Hicabi Karaçorlu Biyografi – Hicabi Karaçorlu Hakkında – Bugün çok hüzünlüyüm. İskenderun DÇ. Fabrikalarında çalıştığım dönemden beri iyi bir dostum olan Elektronik Bilgi İşlem Merkezi (EBİM) Md. Yardımcılığından emekli Sn. Hicabi Karaçorlu’nun vefat ettiğini öğrendim.
Çok sevdiğim ve kişiliğine saygı duyduğum bir kişiydi. Hem bir ağabeyim, hem de iyi bir dostum ve arkadaşımdı diyebilirim. Çalışkan ve gelişmeleri takip eden bir adamdı. Başkalarını kırmamak için yönetici olmak istemezdi. “Bana yöneticilik vermesinler, ben kendi yaptığım işten sorumlu olayım” derdi.
İskenderun D.Ç. Fabrikalarında Eğitim Merkezi Müdürü olduğum dönemde, kendisiyle birlikte mikrobilgisayarların ilk çıktığı zamanlarda “Basic Programlama” diliyle ilgili ortak yazarlı çok baba bir kitap yazmıştık. Kitap “baba” kitap olsun diye yaklaşık 2 yıl üzerinde çalışmıştık. O dönem içinde, hızla yazılmış bir sürü (bizim hazırladığımız kitaba göre) tırı-vırı olan birçok yüzeysel “basic” kitabı yayınlanmıştı.
Bizim kitap bitince ikimizin adına yayıncılarla ben görüştüm. Kitabın dizgisini de yapmıştık. İş sadece basmaya kalmıştı. Yayıncıların bizim kitabı alıp inceleyeceklerini, “baba” bir kitap olduğunu anlayıp basacaklarını düşünüyordum. Yayıncıların çoğunun iyi bir kitap basmak yerine, çok satacak bir kitap basmakla ilgilendiğini o yıllarda bilmiyorduk. Yayıncılar kitabın konusunu sorup, “O konu hakkında çok kitap yazıldı, piyasa doydu, bu başlıkta bir kitap satmaz” cevaplarıyla karşılaşmıştım. Hiçbiri incelemek için kitabın taslak yayına hazır bir kopyasını bile istemedi. Moralim bozulmuştu. Sonunda Ankara’da Teknik Yayınevi adlı bir yayıncı kitabı inceledi “Kitap çok güzel ama çok geç kalmışsınız, piyasa doydu, bu kitap satmaz. Ama isterseniz 1000 adet basayım. Size bir telif ödemem. Sadece her bir yazara 75’er adet kitap hediye ederim” dedi.
Bu kararı tek başıma veremeyeceğim için Hicabi beyi arayıp, “Abi, ne yapalım?” diye sordum. Tamam , Melik. Böyle bassınlar. Hiç olmazsa geride bir isim bırakmış oluruz” dedi.
Zaman zaman hala telefonla konuşurduk. Bundan bir iki yıl önce aradı ve “Melik, şu bizim ‘basic’ kitabını ücretsiz Google kitapları arasında yayınlasak, elektronik arşivlere girsin, belki geride bir ismimiz kalır. tek başıma karar veremedim, ne dersin?” diye sordu. Ben de “tabii ki olur” dedim.
Kitabı ücretsiz Google kitabı olarak yayınladı mı bilmiyorum. Ama Hicabi beyin adı benim kütüphanemde bir kopyası bulunan ‘basic’ kitabının üzerinde ve kalbimde yazılı duruyor. Geride çok iyi bir isim bıraktığına inanıyorum.
Allah’a, öyle bir dost ile yaşam yolculuğumda karşılaşmamızı sağladığı için şükrediyorum.
Hicabi bey, huzur içinde yat. Allah mekanını Cennet eylesin!
Dostumun biyografik bilgisini kendisine bir borç olarak aşağıda paylaşıyorum. 7 Şubat 2021 – Melik Duyar
Hicabi Karaçorlu – Biyografi
Hicabi Karaçorlu – Biyografi: 1942 yılında Erzincan’da doğdu. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Fransız Filolojisi bölümünden mezun oldu.
Öğrenim dönemi sırasında şiirleri, Varlık, Hisar, Yeni Fırat Dergilerinde yayınlandı. İlk Şiir Kitabı (Acı Gül) 1967 yılında basıldı. 1973 yılında TBMM tarafından düzenlenen “Cumhuriyetin Ellinci Yılı” şiir yarışmasında, ikincilik ödülü ve şairlik beratı aldı. Fransızcadan şiir tercümeleri yaptı.
“Edebiyatımızda Portreler” isimli araştırma inceleme eseri ile “Modası Geçmiş Şiirler” adında bir şiir kitabı yayınlandı.
Güzel yazı, hat sanatı ile uğraştı.
Öğrenim hayatı sonrasında Hacettepe Üniversitesi Personel Müdürlüğünde şef olarak, İskenderun Demir Çelik (İsdemir) Fabrikalarında uzun süre Elektronik Otomasyon ve Eğitim Müdürlüklerinde uzman, Elektronik Bilgi İşlem Müdürlüğünde müdür yardımcısı olarak çalıştı.
İsdemir Fabrikalarında uzun yıllar kullanılan mainframe uygulamalarını geliştiren ekiplerde yer aldı. Personel ve muhasebe yazılımları geliştirdi. Kişisel bilgisayarlarda da kullanılan birçok uygulamaya imza attı.
Sayısız insana bilgisayar eğitimleri verdi. 1988 yılında Melik Duyar ile birlikte ortak yazarlı olarak “Bilgi İşleme Giriş ve Basic” kitabı yayınlandı.
2003 yılında emekli oldu.
Emeklilik hayatı boyunca bilgisayar programcılığına devam etti. Çeşitli kobi uygulamaları, lügat uygulamaları hazırladı. Dünyanın dört bir köşesinden arkadaşlar edinerek yazılım geliştirdi, paylaşımlarıyla uzak ülkelerde dahi gönüller kazandı.
Uzun yıllar şiir yazmadı. Modern şiiri, serbest şiiri, imgesel şiiri, şiirin gelenekten kopuşu, şiirin yozlaşması olarak gördü. Son yıllarda “Artunç İskender” “Behlül Nuri Demircan” “Laedri” “Bicahi Esgici”, “Bahri Akçoral”, “M. Cahid Hocaoğlu” imzası ile Ahenk Dergisinde şiirleri, araştırma inceleme yazıları, denemeleri ve çevirileri yayınladı. Şiirleri hem tema hem biçim olarak geleneksel şiiri devam ettiren hece ve aruzla yazılmış şiirlerdir.
Ahenk Dergisinde farklı imzalar ile yayımlanan şiir ve yazıları kitaplaştırıldı.
6 Şubat 2021 tarihinde hayata gözlerini yumdu.
Not: Ayrıca aşağıda verilen Osman Karaçorlu tarafından hazırlanan “Babama Veda” başlıklı video filmi de izleyebilirsiniz.
Hicabi Karaçorlu ve Naciye Karaçorlu (Gençlik Fotoğrafları)
Kaynak: Biyografi Hicabi Karaçorlu’nun evlatları Osman Karaçorlu, Sururi Karaçorlu ve Hatice Atmaca (Hatice Muhsine Karaçorlu) tarafından hazırlanmıştır.