Matematik kaygısı – Ülkemizde çocukların matematik korkusu yanında bir de anne ve babalarının çektikleri matematik kaygısı var. Kendi yaşamında, öğrencilik yıllarında başarılı olamadığı matematik başarısını çocuklarından bekleyen, beklemekle kalmayıp onları kurslara gönderen veya özel dersler aldırarak farklı baskı türleri uygulayan ebeveynler az değil.
Ebeveynler matematik kaygısı duysa da öğrenciler matematik sınavlarında yine dökülmeye devam ediyor. Peki, ebeveynlerin çocuklarının matematik başarısına ilişkin kaygı duymaları çocuğun matematik başarısını arttırır mı? Yoksa düşürür mü?
Araştırmalara göre, “Evet, ebeveynlerin matematik kaygısı kısmen çocuklara da bulaşıyor!”. Anneleri ve babaları bu konuda kısmen de olsa suçlayabiliriz.
Chicago Üniversitesi psikologları Sian Beilock ve Susan Levine liderliğindeki bir araştırma ekibi, matematik kaygısı olan ebeveynlerin çocuklarının yıl boyunca daha az matematik öğrendiklerini ve matematik kaygılı olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu, ancak bu durumun çocukların ev ödevleri sırasında sık sık yardım aldıklarında bulunduğunu keşfetti.
“Ebeveynlerin Matematik Kaygısının Çocukların Matematik Başarısına ve Kaygısına Kuşaklararası Etkileri” adlı bu çalışma Psychological Science dergisinde yayınlandı. Makale, araştırma ekibinden Erin A. Maloney ve arkadaşları tarafından yazıldı.
—– Sponsor Bağlantı —–
3-7 YAŞ ÇOCUKLARIN HAFIZA VE ZEKALARINI GELİŞTİRMEK İÇİN
ÇOCUK ZEKA VE HAFIZA SETİ
—– Yazının Devamı —–
Öğretmenlerin Kaygısı Bile Öğrencileri Etkiliyor!
Araştırma sonuçları ilginç: Öğretmenler, kendi öğrencilerinin bile matematik öğrenmeleri konusunda endişe taşıyorlarsa, ilginç şekilde, öğrencilerin okul yılı boyunca matematiği daha az öğrendiklerini ortaya çıkardı. Bu çalışma, ebeveynlerin ve çocukların matematik kaygısı arasında bağlantı kuran ilk çalışmadır. Bu bulgular, yetişkinlerin matematiğe yönelik tutumlarının çocukların matematik başarısında önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir.
Ebeveynlerin Kaygıları Nasıl Belli Oluyor?
Araştırmada görev alanlardan Psikolog Prof. Beilock diyor ki, “Çalışmalarımız bir ebeveynin iki de bir ‘Ah, matematikten hoşlanmıyorum’ veya ‘Matematikten gıcık oluyorum!’ ya da ‘Matematik beni sinirlendiriyor! Gerginleşiyorum!’ gibi kendi kendine konuşmaları bile çocuğun matematiğe karşı tutumunu olumsuz etkiliyor.” Çünkü çocuk bu mesajları bilinçaltında tutuyor ve sonra matematik konusunda negatif tutum besliyor.Araştırma grubundan Psikolog Rebecca Anne Boylan ve Psikoloji Eğitim ve Toplum Profesörü Levine de, “Matematik kaygılı ebeveynler, matematik kavramlarını çocuklara açıklamakta daha az etkili olabilirler. Çocuklar bir hata yaptığında çözüm bulmada veya bir sorunu yeni bir yolla çözdüğünde onlara karşı zayıf kalacaklardır.” dedi.
Çalışmaya ilkokul düzeyinden 438 birinci ve ikinci sınıf öğrencisi ile bu öğrencilerin birincil derecedeki bakıcıları katıldı. Çocuklar, okul başarısının başında ve sonunda matematik başarısı ve matematik kaygısı açısından değerlendirildi. Kontrol olarak, ekip ayrıca ebeveynlerin matematik kaygısı ile ilgili olmadığını tespit ettikleri okuma başarısını da değerlendirdi.
Ebeveynler, matematik konusundaki kaygıları ile matematik ödevlerinde çocuklarına ne sıklıkta yardım ettikleri hakkında bir de anket doldurdular.
