Aktif Hatırlama Nedir – Aktif hatırlama demek, beyni aktif olarak kullanmak demektir. Amaç, öğrenme stratejilerini kullanarak hafızaya alınan bilgiyi kalıcı hafızaya yerleştirmektir; yani bilgiyi zamana karşı korumaktır. Aktif hatırlama, doğrudan, öğrenilenler üzerinden işlerken, pasif hatırlama öğrenilenleri öğrenme materyalleri üzerinden hatırlamaktır.
Her ikisi de öğrenme ve hafıza için iyi teknikler olmasına rağmen, aktif hatırlama, pasif hatırlamaya kıyasla uzun süreli hafızadaki bilgileri geri getirmenin daha etkili bir yoludur.
Aktif ve pasif hatırlama arasındaki farkı keşfetmek, öğrenme yöntemlerinizin etkinliğini değerlendirmenizi de sağlayabilir.
Aktif Hatırlama Nedir?
Aktif hatırlama bilginin aktif olarak öğrenilmesini, uzun süreli bellekte tutulmasını, ihtiyaç duyulduğunda yeniden hatırlanmasını sağlayan stratejileri içermektedir.
Aktif hatırlama ile konu hakkında kendinizi gözden geçirip tekrar tekrar test edebilirsiniz. Bu strateji, beyninizi okuduğunuz bilgileri hatırlamaya aktif olarak zorlamanıza, anlamadığınız ve ek dikkat gerektiren konuları veya alanları belirlemenize imkan tanır.
Birkaç çalışma, aktif hatırlamanın akademik başarıyı büyük ölçüde artıran, oldukça etkili bir çalışma yöntemi olduğunu göstermiştir. Örneğin, öğrencilerin öğrenme tekniklerini geliştirmeye yönelik 2013 tarihli bir araştırma, uygulama testinin farklı yaşlardaki öğrencilerin performansını ve birçok kriter görevindeki performansını artırdığı için yüksek fayda sağlayan bir öğrenme tekniği olduğunu göstermiştir.
Deneysel ve uygulama testleri üzerine yapılan diğer 2017 meta-analiz çalışmaları, tekrarlanan çalışmalara kıyasla akılda tutma ve bilgi aktarımı sağladıkları için alıştırma ve tekrarlanan testlerin öğrenciler için daha faydalı olduğunu bulmuştur.
Aktif hatırlamanın öğrenme ve hafızada etkili olduğu kanıtlanmış olsa da, bu öğrenme stratejisini kullanmak çaba gerektirir.
Pasif Hatırlama Nedir?
Pasif hatırlama, öğrenenin dışındaki nesneler üzerinde yapılan öğrenmedir. Aktif hatırlamada öğrenci baş roldeyken, pasif hatırlamada materyaller baş roldedir. Özetle pasif hatırlama, öğrenme materyallerini gözden geçirmeyi içeren ve öğrenciyi pasif tutan popüler bir öğrenme tekniğidir. Mesela, notları okuyarak, izleyerek, dinleyerek, vurgulayarak ve özetleyerek yapılır.
İlk tekniğin yapılması oldukça kolaydır, bu da onu popüler ve yaygın bir çalışma yöntemi haline getirir. Okuma ve vurgulama gibi kendine özgü yöntemleri kendimizi üretken hissetmemizi sağlar. Ayrıca, incelediğimiz konuları fark ettiğimizde bize yanlış bir güven verir.
Ancak, bilgiyi basitçe tanımak ve hatırlamak iki farklı kelimedir.
Tanımak, konuya aşina olmak, hatırlamak ise belirli bir konuyla ilgili bilgileri hatırlamak anlamına gelir. Bu da kısa süreli bellekle halledilecek bir konudur.
Çeşitli araştırmalar, sürekli olarak pasif hatırlamanın etkisiz olduğunu, zaman alıcı olduğunu ve hafızada tutma ve akademik performansı iyileştirmek için daha az şey yaptığını bulmuştur. Kaynak
Etkili öğrenme teknikleri üzerine 2013 yılında yapılan bir araştırma, özetleme, anahtar kelime anımsatıcı, özetleme, görüntü kullanımı ve yeniden okumanın düşük fayda sağlayan çalışma yöntemleri olduğunu buldu. Bu, bu tekniklerin öğrencilere yardımcı olmasına rağmen faydalarının sınırlı olduğu anlamına gelir.
Metin öğrenimi için görüntü kullanımı ve özetleme, tüm görevler veya öğrenme materyalleri için uygulanabilir teknikler değildir. Benzer şekilde, anahtar kelime anımsatıcı yalnızca birkaç öğrenme materyali için uygundur. Yeniden okuma ve altını çizme en yaygın tekniklerdir, ancak çalışma, bunların akademik performansı sürekli olarak iyileştirmediğini gösterdi.
