İnsan İlişkileri

Beynimizdeki Ayna Hücreler Karşımızdaki İle Empati Kurmamızı Sağlıyor

Ayna Hücreler / Ayna Nöronlar (Mirror Neurons) – Diğer insanların veya canlıların duygularını anlamak, onların hissettiklerini hissedebilmek ve sosyal iletişimimizi sağlıklı olarak kurabilmek için sahip olduğumuz en önemli yetenek “empati” kurabilmemizdir. Empatinin üç aşaması vardır: bu aşamalar önce gözlemlemek, sonra karşıdaki gibi bakabilmek ve en son olarak da karşıdaki gibi hissetmek ve düşünebilmektir. Son zamanlarda empati kurabilmemizin kaynağının beynimizdeki ayna hücreler (ayna nöronlar / mirror neurons) olduğu ortaya çıkmıştır.

Ayna nöronlar (mirror neurons) veya diğer adıyla ayna hücreler sinirbilimin son on yılında yapılmış en önemli keşiflerinden biridir. Ayna hücreler (ayna nöronlar) temel olarak insan sosyal etkileşimi hakkında bilgi veren çeşitli görsel-uzamsal nöronlardır. Ayna nöronlar temel olarak başkalarında gözlemlediğimiz eylemlere yanıt vermektedir. İlginç olan şey, aynı eylemi kendimiz yaptığımızda da ayna nöronlarının aynı şekilde hareketlenmesidir. Taklit etmenin yanı sıra, sayısız diğer insan davranışları ve düşünce süreçlerinden sorumludurlar.

EMPATİ KURMADA BEYNİMİZDEKİ AYNA HÜRELERİN ETKİSİ

Ayna hücreler son zamanlarda keşfedilen beyin hücrelerindendir. Bir başkasının yaptığı motor hareketleri gördüğümüzde, algıladığımızda veya hissettiğimizde bu hücreler kısmen sanki aynı hareketi veya hareketleri biz de yapıyormuşuz gibi hissettiriyor. İşte bu hücreler diğer insanların ne hissettiğini hissetmemizi ve empati kurmamızı sağlıyor.

OTİSTİK OLANLARIN AYNA HÜCRELERİ ÇALIŞMIYOR OLABİLİR Mİ?

Otistik olan çocukların ve kişilerin ayna hücrelerinin tam çalışmadığından dolayı bizi anlayamadığı ve beklenen tepkiyi vermediği iddia ediliyor.

Aşağıda verdiğim filmi izlerseniz, ayna hücrelerinizin tam olarak nasıl çalıştığını bizzat kendinizin üzerinde test etmiş olursunuz.

Beyninizle ve beyin temelli eğitimlerle ilgili daha fazla bilgi edinmek için MEGA HAFIZA web sitemize üye olabilirsiniz

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu