“Beyin Neden Oyun Oynamak İstiyor?” başlıklı bu makalenin video hali aşağıda verilmiştir. Makaleyi okumak yerine aşağıda verilen videoyu izleyebilirsiniz. Videoyu izledikten sonra makalenin altında verilen linklere tıklayarak ilgili sayfalara ulaşabilirsiniz.
BEYİN NEDEN OYUN OYNAMAK İSTİYOR?
Beyin ve oyun arasındaki ilişki üzerinde araştirma yapmak zor bir iştir. Birinci zorluk insanlarin beyinleri üzerinde araştırma yapılmasına müsaade etmemeleridir. İkinci zorluk, birçok anne ve babanın böyle bir araştırmaya katılmak istememesidir.
Peki fareler? Onların adına itiraz edecek kimseler yok gibi.
Oyun oynayan fareler üzerinde araştırma yapan bilim adamlarından biri Jaak Panksepp’dir.
Şüphesiz her insan ve her çocuk oyunun ne olduğunu bilir. Ancak problem şu; bunu labaratuar şartlarına taşımak oldukça zordur.
Jaak Panksepp temel olarak oyunun beynin hangi bölgesiyle ilgili olduğunu anlamak istiyordu.
Acaba oyun beynin evrimsel olarak en son gelişen üst kıvrımlı kısmı olan kortekste oluşan, öğrenilen bir faaliyet miydi? Yoksa oyun beynin en alt kısmındaki yeme, içme ve cinselliğin yönetildiği ilkel beyin denen kısmın bir fonksiyonu muydu?
Jaak bunun cevabını anlamak için çok basit bir yöntem düşündü. Genç farelerin beyinlerinin korteks bölümlerini ameliyatla kesip aldı. Ve korteksleri olmayan bu farelerin hala korteksleri alınmamış olan diğer farelerle oyun oynayıp oynamayacaklarını izledi. Sonuç ilginçti: Korteksi alınan fareler korteksi alınmayan farelerle oyun oynamaya devam ettiler. Diğer farelerle oyun şeklinde güreştiler ve boğuştular.
Fareler kendi aralarında oynarlarken sanki profesyonel Amerikan gösteri güreşçileri gibi kendi aralarında güreşiyorlardı. İnsanlar gösteri amaçlı düzenlenen Amerikan güreşçilerini neden izlerler acaba? Hiç düşündünüz mü? Herkes bu gösteri güreşlerinin bir tiyatro oyunu olduğunu bildikleri halde izlerken eğlenirler.
Beyinlerinin en gelişmiş olan korteksleri alınmış olan farelerin oyun isteklerinin devam etmesi, oyun faaliyetinin tüm memeli ve diğer hayvanlarda da mevcut olan beynin en alt kısmındaki ilkel beyinle ilgili olduğunu ortaya koymuştur.
Oyun faaliyetinin beynin bu en temel ve eski ilkel bölümüyle ilgili olması, araştırmacılara oyunun yaşam ve hayatta kalmak için çok önemi olduğunu düşündürmüştür. Öyle olmasaydı, şakacı ve oyun oynayan farelerin neslinin çoktan tükenmiş olması gerekirdi. Oyun oynayan ve şakacı olan farelerin yırtıcı hayvanlar için çok kolay avlar olması düşünülebilir. Ancak gerçek böyle olmadı ve fareler nesillerini devam ettirdi.
Jaak ve diğer bazı bilim adamları oyunun hala hayatımızda olmasının nedenini, oyunun insanların sosyal becerilerini geliştirmesine bağlıyorlar.
—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–
5 İLE 12 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLAR İÇİN
ZEKA OYUNLARI & BEYİN EGZERSİZLERİ PROGRAMI
—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–
Oyunun insan hayatında olması gerekiyor. Oyun aracıyla insanlar sosyal yaşamı ve ilişkileri öğreniyorlar.
Oyun belki de hayvanların karmaşık hierarşiyi ve sosyal gruplar içindeki ilişkileri anlamalarını sağlayan bir mekanizma oluşturuyor. İşte bu yüzden, hayatta kalmayı sürdürübilmeyi öğrenmek için beyin oyun oynamek istemektedir.
“Oyun çok değerli bir oluşumdur. Gereksiz değildir. Aksine çocuk gelişimi için çok elzemdir. Özellikle çocukların sosyal ve duygusal zekalarının gelişmesi için çok önemlidir.
Toplum olarak oyunun çocuk gelişiminde nasıl kullanılacağının üzerinde daha çok düşünmek ve çocukların beyin gelişimi için bolca oyun oynamasını sağlamak gerekiyor.
Tabi bu arada zeka gelişimi de önemli…
İşte, Mega Hafıza tarafından 5 ile 12 yaş arasındaki çocuklar için hazırlanmış olan ve MEB talim Terbiye Kurulu tarafından da onaylı olan zeka oyunları eğitim programı, çocuklarda beyin gelişimini düşünmenin bir üst seviye sonucudur.
Bu program korteks ile bağlantılı zeka gelişimi ile, ilkel beyinle bağlantılı, yaşam ve sosyal ilişkilerin gelişimi için önemli olan oyunu bir araya getirerek birleştirmiştir.
5 ile 12 yaş arasındaki çocuklar için MEB Talim Terbiye Kurulu onaylı zeka oyunları eğitim programı açmak isteyen kurumlar, bu eğitimlerde sertifikalı bir eğitimci olarak görev almak isteyen kişiler veya çocuklarının zeka ve oyun gelişimi için neler yapmaları gerektiğini merak eden aileler için faydalı olduğunu düşündüğüm linkler de aşağıda verilmiştir.