Müzik ve öğrenme – Keyfiniz yerindeyse beyninizin keyfi de yerinde demektir. Öğrenmeye ve konsantrasyona açıklık düzeyiniz de harika demektir. Çünkü olumlu bir ruh hali keyfinizi okşayacak ve bu arada ne yapıyorsanız yapın odaklanabilir, daha hızlı öğrenebilirsiniz.
Kaynakta da belirtildiği gibi, gülen bir bebeğin videosunu izleyen veya şevk verici bir Mozart parçasını dinleyen öğrencilerin sınıf içi görevlerinde daha iyi performans gösterdikleri belirlenmiştir. Bunun temel nedeni ise söz konusu video görsellerinin ve müziklerin olumlu ruh hali empoze etmesi. Şu anda bile ben Mozart’ın “Eine Kleine Nachtmusik – Allegro” parçasını dinleyip bu yazıyı yazarken, kıpır kıpır oluyorum.
Olumlu ruh hali ve yaratıcılık arasındaki ilişkiye dair bir deneyde 87 öğrencinin farklı ruh hallerine (farklı müzik ve video klipler kullanarak) etki edildi. Öğrencilerden bir grup mutlu istekliler, diğeri ise gönülsüz mutsuzlardı. Daha sonra öğrencilerin yapması gereken bir öğrenme görevi verildi. Bu görev, görsel olarak karmaşık desenlerle resim gruplarının sınıflandırılması şeklindeydi. Yapılması gereken iki sınıflandırma görevi vardı: Biri sözlüleştirilebilecek bir kurala dayalı sınıflandırma; diğeri ise kolay bir şekilde sözlüleştirilemeyen çok boyutlu bir desene dayanıyordu.
Mutlu gönüllüler, kalıpları sınıflandırma kuralını, mutsuz veya gönülsüz gruptan daha iyi öğrendiler. Tarafsız bir ruh hali içinde olanlar ile olumsuz bir ruh hali içinde olanlar arasında bir fark yoktu.
Dopamin: Beynin Mutluluk İlacı
Olumlu ruh halinin yalnızca hipotez testi ve kural seçimi gerektiren süreçleri etkileyebileceği teorisi yapılmıştır. Bunun oluşabileceği mekanizma frontal kortekste artan dopamin seviyelerinden geçer. Bununla birlikte, ilginç bir şekilde, ruh halinin bir işlevi olarak performansta bir fark olmamasına rağmen, deneklerin cevaplarının ne kadar yakından eşleştirildiğine dayanan analiz, görev için en uygun stratejinin ne kadar yakından eşleştiğine dayanarak yapılan analizin, yine de olumlu bir ruh hali için önemli yarar sağladığını tespit etti.
Araştırmacılar, olumlu ruh halinin bu etkisinin insanların iş başında komik videolar izlemekten hoşlanmasının nedeni olabileceğini öne sürüyorlar. Performanslarını kendilerini iyi bir duruma sokarak geliştirmeye çalışıyorlar.
Müzik ve video klipler, duygu durum yaratıcı etkileri nedeniyle derecelendirildi. Mozart’ın “Eine Kleine Nachtmusik – Allegro” en yüksek puan alan müzik klibiydi (7 puanlık ortalamada 6.57 puan). İkinci sırada Vivaldi’nin baharı 6.14 puan aldı. En olumlu video, gülen bir bebekti (6.57 puan aldı.). Komedi dizisi Whose Line müziği ise arka arkaya gelen ses efektleriydi (6.43 puan aldı.).
Bio-Ritmik LargoTM
Müzik ve öğrenme ile ilgili benzer bir etki Bio-Ritmik Largo müziklerde de ispatlanmıştır. Yapılan işe, çalışılan derse veya verilen görevlere odaklanmak insanlığın sorunudur.
Bazen çok nadir de olsa çok iyi konsantre olduğumuzu hisseder ve o anda öğrendiğimiz şeyleri çok kolay ve kalıcı olarak hafızamıza yerleştirdiğimizi fark ederiz. Çoğu kez ise öğrenmek veya çalışmak istediğimiz bir konuya ne kadar istesek de konsantre olamadığımızı ve kolayca dikkatimizin dağıldığını görürüz.
Konsantrasyon temel olarak beyin dalgaları ile ilgilidir. Beynimiz sürekli olarak çeşitli dalgalar yaymaktadır. Bunlardan 8 ile 12 Hz. arası beyin dalgalarına “alfa dalgaları” denmekte olup, beyin alfa dalga ortamındayken konsantrasyon kalitemiz zirveye çıkmaktadır.