Pasif hatırlama stratejilerini uygulamak kolay olsa da, düşündüğünüz kadar etkili değildir. Bilgileri geri çağırmak ve uzun süreli belleği geliştirmek istiyorsanız, şiddetle tavsiye edilir.
Pasif Hatırlamadan Aktif Öğrenmeye Nasıl Geçilir?
Aktif Hatırlama Nedir – Konuya alışarak, öğrenme materyaline bakmadan kendinizi hatırlamaya zorlayarak, hatırladığınız bilgilerin doğruluğunu kontrol ederek ve düzenli olarak gözden geçirerek aktif hatırlamayı hızlı bir şekilde öğrenmek için kullanabilirsiniz.
Öğrenmek istediğiniz konuya aşina olmak, aktif öğrenmenin ilk adımıdır. Öğrenim materyalini okuyup anlayabilir, bununla ilgili videolar izleyebilir veya bilgiler hakkında bilgi edinmek için sesli kitaplar dinleyebilirsiniz.
Kendinizi tanıdıktan sonra, öğrenme materyalini kaldırın ve az önce okuduğunuz, izlediğiniz veya dinlediğiniz bilgileri hatırlamaya zorlayın. Bunu çizerek, ezbere okuyarak, kendi kelimelerinizle açıklayarak veya alıştırma testlerini yanıtlayarak yapabilirsiniz. Bu bir mücadele olabilir, ancak bilgiyi unuttuysanız öğrenme materyaline göz atmayın.
Ardından, bilgileri ne kadar doğru hatırladığınızı görmek için bilgi kontrolü yapın. Hangi kısımları kaçırdığınızı ve anlamadığınızı kontrol etmek için öğrenme materyalini tekrar okuyabilirsiniz.
Konuyu iyi öğrendiğinizden emin olana kadar hatırlama ve doğrulama adımlarını tekrarlayın.
Son olarak, düzenli, sistematik olarak gözden geçirin. Birkaç günde bir gözden geçirin ve bilgileri korumaya yardımcı olmak için boşluk tekrarı yapın. Unutursanız, bilgileri tekrar arayın.
İşte Aktif Hatırlama Teknikleri!
Gelişmiş uzun süreli bellek için kullanabileceğiniz farklı aktif hatırlama teknikleri şunlardır:
1-) Bilgi Kartları Kullanın
Aktif Hatırlama Nedir – Bilgi kartları; ön yüzünde soruların ve arka yüzünde cevapların olduğu kartlardır. Bu kartlar sayesinde, soruları hafızanıza göre cevaplamayı deneyebilirsiniz. Cevapları kontrol etmek için arka kısmı çevirip bakabilir ve kendinize puan verirsiniz. Kendinizi puanlayabilir ve ilerlemenizi takip etmek için birkaç günde bir tekrarlayabilirsiniz. Kaynak
Bilgi kartları tekniği tek başınıza veya arkadaşlarınızla birlikte kullanabileceğiniz eğlenceli bir aktif öğrenme tekniğidir.
2-) Uygulama Testi Yapın
Aktif Hatırlama Nedir – Bir uygulama testi, bilgileri aktif olarak hatırlamanın en iyi yoludur. Bilgileri aktif olarak hatırlayarak, uygulayarak ve kullanarak öğrenmenizi değerlendirir. Kendinizi test etmek için sorular oluşturun. Öğrendiğiniz konuları hatırlamak, akılda tutmak ve anlamak için de etkili bir yoldur.
3-) Feynman Tekniğine Uyun
Feynman Tekniği, Nobel Ödülü sahibi Richard Feynman tarafından icat edilen konuları öğrenme ve içselleştirme yöntemidir. Bu teknik, materyali incelemeyi, konuyu öğretmeyi, kaçırdığınız boşlukları doldurmayı ve konunun içeriğini basitleştirmeyi içeren bir süreçtir.
Bu teknik, konuyu açıklarken basit, açık ve özlü kelimeler kullanmaya teşvik ederek konuyu anladığınızı ölçer.
4-) Not Tutma Tekniklerini Bilin
Aktif Hatırlama Nedir – Bir kitaptaki veya bir öğretmenin söylediği her kelimeyi basitçe kopyalayarak not almak etkili değildir. Bunun çözümü not tutma tekniklerini bilmek ve uygulamaktır.
Hatırlayabildiklerinizi not almalı ve kendi kelimelerinizle yazmalısınız. Ayrıca başlıklar ve alt başlıklar koyarak bilgileri düzenleyebilirsiniz. Bilgileri kendi kelimelerinizle özetlemek ve daha sonra doğruluğunu kontrol etmek not almanın başka bir yoludur.
Tüm bunlar, çalışırken beyninizi aktif olarak meşgul etmenize yardımcı olabilir.