En iyi 8 beyin tabanlı film: NETFLIX’in hafıza, beyin ve bilinç transferini konu alan “Altered Carbon” dizisinin beyin tabanlı tanıtım filminde rol aldığımda (arzu edenler bu filmi aşağıdaki linkten izleyebilir) hafıza, zeka ve beyin kapasitesiyle ilgili bugüne kadar yapılmış en iyi filmleri okurlarımızla paylaşmaya karar vermiştim.
Netflix “Altered Carbon” Dizisinin Tanıtım Filmi
Yaptığım incelemede insanın hafıza, beyin ve zeka potansiyelini konu alan bugüne kadar yapılmış en iyi 8 film tespit ettiğimi söyleyebilirim. Bu sekiz filmi izlediğinizde hafıza, zeka ve beyin gücünüzün sahip olduğu potansiyeli keşfederek kendinizi yenilmez hissedeceksiniz.
Hafıza, Zeka ve Beyin Kapasitesiyle İlgili En İyi 8 Beyin Tabanlı Film
Beyin yeteneklerinizi ve beyin potansiyelinizi maksimum seviyede kullanabildiğinizde neler yapabileceğinizi gösteren 8 beyin temelli filmi ben şu şekilde sıraladım;
- Limit Yok
- Lucy
- Can Dostum
- Başlangıç
- Koruyucu
- Mucize
- Aşkın Algoritması
- Ters Yüz
1. LİMİT YOK (LIMITLESS)
Beyin tabanlı en iyi beyin gücü filmi sıralamasının başında orijinal adı “Limitless (Limit Yok)” olan film var. Neil Burger tarafından yönetilmiş olan2011 yapımı filmin başrollerini Bradley Cooper, Abbie Cornish ve Robert De Niro paylaşmıştır. Yazar Alan Glynn’in çok satan ilk romanından uyarlanan filmin yönetmenliğini 2006 yapımı ‘Sihirbaz (The Illusionist)’ filmiyle tanıdığımız Neil Burger yapmıştır.
Filmin Konusu: Yaşamı pek de parlak olmayan Eddie, New York’ta düzensiz bir hayat yaşayan, başarılı sayılmayacak bir yazardır. Kız arkadaşından ayrıldığı bir gün yolda eski bir arkadaşıyla karşılaşan Eddie’nin hayatı tamamen değişir. Eski arkadaşından aldığı kaçak ruhsatsız bir hap, Eddie’nin beyninin tam kapasite çalışmasını sağlamaya başlamıştır. Bu ilaç sayesinde eski dünyası değişen, hayata farklı bir gözle bakmaya başlayan Eddie paraya, çekiciliğe ve yüksek bir zekaya sahip olur. Ama aradan çok zaman geçmez, sahip olduğu yüksek gücün yan etkilerinin ortaya çıkması beklenmedik sonuçlar doğurmaya başlar.
2. LUCY
En iyi beyin tabanlı film sıralamasının ikincisinde “Lucy” filmi var. Lucy, Luc Besson’un yönettiği 2014 yapımı bir Fransız bilim kurgu filmidir. Film, standart bir insanın beyninin yüzde 10’unu kullanabildiği sözde-teorisinden yola çıkarak, bu oranın artması durumunda elde edebileceği güçleri ve yapabileceklerinin sınırını sorguluyor. Beynimiz kapasitesinin% 100’ünde çalışsaydı neler yapabileceğimizi hiç hayal ettiniz mi? Sadece% 10’u kullanarak çok şey başardık (ya da film öyle diyor). Birisi sadece bir kerede hepsini kullanabilirse ne olacağını hayal edebilir misiniz? Daha zeki ve daha hızlı olmaz mıyız? Luc Besson tarafından yönetilen Lucy, bu zor sorulara kafa yoruyor. Bu, bir ilacın kan dolaşımına girip insanüstü bir insan haline gelen ve acımasız bir savaşçıya dönüşen genç bir kadın Lucy (Scarlett Johansson) hakkında bir hikaye.
