Hızlı Okuma

Anlayarak Hızlı Okuma – Hem Hızlı Oku, Hem Hızlı Anla!

Anlamaktan Taviz Vermeden Nasıl Daha Hızlı Okunur?

Anlayarak Hızlı Okuma –Mucize” filmini hatırlar mısınız? 1996 yapımı olan o filmde, bir araba tamircisi olan John Travolta, 37 yaşına bastığı günün sabahında, gökyüzünde gördüğü bir ışık parıltısıyla kökünden değişir. O andan sonra mucizevi bir şekilde değişim gösteren genç adam, yığınla bilgiyi hafızasında barındırmaya, yaratıcı fikirler üretebilmeye ve günde en az 3 kitap okumaya başlar. Ayrıca, herhangi bir dili kısa sürede konuşabilmeye, olağanüstü bir zekâ göstermeye, yakın zamanda meydana gelebilecek olayları tahmin etmeye başlar. İleri düzeyde telekinezik güçlere sahip olduğu hemen yayılmıştır.

Travolta, ürkütücü bu ışığın gökyüzünden üzerine doğru gelerek bayıltması sonrasında, günde 2-3 kitap okuma gücüne ulaşıyor. Bunun yanında cisimleri (tamir malzemelerini) zihniyle hareket ettirmesi gibi birçok başka şeyler de yapabiliyordu.

Ama filmde en çok kıskanılacak yönü, çok hızlı okumasıydı. Günde en az 3 kitap okuyordu.

Günde 3 kitap okumak, hafızada tutmak, zihinsel hareketle cisimlere hükmetmek… Kulağa hoş geliyor; ama bu sadece bu bir “eğlence”, yani bir senaryo. Ancak, içimizde her zaman böyle bir istek vardır; mucizevari bir şeyler bekleme eğilimindeyiz.

Günümüzde Travolta gibi olmasa da, hızlı okuyanlar var. Günde 3 kitap bitirmek biraz abartılı olabilir, ama herkes belirli bir ölçüde, hızlı okuyabilir.

Ne kadar hızlı okursanız okuyun, hayatınızın bir noktasında mevcut okuma hızınızdan daha da hızlı okumak istersiniz.

Bu gerçekten herkes için asırlık bir ikilemdir: Çok fazla kitaba karşın, çok az zamanımız varken; bu kadar kitabı nasıl devirebiliriz?

İçinizden “Bu yaştan sonra mı; benden geçti!” dediğinizi duyuyorum sanki! Bunları geçin, hiçbir şey için geç değildir. Yeterince erken başlamamışsınız, peki bu defa da çok geç olduğunu düşünerek yine hızlı okumaya giriş yapamıyorsunuz.

Amacımız hem hızlı okumak, hem hızlı anlamak, hem de okumanın tadını çıkarmaktır. İnternete bakmayın siz; orada her kafadan bir ses çıkıyor. Çok sayıda hızlı okuma “ipucu” veren var; çoğu yalancı, çünkü bizi aldatıyorlar. Ellerinde bir palto var; bunu herkese giydirmeye çalışıyorlar. Mümkün mü bu?

Okumanın da bir meşruiyet sınırı vardır ve bu bizim kapasitemizle doğrudan ilgilidir.

Hele hile yapmak; mesela, sayfanın tamamını okumamak veya daha az önemli bölümleri atlamak gibi şeyler, kitabın daha fazla keyfini çıkarmamak gerçek amacımıza zarar verir.

Aşağıdaki önemli bilgiler sizin ayakları yere basan bir hızlı okuma yapmanızı sağlayacak ipuçlarıdır. Önemli olan hızlı okurken, anlam kaybı yaşamamaktır.

omega

Anlama Kaybı Olmaksızın Nasıl Daha Hızlı Okursunuz?

Anlayarak Hızlı Okuma – Bazı insanlar hızlı okumanın anlamayı artırdığına inanmıyorlar. Bunda haklılar da; çünkü piyasada çok sayıda sahte bilgi dağıtan insanlar var. İnsan ürkmesi hayvan ürkmesi gibi değildir; ön yargı oluşunca bir daha hızlı okuma gibi önemli tekniklere ve eğitmelere kendilerini kapatıyorlar.