—– Sponsor Bağlantı —–
5-12 YAŞ ÇOCUKLARIN KONSANTRASYON, BEYİN VE MATEMATİK GELİŞİMLERİ İÇİN
ANZAN MEGA ARİTMETİK EĞİTİMİ
—– Yazının Devamı —–
Matematik Korkusu Genetik Değil, Negatif Tutumdan Kaynaklanıyor!
Araştırmacılar, ebeveynlerin matematik kaygısı ile çocukların matematik başarı performansı arasındaki bağlantının, ailenin matematiğe olan genetik tepkisinden değil, matematiğe karşı olan negatif tutumundan kaynaklandığına inanıyorlardı.
“Matematik kaygısının genetik bir bileşeni olması mümkün olsa da,” diyen araştırmacılar, “ebeveynlerin matematik kaygısı, çocukları en çok ev ödevlerine yardımcı oldukları zaman olumsuz etkiliyor.” demektedirler.
Matematik Çalıştıracaksanız Önceden Konuya Hazırlanın!
Ekip lideri Maloney, ebeveynlerin çocuklarının matematik ödevlerine etkin olarak yardımcı olmaları için önceden hazırlık yapmalarının gerekli olduğunu öne sürüyor. Maloney “Özellikle matematik konusunda endişeli olan ebeveynlere, çocuklarına matematikte en etkili şekilde nasıl yardımcı olacaklarını öğretmek için daha iyi araçlar geliştirmemiz gerekiyor.” dedi. Araştırmacılar, bu araçlara matematik kitaplarını, bilgisayar ve geleneksel masa oyunlarını veya “ebeveynlerin çocukları ile matematikle olumlu şekilde etkileşimde bulunmalarını sağlayan” İnternet uygulamalarını önermektedirler.
Matematik Kaygılarınızı Anzan Mega Aritmetik Eğitim Programıyla Yok Edebilirsiniz!
MEMORIAD™ Dünya Hafıza ve Zihinsel Matematik Olimpiyatları Yönetim Kurulu Üyesi Melik Duyar tarafından geliştirilmiş olan “ANZAN Mega Aritmetik Beyin Egzersizleri Eğitim Programı”, 5 ile 12 yaş arasındaki çocukların beyin gelişimini destekleyen, beyne uygun zihinsel aritmetik teknikleriyle hafıza tekniklerini birleştirerek beyinde sinerji yaratan çok özel bir eğitim sistemidir.
Mega Aritmetik™ beynin sağ ve sol yarım küresini aynı anda çalıştırarak, eğitimi tamamlayan çocuklarda matematik ön yargılarını yıkarak öğrenmeyi eğlenceli hale getirmekte ve şu tip gelişmeleri sağlamaktadır:
- Yüksek konsantrasyon,
- Gelişmiş dinleme becerileri,
- İleri seviyede analitik düşünme yeteneği,
- Hızlı matematik becerileri,
- Güçlü hayâl gücü,
- Hızlı Öğrenme,
- Odaklanma kolaylığı,
- Gelişmiş hafıza gücü,
- Gelişmiş yaratıcı problem çözme yeteneği,
- Kendisini daha iyi ifade edebilme,
- Hızlı zekâ gelişimi.
“ANZAN Mega Aritmetik Beyin Egzersizleri Eğitim Programı” ile ilgili daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki resme veya linke tıklayınız.
ANZAN MEGA ARİTMETİK EĞİTİM PROGRAMI
Hedeflenen becerilere ulaşmak için geniş zamana yayılan kısa sistematik tekrarlara da ihtiyaç vardır. Her dersin sonunda eğitmenin vermiş olduğu yönergeye uygun olarak öğrenciye verilen kullanıcı adı ve şifresi ile online sistem üzerinden çocuğun günde ortalama 15-20 dakikalık çalışma yapması yeterli olmaktadır.
Kaynak
Maloney, E. A., Ramirez, G., Gunderson, E. A., Levine, S. C., & Beilock, S. L.. (2015). Intergenerational Effects of Parents’ Math Anxiety on Children’s Math Achievement and Anxiety, Psychological Science, 0956797615592630.
Tavsiye Edilen Makaleler:
Matematik Kaygısı Nedir – İnsanlar Matematik Konusunda Neden Bu Kadar Endişeli?
Mega İngilizce – İngilizce’yi Hafıza Teknikleriyle Mega Hızlı Öğrenin!