Filmin Konusu: Tayvan’ın başkenti Taipei’nin suça batmış yeraltı dünyası sokak çeteleri, mafya ve işbirlikçi polisler tarafından yönetilirken en aktif ticaret uyuşturucu ağı üzerinden yürütülmektedir. Eğlenmeyi seven, sıradan bir genç kadın olan Lucy, birkaç gece beraber takıldığı Richard yüzünden kendisini bir anda en azılı uyuşturucu şebekelerinin birinin içine düşmüş halde bulur. Vücudunun içine kurye olması için yerleştirilen yeni bir tür sentetik uyuşturucu, beklenmedik bir şekilde Lucy’nin vücuduna nüfuz edip kanına karışmaya başlayınca mucizevi bir durum oluşur. Lucy’in damarlarında dolaşan kimyasallar, beynine ve bedenine insanüstü yetenekler kazandırmıştır! Artık akıl okuma, telekinezi ve acıyı hissetmeme gibi güçlere sahip olan genç kadın beyinin tüm algı kapılarını sonuna kadar açma yolundadır.
3. CAN DOSTUM (GOOD WILL HUNTING)
Beyin tabanlı film sıralamasının üçüncüsünde, senaryosunu Matt Damon ve Ben Affleck’in yazdığı, başrollerinde Robin Williams ile birlikte oynadıkları Oscar ödüllü 1998 yılında yapılan “Can Dostum” filmi var. Matt Damon ve Ben Affleck bu film ile En iyi Senaryo oscar’ına layık görülmüştür.
Filmin Konusu: Will Hunting IQ’su çok yüksek, deha seviyesinde bir zeka seviyesine sahip, MIT’de temizlikçi olarak çalışan bir gençtir. Temizlik yaptığı akşamlardan birinde, bir sınıfın tahtasında yazılı bir matematik sorusuyla karşılaşır. Çözülmesi neredeyse imkansız olan bu problemi yüksek zekalı Will rahatlıkla çözer ve işine devam eder. Kısa zaman içerisinde problemi yazan profesör tarafından keşfedilen Will diğer sorularda da olağanüstü bir şekilde başarılıdır. Ancak bir kavga sebebiyle hapis cezasına çarptırılan gencin, bu beladan kurtulabilmek için bir profesörün yardımına ihtiyacı vardır.
4. BAŞLANGIÇ (INCEPTION)
Beyin tabanlı film sıralamasının dördüncüsü “Inception (Başlangıç)”. Christopher Nolan tarafından yazılmış ve yönetilmiş olan bilim kurgu türündeki “Başlangıç” filmi, hafızayla ilgili doğaüstü ve büyülü gerçekçi tonları, bilim kurgu ve fantastik sinema estetiği ile harmanlayan ilginç bir senaryoya sahiptir. Filmde Leonardo DiCaprio üst düzey bir performans sergilemiştir. 2010 yılında yayınlanmasından kısa bir süre sonra son 25 yılın en iyi filmleri arasında gösterilmiştir. Film, En İyi Görüntü Yönetimi Oscar’ına layık görülmüştür.
Filmin Konusu: Çok yetenekli bir hırsız olan “Dom Cobb”un uzmanlık alanı, zihnin en karanlık ve savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Cobb’un bu nadir insanlarda görülebilecek özelliği, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. Bu durum onu ayrıca uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği herşeye malolmuştur. Cobb’a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak yeni bir fırsat sunulur. Tamamlayabilirse bu son iş ona hayatını geri verebilecektir. Ancak bu son işte, Cobb ve takımındaki profesyoneller mükemmel bir soygun yerine bunun tam tersini yapmak zorundadırlar. Görevleri bir fikri çalmak değil, aksine onu hafıza derinliklerine yerleştirmektir.
5. KORUYUCU (SAFE)
Koruyucu (Safe), Lawrence Bender ve Dana Brunetti tarafından üretilen ve Jason Statham, Chris Sarandon, Robert John Burke ve James Hong’ın oynadığı Boaz Yakin tarafından yazılan ve yönetilen 2012 Amerikan yapımı bir aksiyon ve suç filmidir.
Filmin Konusu: 10 yaşındaki Çinli küçük kız Mei, hafıza ve matematik yeteneklerine sahiptir. Tek bir satır kağıt kalem kullanmaksızın Çin’in en büyük suç mafyalarından birinin rüşvet ve haraç verilerini zihninde tutmaktadır. Yeraltı suç örgütü Mei’yi kaçırır ve ABD’ye götürür. Luke Wright ise beş parasız, hayatı mafya tarafından altüst edilmiş ve yaşamını dövüş müsabakalarıyla geçiren ikinci sınıf bir dövüşçüdür. Luke, metroda intihar etmeyi planlarken, Mei ve Mei’nin peşindeki Çin mafyası, Rus mafyası ve New York polisleriyle yolları kesişir.
