Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır – Profesyonel Bir Özgeçmiş Nasıl Oluşturulur? Umduğunuz bir işe girebilmek için yapacağınız iş başvurularında ilk adım iyi bir özgeçmiş hazırlamakla başlar. Öyle bir özgeçmiş yazmalısınız ki, bu özgeçmişiniz ön elemeden sıyrılmalıdır. Bu nedenle, özgeçmişinizin gerçekçi olduğu kadar mesleki iddianızı da yansıtması önemlidir.
Özgeçmiş; çalışmak istediğiniz sektöre, başvurmak istediğiniz pozisyona ve kuruluşun kurumsal kimliğine göre hazırlandığı takdirde iş bulma şansınızı arttırır, sizi hedefinize yönlendirir. Özgeçmiş nasıl hazırlanır sorusunun cevabını arayan özellikle genç profesyonellerin yapması gereken şey kısa ve özet uzunluğunda, amacı belli, anlaşılabilir bir CV hazırlamaktır.
Okunması zor, kafa karıştırıcı, hatalarla dolu veya başvurusu yapılan işle ilgisi olmayan, yani profesyonel olmayan bir özgeçmiş hemen çöpe atılacaktır. Her şeyden önce “özgeçmiş nasıl hazırlanır” sorusunun yanıtını özetleyelim: İşe alım yöneticileri sizden önce çok sayıda CV de görmüştür, adayla da görüşmüştür. Yani sizden daha tecrübeli oldukları kesin. Hem de onlar feleğin çemberinden geçmiş, çok başvuru sahibini duruşlarından, oturuşlarından tanırlar. Bu nedenle profesyonel olmayan bir özgeçmiş, iş arayan olarak profesyonelce görünmemenize neden olur ve olası bir görüşmeyi engeller.
İlk aşamada, CV üzerinden değerlendirmede CV’ nizin görüntüsü, yazım durumu, punto ve yazı karakteri de dahil tüm olarak anlaşılması öne çıkar.
Özgeçmişinizin, etkili olması için tutarlı, kısa, net olması ve kolay okunması önemlidir. Küçük yazı tiplerinden, yoğun metin bloklarından, belirsiz dillerden veya aşırı jargondan ve tutarsız biçimlendirmeden kaçının.
PROFESYONEL ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMAK İÇİN İPUÇLARI
Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır: Mevcut özgeçmişinizi yanınıza alın ve aşağıdaki ipuçlarıyla karşılaştırın:
Başvurunuza Uygun Özgeçmiş Türünü seçin
İş ilanlarına başvurmak için kullanılan birkaç temel özgeçmiş türü vardır. Kişisel durumunuza bağlı olarak, kronolojik, işlevsel, kombinasyon veya hedef odaklı bir özgeçmiş seçin. Durumunuza en uygun özgeçmiş türünü seçmek için zaman ayırmaya çalışmak zahmete değer.
Kronolojik özgeçmişler: En yaygın kullanılan özgeçmişlerdir. Nedeni, işverenlerin sizi anlamasını kolaylaştırmasıdır. Bu nedenle kronolojik öz geçmiş tercih edilen özgeçmişlerin başında gelir. Bu özgeçmişte iş deneyiminizi en yeni tarihten geriye doğru listelemeniz gerekir. Başvurulan işverene zaman deneyimi öncelikli bir mesaj vermiş olursunuz.
İşlevsel Özgeçmiş: Kronolojik geçmişinizi değil, beceri ve deneyimlerinizi öne çıkarmada kullanılır. Daha çok, iş değiştirenler, kariyerinde boşluklar olanlar bu stili kullanarak, genel olarak, kendi becerilerine odaklanılmasını sağlarlar. Bunun için her satıra yazacağınız beceri başlığının devamına beceri açıklaması ve bu becerideki rolünüz ile zamanı belirtmek işverenin bu beceriye ve deneyiminize odaklanmasını sağlar.
Karma Özgeçmiş: Çalışma geçmişinde tıpkı işlevsel özgeçmişte olduğu gibi, beceriler üzerine odaklanırken, öncelikle yeteneklerinizi ve niteliklerinizi listeleyip bunu son tarihten geriye doğru kronolojik olarak sıralamanızla hazırlanır. Yani CV iki bölümden oluşur. İlk bölüm becerileri, başarıları ve nitelikleri vurguladığı için işlevsel bir özgeçmişe benzer. İkinci bölüm zaman çizelgesini ve iş tecrübesini birlikte gösterir.
Hedef Odaklı Özgeçmiş: Doğrudan, alınacak pozisyona uygun CV hazırlamaktır. Burada hedef odaklı olan pozisyonun sizden istedikleri becerilerdir. Bunun için ilana çıkan kuruluşun “Aranılan Nitelikler” başlığı altında yer alan tanımlamalar dikkate alınır. Örneğin “İnsan ilişkileri ve proje yönetimi konusunda deneyimli yönetici” veya “Mükemmel yazılı ve sözlü iletişim becerilerine sahip olmak” veya “İş Hukuku Bilgisine Sahip Olmak” gibi. Böylece CV’nizi hazırlayarak hem hedef odaklı hazırlanmış olur, hem de “ya çıkarsa” gibi işinizi şansa bırakmamış olursunuz.