Oysa, hızlı okuyarak bazı bilgileri kaçırıyor gibi görünseniz de, aslında hafızanızda daha iyi saklıyor ve geliştiriyorsunuz.

Sonuçta, okumak keyifli bir aktivitedir ve hedefinize ulaşmak için hızlı bir kısa yol denediğinizde metni anlamanıza zarar verirsiniz.

Hızlı okuma, hız ve anlama arasında bir dengedir. Aşağıda açıklanan tekniklerle, anlamadan ödün vermeden daha hızlı okumayı öğrenebilirsiniz.

1- Önce Metni Gözden Geçirin; Tarayın

Anlayarak Hızlı Okuma – Önce tüm metni tarayın ve gözden geçirin. Bunu yapmazsanız, aynı işi iki kez yapmak zorunda kalırsınız ve zaman kaybedersiniz.

Burada gözden geçirme ve tarama teknikleri ile okuyup anlayacağınız metne aşina olmalısınız. Bir kere aşina olduğunuz için, okurken onlara geldiğinizde kafa karıştırıcı veya şaşırtıcı kısımlar nedeniyle yavaşlamayacaksınız.

Gözden geçirme ve tarama uygulaması için en uygun olanlar kurgu olmayan kitaplardır, ancak tekniğin kurgu olanlara da uygulanabileceğini unutmayın. Bir romanda karakter gelişimi, diyalogun kilit noktaları ve ana konu başlıkları için bölüme göz atın. Ardından, normalde olduğundan daha hızlı bir şekilde okuyun.

2- İçten Seslendirmeyi Bırakın

Anlayarak Hızlı Okuma – İçten seslendirme, okumamızı yavaşlatan en yaygın faktördür. Çoğumuz bu şekilde okuruz. Kafamızdaki kelimeleri “söyleyerek”. Bu, okuma hızımızı genellikle dakikada 150 – 160  kelime civarında olan konuşma hızına indirir. Bir kaplumbağa hızıdır!

Gözleriniz ve beyniniz aslında kelimeleri çok daha hızlı işleyebilir. Bunu bir deney olarak deneyin. Kafanızdaki o sesi durdurarak, okuma hızınızı neredeyse ikiye katlayabilirsiniz.

Bir içten seslendiriciyseniz, kendinizi durdurmanız, daha hızlı okumayı öğrenmek için oldukça püf noktasıdır. Yapılması en kolay şey bunun bilincinde olmak ve bir şekilde dikkatinizi dağıtmaktır.

Okurken konsantrasyonu artıran frekanslar ve müzikler dinleyin.

Kendinizi normalde olduğundan daha hızlı okumaya zorlayın.

İçten seslendirmeyi bazen tamamen ortadan kaldırmak imkansız olsa da, bu yollar onu azaltmaya ve anlamayı artırmaya yardımcı olacaktır.

3- Kelimeleri Değil, Cümleleri Okuyun

Anlayarak Hızlı Okuma – Öğrenmesi zor bir beceri şudur: Tek tek kelimeler yerine bir seferde cümleleri veya metin parçalarını okumanızdır. Ancak göz genişliğiniz aslında, gözünüz bir kelimeyi okurken, o kelimden sonraki 4 – 5 cm kadar ileriyi aynı anda görebilir. Bu da bir seferde ortalama 3 – 4 kelimeye kadar görebileceğiniz anlamına gelir!

Her dört kelimeye bakmak, bir kerede daha fazla okumanızı ve iç seslendirmeyi azaltmanızı sağlayacaktır. Her şeyde olduğu gibi, bunu iyi yapmak için biraz eğitim gerekecek. Bunu ders kitapları gibi materyalden değil de önce roman, hikaye türü kitaplarda deneyin.

—– Sponsor Bağlantı —–

HIZLI OKUMA DERNEĞİ’NDEN ÜCRETSİZ HIZLI OKUMA EĞİTİMİ

—– Yazının Devamı —–

4- Geri Dönmeyin

Anlayarak Hızlı Okuma – Okurken en berbat durumlardan biri, anlamadığımız cümleleri veya paragrafları geri dönüp tekrar okumaktır.

