Stres Yönetimi

Stres Nedir – Neden Olur – Nasıl Yönetilir?

Stres nedir – Neden olur – Nasıl yönetilir? Kendinizi stresli bir insan olarak tanımlıyorsanız bu yazıyı okuyun, önerileri dikkate alın. Kazançlı çıkarsınız.

Stres Nedir?

Stres Nedir? Evrimsel olarak insan vücudu değişen şartlara, tehditlere ve durumlara karşı tepkisel olarak fiziksel, biyolojik ve duygusal olarak değişimlerle karşılık vermektedir. Vücudun bu tepkisel değişimine stres adı verilmektedir. Kısacası stres, vücudun ayar veya tepki gerektiren herhangi bir değişikliğe karşı verdiği fiziksel, zihinsel ve duygusal durumdur. Stres yaşamın normal bir parçasıdır.

Stresi kavram olarak başımıza saran “Stresin Babası” Dr. Hans Selye’dir. O, stres denilen bir kavramı söylemeseydi belki biz de stres psikolojimizin üzerine bir sünger çekip onu yok sayardık. Peki yok sayarsak kurtulacak mıydık? Tabi ki hayır. Stresin sebep olduğu değişimler kişinin ileride yaşam kalitesini etkileyecek rahatsızlıklara ve hastalıklara sebep olabilecek bir olgudur.

Stres; aile, iş veya okul ortamında sizden talep edilenleri karşılayabilme veya başa çıkma kabiliyetinizi aştığını algıladığınızda ve buna dair olumsuz yargılarda bulunduğunuzda ortaya çıkmaktadır.

Stres Nedir – Stres Neden Olur?

Stres Nedir? Neden Olur? Stres, stres nedeni olarak gördüğümüz etkenden kaynaklanan bir sonuç değildir. Bundan ziyade, her bir olayın yorumlanan, tahmin edilen veya algılanan sonuçlarından elde ettiğimiz bir sonuçtur. Olaylara karşı verdiğimiz tepki strese neden olduğuna göre, doğru tepki vermek için daha fazla seçeneklere sahip olmamız gerekiyor.

***** Sponsor Bağlantı *****

KONSANTRASYONUN GÜCÜ – BU KİTABI ÜCRETSİZ İNDİR

Konsantrasyon ve Motivasyon - Konsantrasyonun Gücü

***** Yazının Devamı *****

Ne kadar fazla seçenek, o kadar az stres! Şu yer kürede aynı ülkede, aynı şehirde, aynı ailede yaşayıp aynı şartlarda aynı olaylarla karşılaştığımız halde, bu olaylara verdiğimiz tepkiler insan sayısınca farklı farklıdır.

Yaşadığımız tüm olaylar veya şartlar aynı olduğu halde bir kısmımız stresten uzak yaşarken, bir kısmımız psikologların kapılarını aşındırmaktayız. Temel nedenler aynı, verdiğimiz tepkiler farklı, hem de çok farklı.

Stres nedir?

Stresin Azı Karar Çoğu Zarar

Stresin yararı da mı var?” diyebilirsiniz. Evet, var; kararında olduğu takdirde yönetilebilir bir stres iyi gelir. Mesela bir sınavda veya bir iş bitimi gibi durumlarda size itici güç ve enerji sağlar. Ancak, dozajı ayarsız, aşırı miktarda stres, bağışıklık, kardiyovasküler ve nöroendokrin ve merkezi sinir sistemlerini etkileyen sağlıkla ilgili sonuçlar doğurabilir ve ciddi bir duygusal sıkıntıya neden olabilir.

Tedavi edilmeyen kronik stres, endişe, uykusuzluk, kas ağrısı, yüksek tansiyon ve zayıf bir bağışıklık sistemi gibi ciddi sağlık koşullarına neden olabilir. Araştırmalar, stresin kalp hastalığı, depresyon ve obezite gibi ana hastalıkların gelişimine katkıda bulunabileceğini göstermektedir.

Ancak, çaresiz değiliz. Her şey kendi ruh halimizde, hatta kendi yorumlarımızdadır. Stresi yönetmenin olumlu ve sağlıklı yollarını bularak, bu olumsuz sağlık sonuçlarının birçoğunu azaltılabiliriz. Herkes farklıdır ve streslerini yönetmek için seçtikleri yollar da farklıdır. Bazı insanlar bahçecilik yapar, toprağa basar, negatif enerjisini toprağa boşaltır. Bazıları müzik çalarak veya diğer sanat hobileriyle uğraşarak stresini düzenleyebilir. Bazıları da yalnız başına etkinlikler yapar; mesela, meditasyon, yoga, yürüyüş, ibadet, dua, resim yapmak gibi. Ya da benim gibi yazı yazarak stresini düzenleyebilir.