6. MUCİZE (PHENOMENON)
Phenomenon, Gerald Di Pego tarafından yazılan ve John Travolta, Kyra Sedgwick, Forest Whitaker, Robert Duvall ve Jeffrey DeMunn’ın oynadığı 1996 yapımı bir filmdir. Yönetmeni ‘National Treasure’ serisiyle tanınan Jon Turteltaub’dur.
Filmin Konusu: George Malley, günlük hayatında vurdumduymaz bir araba tamircisidir. Sıradan bir adam olan George Malley’in, bu gösterişsiz hayatı, 37 yaşına bastığı günün sabahında, gökyüzünde gördüğü bir ışık parıltısıyla kökünden değişir. Bu andan sonra mucizevi bir şekilde değişim gösteren genç adam artık, beyin kapasitesini tam olarak kullanarak, yığınla bilgiyi hafızasında barındırırken yaratıcı fikirler üretebilen olağanüstü bir zekaya ve yakın zamanda meydana gelebilecek olayları tahmin edebilecek seviyede telekinezik güçlere sahip olan bir adama dönüşür. Öyle ki, depremi bile önceden tahmin edebilmekte ve bir kitabı sayfalarını karıştırarak bir çırpıda okuyabilmektedir. Onun bu özelliği yakın çevresinden hükümete kadar herkesin dikkatini çeker. Kendisinden türlü şekillerde faydalanmaya çalışanlar ortaya çıkar.
7. AŞKIN ALGORİTMASI (AN INVISIBLE SIGN)
Aşkın Algoritması (An Invisible Sign), Marilyn Agrelo’nun yönettiği ve Jessica Alba, J. K. Simmons, Chris Messina, Sophie Nyweide ve Bailee Madison’ın rol aldığı, 2010 Amerikan yapımı bir dram filmidir. Film Aimee Bender’ın 2001 yılında yazdığı “Görülmeyen Bir İşaret (An Invisible Sign)” adlı romanına dayanmaktadır.
Filmin Konusu: Ailesi ile mutlu bir yaşam süren Mona, babasının hasta olmasıyla kendisini matematiğe vermiştir. Hayatta karşılaştığı her şeyi matematik yolu ile ifade etmeye başlayan Mona bir ilkokulda öğretmenliğe başlar. Öğretmen olduktan sonra edindiği tecrübelerle kendisini yeniden keşfetmiş ve çocukların sorunlarıyla ilgilenmeye başlamıştır. Çocuklarla kurmuş olduğu iletişim aşka ve hayata dair bakış açısını değiştirecektir.
8. TERS YÜZ (INSIDE OUT)
Ters Yüz, yönetmenliğini Pete Docter’ın yaptığı 2015 yapımı Disney ve Pixar tarafından ortak üretilmiş 3 boyutlu bilgisayar animasyonu komedi-drama filmidir. Film 73. Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Animasyon Film ödülünü almıştır.
Filmin Konusu: Babasının işi dolayısı ile San Francisco’ya taşınmak zorunda kalan küçük Riley’i yeni bir ev, yeni bir okul ve yeni arkadaşlar beklemektedir. Herkeste olduğu gibi Riley’in hareketleri de beyninin duygu merkezinde yer alan neşe, öfke, üzüntü, korku ve tiksinti duygularıyla şekillenmektedir. Yeni yaşamına adaptasyon duygu merkezinde çalkantılara sebep olmuştur. Neşe her zaman pozitif yaklaşırken diğer duygular yeni ortama alışmakta farklı reaksiyonlar vermektedir. Ters Yüz, hareketlerin duygulara göre nasıl şekillendiğini anlatan, geçici hafıza, kalıcı hafıza ve bilinçaltının nasıl oluştuğunu görsel izah eden harika bir film.
Peki sizin sıralamanız nedir? Bu konuda önereceğiniz bir başka film var mı? Bu sorularla ilgili öneri ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz.
Ayrıca motivasyon için aşağıda linki verilen filmleri de izleyebilirsiniz;