“Dünya Pi Günü“nün kralı Larry Shaw’dur. İlk olarak 1988 yılında Exploratorium Müzesinde Pi Günü tatilini icat etti. O yıldan itibaren müze Mart ayının 14’ünda halka açık ve ücretsiz oldu.
DÜNYA Pİ GÜNÜNÜN KURULUŞU
Peki, bu Dünya Pi günü fikri nasıl gelişti? Keşfedilişinden binlerce yıl sonra Pi sayısı ulusal bayram ve hatta uluslararası bir kutlamaya nasıl ilham oldu? Her şey Exploratorium’un eski personeli fizikçi, tamirci ve medya uzmanı Larry Shaw ile başladı.
Exploratorium’un kurucusu Frank Oppenheimer’in ölümünden üç yıl sonra 1988’de personel, yeni fikirler için bir düşünme ve beyin fırtınası yapma amacıyla Monterey, Kaliforniya’da toplandı. Shaw orada 14 Mart (3.14) tarihini pi rakamlarıyla (3.14159…) ilişkilendirdi ve bu tarihi Exploratorium personelini bir araya getirmek için olağanüstü bir fırsat olarak gördü. Ve böylece π Günü doğmuş oldu.
İlk π Gününde, yani Mart ayının 14’ünde (3/14) , saat 1: 59’da (3.14’ü takip eden π sayıları) Larry ve eşi Catherine, müzenin zemininde meyve pastaları ve kutlama için bir çay ocağı ile doldurulmuş bir masa hazırladılar.
—– Sponsor Bağlantı —–
5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONLARI İÇİN
ANZAN MEGA ARİTMETİK BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ
—– Yazının Devamı —–
14 MART AYNI ZAMANDA EINSTEIN’IN DA DOĞUM GÜNÜ
Birkaç yıl sonra, Larry’nin kızı Sara, π Günün aynı zamanda Einstein’ın doğum günü ile aynı gün olduğunu (Einstein’ın doğum tarihi: 14 Mart 1879) keşfetti. Böylece o yıldan itibaren Dünya Pi Günü ve Einstein’ın yaşamının kutlaması π Gündüz şenliklerine eklendi.
Larry, dairesel briket bloklarından inşa edilen dairesel bir sınıfın ortasına, dairesel bir pirinç plakası koyarak bir “Pi Tapınak” yarattı ve kurdu. Müzik seti eşliğinde pi sayısını “Resmi Tören (Pomp and Circumstance)” müziğiyle seslendirerek müze etrafında dolambaçlı bir geçit töreni düzenledi. Bu dolambaçlı geçit töreninde “Pi Tapınağı”nı 3.14 kez dolaşarak bitirirken, Albert Einstein’a da “Doğum Günün Kutlu Olsun Albert Einstein” diye seslenildi.
π Günü Exploratorium Müzesi çalışanları ve halk için yıllık bir gelenek haline geldi ve bu fikir bir çığ gibi büyüdü ve dünyaya yayıldı. Şimdi dünya çapındaki matematik severler ve eğitimciler tarafından her yerde kutlanıyor. Mart 2009’da π Günü ABD’de resmi bir ulusal bayramı oldu.
2017 yılında vefat edinceye Larry Shaw Dünya Pi Gününün kralı veya prensi olarak anılmış ve her yıl Mart’ın 14’ünde Exploratorium’da kutlamalara katılmıştır. Bugün hala, Exploratorium Müzesi bu geleneği, π temalı aktiviteler, ritüeller ve elbette bolca turta içeren bir halk kutlaması olarak “Dünya Pi Gününü ilk Merkezi” olarak yıllık π Gün’üne ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.
DÜNYA Pİ GÜNÜNÜN TAM TARİHİ VE KUTLAMA SAATİ NEDİR?
Dünya Pi gününün tam tarih ve saati şu şekildedir: Mart ayının 14. (3/14) günü saat 1:59:26,53′ (3.141592653) (Öğleden sonra saat 1’i 59 dakika ve 26,53 saniye geçe).
Dünya Pi Gününüz Kutlu olsun! İyi ki doğdun Albert Einstein!