Biraz yüksek bir yatırım yapıp, beyin dalgalarını bir monitör ve bilgisayar yardımıyla sürekli olarak izlemek ve beyin tam alfa dalga ortamına girdiğinde ders çalışmaya başlamak ve öğrenme faaliyetlerine geçmek iyi bir seçim gibi görünebilir.
Esas amaç beynin alfa dalgası ortamına girdiği anları yakalamaya çalışmak olmamalıdır. Amacımız hangi şartların beynin alfa dalgası ortamına girmesine neden olduğunu tespit edip, bu şartları suni olarak yaratarak beynin alfa dalgası ortamına girmesini sağlamak olmalıdır. Ancak bu şartlarda kendi istediğimiz zamanlarda konsantre olmamız mümkündür.
Beyin Özel Frekans Ve Tekniklerle Konsantre Edilebilir Mi?
Bio-Ritmik Largo ve Konsantrasyon Setinde Sunulan Teknolojiyle EVET diyebiliriz.
Yapılan araştırmalar ve bilimsel bulgular bazı özel frekansların, bazı özel şartlarda beyni alfa dalgası ortamına kendiliğinden soktuğunu ortaya çıkarmıştır. Bu özel frekanslar yardımıyla beynimizin konsantrasyon gücünü kendi istediğimiz anlarda artırmamız mümkündür. Binaural Frekanslar Tekniği adı verilen bu yöntem “Bio-Ritmik Largo ve Konsantrasyon” setinin temel tekniğini oluşturmaktadır.
Mozart Zekayı Artırıyor MU?
14 Ekim 1993’de, A.B.D.’de “USA Today”de çıkan “Mozart’ın Müzikleri Zekayı Geliştiriyor” başlıklı haber tüm dünyada sansasyon yaratmıştı. Bu habere göre, California Üniversitesi’nin Irvine’deki Öğrenme ve Hafıza Nörobiyoloji Merkezi bilim adamlarının yaptıkları bir araştırma, bazı müziklerle IQ arasında bir ilişki olduğunu açıkça ortaya koymuştur.
Bu araştırmada yazının girişindeki araştırmaya benzer bir şekilde yapılmıştı. 36 üniversite öğrencisi, önce I.Q. testinin sağ beyin yeteneklerini ölçen sorularıyla test edilmiştir. Testten sonra öğrencilere Mozart’ın “Re Majör, K 448 iki Piyanoluk Sonat”ı 10 dakika boyunca dinlettirilmiştir. Daha sonra öğrenciler hemen tekrar test edildiklerinde, I.Q. skorlarının önceki değerlere göre 8 veya 9 puan daha yükselmiş olduğu gözlenmiştir.
Neden Beynimizle Onu Olumlu Uyaran Müzikler Arasında İlişki var?
Fransız Tıp ve Bilim Akademileri üyesi Dr. Alfred Tomatis’e göre beynin elektriksel olarak şarj olmasında kulaklar anahtar bir rol oynamaktadır. Tomatis’e göre, beyin hücrelerindeki elektriksel enerjinin azalması konsantrasyonun bozulmasına ve yorgunluğa sebep olmaktadır. Bu durumda, beynin de piller gibi şarj edilmesi gerekiyor.
Tomatis beyin hücrelerinin enerjiyle şarj edilmesi yollarından biri olarak, 5000 ile 8000 Hz. arasında yüksek frekanslar ihtiva eden müziklerin dinlenmesini keşfetmiştir. Yıllar süren analizlerden sonra Tomatis, bu frekans aralığındaki seslerin Mozart’ın müziklerinde çok sayıda mevcut olduğunu tespit etmiştir. Tomatis’e göre, kulak salyangozunu dolduran, “corti” hücrelerinin titreşmesi jeneratör vasıtası görerek beynin yeniden şarj edilmesini sağlamaktadır.
Tomatis de ayrıca beynin şarj edilmesi için etkili olan diğer bir yakın müzik çeşidi olarak “largo barok (baroque) müzik” parçalarına dikkat çekmiştir.
Müzik ve öğrenme ile ilgili daha fazla bilgilenmek istiyorsanız aşağıdaki linke tıklayınız.
BİO-RİTMİK LARGO & KONSANTRASYON
Konuyla ilgili daha fazla bilgilenmek için aşağıdaki videoyu izleyiniz:
Kaynak
Nadler, R.T., Rabi, R, Minda, J.P. (2010 ). Better Mood and Better Performance. Psychological Science [Internet]. 21(12):1770 – 1776.