Sres Nedir – Stres Nasıl Yönetilir?

Şimdi de size daha derli toplu olsun diye bazı psikolojik araştırmaların kısa ve uzun vadede stresi azaltmaya yardımcı olduğunu gösteren beş sağlıklı teknikten söz etmek istiyorum:

Stres Verici İşlere Ara Verin

Gerek iş hayatınızda gerekse aile hayatınızda sizi strese sokan durumlar vardır. Bu bazen bir bebek ağlaması, bazen bir iş yükü, bazen de yetişmesi gereken projelerdir ki, zamanla yarışıyor olabilirsiniz. Böyle durumlarda bulunduğunuz ortamı kısa süreliğine de olsa değiştirin. Uzaklaşın oradan. Stres yapıcılardan kaçınmak, stresi yönetmekten daha kolaydır.

Egzersiz yapın

Egzersiz Yapın

Sıkça duymuşsunuzdur bu tavsiyeyi. Son elli yıldır herkes egzersiz yapmanın her şeye iyi geldiğine dair bilgiye sahiptir.  Çünkü egzersiz vücudunuzun yanı sıra zihninize de fayda sağlıyor. Düzenli bir egzersiz rutininin uzun vadeli faydalarını duyarız. 20 dakikalık bir yürüyüş, koşmak, yüzmek ya da stresli bir saatin ortasında dans etmek bile hemen bir etki verebilir.

Tevekkül Edin: Gülümseyin veya Kahkaha Atın

Beynimiz; duygularımız ve yüz ifadelerimizle bağlantılıdır. İnsanlar stresli olduklarında, bu durum yüzlerinden belli olur. Onun için gülün, gülümseyin. Gerginliğinizi giderir.

Nasıl ki, kavgada sizden daha güçlü bir hasma karşı gülümserseniz, bu gülümseme, düşmanlığı dostluğa, kavgayı şakaya dönüştürür. Düşmanlık küçülür, kaybolur. Tevekkül ile stres kaynaklarına karşı koymak da öyledir. Tevekkülle stres kaynağı potansiyel belânın yüzüne güldükçe, o stres yapan kaynak gülücük gibi gelir; o güldükçe küçülür, faydalı bir strese dönüşür.

Sosyal Destek Alın

Bir arkadaşınızı arayın, bir telefon edin. Endişelerinizi veya duygularınızı başka biriyle paylaştığınızda, stresi gidermeye yardımcı olur. Ancak, konuştuğunuz kişinin güvendiğiniz ve sizi hissetmesi ve sizi doğrulayabilmesi önemlidir.

Sosyal gruplarda veya gönüllü kuruluşlarda görev alarak da stres ortamlarından uzaklaşabilirsiniz. Bazen yardım ettiğiniz bir çocuğun gülümsemesi, bazen elini tuttuğunuz bir insanın minnettar bakışları sizi mutlu edebilir. Stresten uzak tutar.

stres atın

Dua Edin, Tefekkür ve Meditasyon Yapın 

Dua etmek, psikolojik açıdan inanılmaz yararlar taşıyan bir stres gidericidir. Dua ve meditasyon, zihin ve bedenin gevşemesine ve odaklanmasına yardımcı olur. Dikkat, insanların yeni bakış açıları geliştirmelerine, kendi kendilerine şefkat etmelerine ve kendi kusurlarını fark edip bir daha yapmamak üzere af dilemelerine yardımcı olabilir. Dua anında, insanlar vücudun fiziksel stresine neden olabilecek duyguları serbest bırakabilirler. Egzersize benzer şekilde, araştırmalar, tefekkürün ve kısa süreli meditasyon yapmanın anında fayda sağlayabileceğini göstermiştir.

İlave Okumalar İçin Kaynaklar:

STRES NEDEN OLUR? STRESLE NASIL BAŞ EDİLİR?

YÜKSEK DHA İLE ÖFKE VE STRES KONTROLÜ 

BEYİN GÜCÜ, MAGNEZYUM VE STRES

Başa dön tuşu