Bir romanın veya metnin her satırını tam olarak yakalayamazsak veya anlamazsak, kitabın tamamının bir anlam ifade etmeyeceğini düşünüyoruz. Sonunda, yeniden okuduğunuzda aslında pek bir şey kazanmadığınızı fark ediyorsunuz.

Bazı araştırmalar, geri dönüp tekrar okumanın, toplam okuma süresinin yüzde 30’unu aldığını söylüyorlar.

Bir de, bu konuda biraz esnek olun. Hiç kimse her okuduğunu hemen anlayamayabilir; bir sınava hazırlanmıyorsanız okuduğunuz her metnin tamamını anlamak zorunda da değilsiniz. Böyle bir inattan vaz geçin. Çok sayıda olmasa da, işini iyi yapan profesyonel hızlı okuma kursları sınava hazırlanma amaçlı hızlı okuma tekniklerini de eğitimlerinde kapsıyorlar.

5- Daha Fazla Okuyun

Anlayarak Hızlı Okuma – Tüm değerli uğraşlarda olduğu gibi, okumanın gelişmesi de zaman alan bir beceridir. Ne kadar çok uygularsanız, o kadar iyi okursunuz. Günlük veya yıllık okuma hedefleri belirlemeniz önemlidir. Ancak, okumak bir yarış olmamalıdır. Hedef belirlemek, okumaya daha fazla zaman ayırmak demektir. “Ne kadar çok kitap okursanız, o kadar hızlı okursunuz” ifadesi yanlıştır.

Doğru tekniklerle ne kadar çok kitap okursanız, o kadar hızlı okursunuz!

Elbette, bir kitaptan keyif almanın en iyi yolunun kendi hızınızda okumak olduğunu daima unutmayın. Mucize filminde  John Travolta olmak  kulağa hoş gelse de, sırf yapabildiğim için her zaman dakikada 1350 kelime okuyan biri olmak istemem.

Edebiyat, şiir tadına varılması gereken bir okuma alandır. Dünyada her zaman çok fazla kitap olacak, ama buna karşın okumak için çok az zaman olacaktır. O halde siz de seçici olun; her ay için okunacak bir kitap listesi hazırlayın.

6- Sakin Olun

Anlayarak Hızlı Okuma – İstanbul bir günde inşa edilmedi ve hayattaki her şey gibi hızlı okuma sabır ve pratik gerektirir. İş için önemli bir belge üzerinde hızlıca okuma egzersizi yapmak yerine, okuduğunuz bir romanla okumayı hızlandırmaya çalışın. Bir bölümü ne kadar çabuk bitirebileceğinizi görmek için bir süre belirleyin. O bölümden hatırladığınız her şeyi yazın. Hızlı okuma ile daha çok eğlenin ve ne kadar bilgiyi doğru hatırladığınızı görmek için bir arkadaşınızın sizi test etmesini sağlayın.

7- Bir Kursa Katılın

Anlayarak Hızlı Okuma – Hâlâ hızlı okumayı anlama ile dengelemekte sorun mu yaşıyorsunuz? Okumayı doğru bir şekilde nasıl hızlandıracağınızı öğretmek için çevrimiçi kurslar var.

Tabi size tavsiyem, hızlı okuma becerilerinizi daha da geliştirmek için www.megaegitim.com sitesinden hızlı okuma kurslarına katılabilirsiniz.

Eğer kendi kendinize çalışmak istiyorsanız Mega Hafıza’nın Mega Hızlı Okuma Setini edinin. Bu seti nasıl kullanacağınızı ayrıntılı olarak açıklar ve okuma becerileriniz konusunda sizi test eder.

Bugün daha fazla bilgi edinin ve okuma hızınızı artırırken anlamayı nasıl koruyabileceğinizi öğrenin.

Tavsiye Edilen Makaleler:

Hızlı Okuma Gerekli mi – Bilgiyi Hızlı ve Kalıcı Bir Şekilde Nasıl Toplarız?

Hızlı Okuma Kaç Yaşında Veya Ne Zaman Başlamalı?

Hızlı Okuma Testleri İle Kendinizi Keşfedin!

Başa dön tuşu