Beyin sağlığı için yapılması gerekenler: Sağlıklı bir yaşam tarzı beyninizi korumaya, beslemeye ve canlandırmaya yardımcı olabilir. Beyin sağlığınız için uyulması gereken yaşam tarzı şu dokuz temel kuralı kapsamaktadır:
1. Özellikle DHA oranı yüksek balık yeyin veya DHA (docosahexaenoic acid ) oranı yüksek balık yağı için. DHA beyninizdeki dopamin seviyesini yüksek tutar, beyninizin ön korteksindeki nöronal büyümeyi arttırır ve beyin hücreleri arasındaki iletişimi artırır. “Yüksek DHA oranı nedir? DHA ne işe yarar? DHA eksikliği ile konsantrasyon ve öğrenme problemleri arasındaki ilişki nedir?” gibi sorularınız için ayrıca aşağıda linki verilen yazıyı da okuyunuz
NEDEN DHA ORANI YÜKSEK OLAN BALIK YAĞI İÇMELİYİZ?
2. Egzersiz yapmak, sinir hücrelerinin bağlantılarını güçlendirmelerini sağlayarak hem beyin hücrelerinin hasar görmelerini önler, hem de beyninizi optimum kapasitede çalışmasına katkıda bulunur.
3. İyi uyuyun. Uyku sırasında zihinsel enerjiniz yenilenir ve uyku eksikliği beyninizdeki beyin hücrelerinin zarar görmesine neden olabilir.
4. Sağlıklı beslenin. Vücudunuzun diğer organları gibi, beyninizin çalışması da beyin dostu yiyeceklere bağlıdır. Protein beyniniz için ana yakıt kaynağı olmakla birlikte, taze sebzelerdeki vitaminler ve mineraller de şekeri sınırlandırdığı gibi önemlidir. Hafıza ve zekayı geliştiren besinler için ayrıca aşağıda linki verilen makaleyi de okuyunuz.
HAFIZA VE BEYNİ BESLEYEN YİYECEKLER
5. Güneşe çıkın. Bu alışkanlık, optimal D vitamini seviyelerini korumanıza yardımcı olur. Bilim adamları son zamanlarda beyinde, omurilikte ve merkezi sinir sistemininde D vitamini reseptörlerinin olduğunu keşfettiler. Bu keşif D vitamininin beyin sağlığının korunması için çok önemli olduğunu ortaya koymuştur.
D vitamininizin beyninizin detoksifikasyon sürecini iyileştirdiğini gösteren kanıtlar da vardır. Çocuklar ve hamile kadınlar için, yeterli miktarda D vitamini almak, bebeklerin beynini otizmden korumada önemli bir rol oynayabileceğinden özellikle önemlidir.
D vitamininin sağladığı faydaları daha detaylı öğrenmek için ayrıca aşağıdaki makaleyi de okuyunuz.
D VİTAMİNİ & D3 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN SONUÇLARI
6. Televizyonu kapatın. 3 yaşın altındaki çocukların televizyon izlemesine izin vermek dil ve sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilmekte ve beyin kimyasını da negatif olarak etkileyebilmektedir.
7. Beynini cep telefonlarından koruyun. Son araştırmalar, cep telefonu kullanıcılarının beyin tümörlerine yüzde 240 daha yatkın olduğunu ve 2004’de yapılan bir araştırmada, akustik nöroma riskinin (işitme sinirlerinizde oluşan bir tümör) telefonla konuştuğunuz tarafta neredeyse dört kat daha fazla olduğunu bulmuştur.
8. Beyninizi zorlayın. Hafıza ve beyin eğitimi kurslarına katılın. Öğrendiğiniz teknikleri kullanın. Çok kitap okuyun. Bunun için iyi bir hızlı okuma kursuna katılın. Ayrıca çocuklarınızla veya arkadaşlarınızla zeka oyunları oynayın. Hafıza teknikleri, hızlı okuma ve inovatif problem çözme teknikleri eğitimi için aşağıda linkleri verilen ücretsiz eğitimlerden birine üye olarak işe başlayabilirsiniz (eğitimler 3 günde bir e-posta adresinize gönderilmektedir);
7 ÜCRETSİZ BEYİN EĞİTİMİ
6 DERSLİK ÜCRETSİZ HIZLI OKUMA EĞİTİMİ
7 ÜCRETSİZ YARATICI DÜŞÜNME DERSİ
9. Yapay tatlandırıcılar ve katkı maddeleri içeren yiyeceklerden kaçının. İşlenmiş gıdalarda yaygın olan aspartam (Nutrasweet) ve MSG gibi maddeler beyninize zarar verebilir. Örneğin, çok fazla aspartam tüketmek, beyninizdeki enzimlerin normal çalışmasını engelleyebilmekte ve tatlandırıcının yüksek dozları nörodejenerasyona neden olabilmektedir.
Beyin tüm vücudu yöneten bir organdır. Bu anlamda, beyin sağlığı için yapılması gerekenler tüm vücudunuzu korumak için de gerekenler demektir.