaşması, yansıtması ve birbirlerinden geri bildirim alması için bir WhatsApp grubu kanallar kullanmak
- İnsanların fikirlerini yayınlamaları için Stormboard, Miro veya GoToMeeting gibi bir uygulama kullanarak sanal bir beyaz tahta oluşturmak
Araştırmalar, bu gayri resmi faaliyetlerin bir çalışanın öğrenme ve eğitiminin yüzde 75’ini oluşturabileceğini gösteriyor. Sosyal etkileşimlerden gelen öğrenmenin yüzde 20’sinden yararlanmak için 70:20:10 öğrenme modeliyle ilgilenin.
Öğrenme ve Gelişim İçin 70:20:10 Modeli
Ayrıca 70-20-10 veya 70/20/10 olarak da bilinir. İnsanların etkili bir şekilde nasıl öğrendiklerini orantılı dökümünü göstermektedir; yaklaşık 200 yöneticiden nasıl öğrendiklerine inandıklarını bildirmelerini isteyen bir ankete dayanarak elde edilmiştir. Bu ankette katılımcılar, öğrenme üzerindeki etkileri aşağıdaki gibi bildirdi:
Zorlu işlerden % 70
Gelişimsel ilişkilerden % 20
Kurs ve eğitimden % 10
Temel Bilgileri İnceleyin
Herkes, eğitmenler bile tamamen teknoloji meraklısı olacak diye bir kural yoktur. Ancak asgari düzeyde bilinmesi gereken uygulamalar da var. Dolayısıyla, bir video görüşmesi düzenliyorsanız, örneğin, kendinizin ve yardımcılarınızın oturum açabildiğinden, kameralarınızı ve mikrofonlarınızı açıp sohbet özelliğini kullanabilmenizi sağlamak için yazılıma aşina olun. Ve video arabelleğe alma gibi sorunlar için bir B planınız olmalı.
Öğren, Tekrarla, Hatırla
Dün gece bitirdiğin kitap, bugün öğle yemeğinde arkadaşlarına olay örgüsünü açıklayabilir misin? “Unutma eğrisi“ bir şey öğrendikten sonraki ilk 24 saat içinde en dik halindedir.
Aynı şey eğitim için de geçerli. Düzgün bir şekilde eğitmek için, öğrencilerinizin gözden geçirmeye ve pratik yapmaya devam etmelerine yardımcı olmalısınız. Örneğin, onları kısa, çevrimiçi kaynaklara yönlendirebilir veya tek bir oturum yerine birden çok çevrimiçi oturum yapabilirsiniz.
Bu şekilde, kendi hızlarında çalışabilir ve bilgiyi daha iyi anlayabilir ve hatırlayabilirler. Araştırmalar, bu “aralıklı tekrarın” insanların öğrendiklerinin yaklaşık yüzde 70-80’ini ellerinde tutmalarını sağladığını gösteriyor. Dahası, bu tür eğitim, iş akışına daha iyi uyum sağlar.
Eğitimi İşin Bir Parçası Yapın
İnovasyon uzmanları, bilgileri gerçekten kalıcı hale getirmek için, eğitimi insanların gerçek iş yüklerine dahil etmenizi tavsiye ediyor. Bunu yapın ve geri bildirim döngüsünü kısaltın, iş sonuçları sunun ve “mutlu” anlarını teşvik edin.
Doğru Karışımı Elde Edin
Bir araştırma, “yüksek etkili öğrenme kültürlerinin” yüzde 88’inin harmanlanmış öğrenmeyi benimsediğini buldu. Örneğin, eğitiminiz canlı, sanal bir sınıfı içerebilir; kursiyerlerin kendi hızlarında keşfetmeleri için çevrimiçi kaynaklar ve akran geri bildirimleri için çevrimiçi bir forum oluşturum.
Bu yaklaşım, Avustralya’daki Deakin Üniversitesi’nden Profesör Robyn Ramsden tarafından Twitter’da yayınlanan MTtalk’ta son zamanlarda desteklenmiştir. “Doktora öğrencilerimle her zaman bir tür karma öğrenim kullandım. Bu yaklaşım, video konferans ve e-posta iletişimi kullanımıyla birlikte bazı yüz yüze toplantıları içerir. Gelecekte, kişiselleştirilmiş çevrimiçi oturumlar verimlilik için yüz yüze öğrenimi ve denetimi tamamlamaya devam edecek. “
Çevrimiçi Dersler için Zorluklar
Uzmanlar eğitim yöntemlerinin bir karışımını önerirken, çevrimiçi ortamın tüm mesleklere ve beceri setlerine uygun olmadığını bilmek önemlidir. Örneğin bir video sunumu, sosyal hizmet gibi roller için çok önemli olan vücut dilinin nüanslarını gözden kaçırabilir.
Özetle
Koronavirüs salgınından sonra sınıflar tekrar kapılarını açsa bile, çevrimiçi eğitimin programınızın çok önemli bir parçası olduğunu görebilirsiniz. Yüz yüze becerilerinizden vazgeçmeyin, çünkü çevrimiçi kullanıldığında daha da iyi çalıştıklarını fark edebilirsiniz.
Çevrimiçi eğitim, yüz yüze bir seçenek olmadığında insanların işlerini yapmak için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri öğretmenize olanak tanır.
Yüz yüze eğitiminizi çevrimiçi sunum için yeniden düzenleyin ve herkesin ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmak için çevrimiçi eğitiminizi geliştirirken potansiyel öğrencilere ve diğer yöneticilere danışın.
Çevrimiçi öğrenme, kişilerin kariyerlerini rolleri için gerekli teknik becerilerin ötesinde zenginleştirmelerine yardımcı olmak için sanal öğrenme etkinliklerini birleştirebilir.
Araştırma, içerik türlerinin bir karışımını, canlı ve eşzamansız faaliyetler, resmi ve gayri resmi eğitim en iyi sonucu verir.