—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–
ÜCRETSİZ ANLAYARAK HIZLI OKUMA EĞİTİMİ
Eğitimler Üç Günde Bir E-Posta Adresinize Gönderilmektedir
—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–
Özgeçmiş Okunabilir Olmalı
Özgeçmişinizin okunması kolay olmalıdır. Anlaşılmayan CV’ler çöpe gitmeye mahkûmdur. İşe alma yöneticisinin iş deneyiminizi ve başarılarınızı kolayca okumasını ve özümsemesini istemez misiniz? Bu nedenle, okunaklı bir font kullanın (örneğin Times New Roman, Arial veya Calibri). Yazı tipinin çok büyük veya çok küçük olmadığından emin olun (10 ile 12 arasında bir boyut seçin). Örnekler, şablonlar ve kurallar e-postanız için mükemmel bir başlangıç noktası olsa da, e-postayı her zaman şirketinize ve durumunuza uyacak şekilde uyarlamanız gerekir.
İnternet üzerinden değil de basılı bir özgeçmiş gönderiyorsanız, beyaz veya krem renkli kağıt kullanın; renkli kağıtlar kullanmayın; çok rahatsız edici olabilir.
Tüm Sayfalar Tutarlı Olmalı
Profesyonel özgeçmişlerin tutarlı bir biçimlendirmeye sahip olması gerekir. Örneğin, eğer bir pozisyonla ilgili sorumluluklarınızı ve başarılarınızı açıklamak için madde imleri kullanıyorsanız, tüm diğer pozisyonlarda da aynı imlerden kullanın. Farklı olmasın. Yazı tipi, yazı tipi boyutu ve stili (kalın ve italik kullanımı gibi) gibi hususlarda da tutarlı olun.
CV’niz Odaklanmış Olmalı
Özgeçmişinize fazladan ve lüzumsuz bilgi eklemeyin. Bu çok önemlidir. Daha fazlasının mutlaka daha iyi olması gerekmez. Özgeçmişiniz, sizi iş için nitelendiren becerilere ve niteliklere odaklanmışsa tamamdır. İstediğiniz işi almanıza yardımcı olmayacak herhangi bir şeyi özgeçmişe sokmayın.
Özgeçmişin Sayfa Sayısı
Özgeçmişin sayfa sayısına gelince, iş deneyimi konusunda işin başında olanlar için ortalama bir- iki sayfa yeterlidir. Ancak iş tecrübesi fazla yani yaş olarak da tecrübeli olanların CV sayfa sayısı üçü aşmamalıdır. CV’nizin kabarık olması işverenin sizin hakkınızda “Bu adamın bizden beklentisi fazla olur!” önyargısına neden olabilir.
Görüntü Önemlidir.
CV’nizin fiziksel görüntüsü işinizi ciddiye aldığınızın bir göstergesi olabilir ve bu olumlu önyargıya sebep olabilir.
Özgeçmiş Örneklerini ve Şablonlarını Kullanın
Özgeçmişinizi yazmanıza yardımcı olması için bir özgeçmiş örneği veya şablonu kullanın. Bir örnek, hangi bilgileri içereceğine karar vermenize yardımcı olabilir. Şablonlar özgeçmişinizi biçimlendirmenize yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bir özgeçmiş örneği veya şablonu kullansanız da, özgeçmişinizi özelleştirdiğinizden emin olun. Örnek şablonlar kullanmak basit bir kopyala / yapıştır işlemi olmamalıdır.
Özgeçmiş örnekleri için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz:
Örnek-1 (Türkçe) – Örnek-2 (Türkçe) – Örnek-3 (İngilizce)
Özgeçmişinizi Dikkatlice Düzenleyin
Yazım ve dilbilgisi hataları, başvuru sahibinin sizin hakkınızda ayrıntılara dikkatsiz algılanmasına neden olabilir. Özgeçmişinizi tekrar tekrar kontrol edin. Ve eğer yapabilirseniz, ona bakacak başka birini de bulun, çünkü kendi hatalarınızı fark etmeyebilirsiniz.
Özgeçmiş Hazırlarken Yardım Alın
Özgeçmiş yazmak zor bir iştir. Yardım alın. en azından ilgili yere göndermeden önce özgeçmişinizin profesyonel ve parlak olduğundan emin olmanıza yardımcı olmak için bir kariyer danışmanına veya başka bir profesyonele gösterin ve tavsiyelerini alın.
Özgeçmişinizi Kontrol Edin
Göndermeden önce, özgeçmişinize tüm ilgili bilgileri eklediğinizden emin olmak için bir özgeçmiş kontrol listesi kullanın. Özgeçmişinizde sık karşılaşılan hatalardan kaçının ve özgeçmiş incelemelerinde başarıya yol açan yazma stratejilerini kullanın.
Özgeçmişlere insan kaynakları gözüyle bakmak istiyorsanız, ayrıca aşağıda linki verilen makaleyi de okuyabilirsiniz;
İNSAN KAYNAKLARI VE ÖZGEÇMİŞ DEĞERLENDİRME
Kaynaklar
https://zety.com/resume-templates?gclid=EAIaIQobChMIntKpraSX5QIVg-iaCh3IxghlEAAYAiAAEgKsYvD_BwE
https://www.thebalancecareers.com/how-to-create-a-professional-resume-2063237
https://www.cvmaker.com.tr/?gclid=EAIaIQobChMIntKpraSX5QIVg-iaCh3IxghlEAAYASAAEgK4dfD_BwE
https://www.thebalancecareers.com/best-resume-examples-a-z-list-2063587