Not tutma bir beceridir. Okuma-yazmadan hoşlanan insan sayısı, düşündüğümüzden daha az olsa da, bu tür not tutma aşkı olan insanların hala yaşadığını görmek bana umut veriyor. İki kutsal işi yapmak; okumak ve yazmak sadece insana yakışan bir davranıştır. Okumak mı dediniz? Evet, derinlemesine okumak ve anlamak, not tutmak, anladıklarını kendi ifadelerimizle belirtebilmek, sadece okul sıralarında çocukları zorlayan birer adım değil; insanım diyen herkesin bilmesi ve öğrenmesi gereken bir çalışmadır.
Okumak ve Not Tutmak Ne Güzel Bir Alışkanlık!
Etkili not tutma kuralları:
- Seçin: Not tutmaya değmeyen, önemsiz ve gereksiz detayları atlayın. Hatırlayabileceğiniz kısımları da atlayın; çünkü not tutmak hatırlamayacağınız detaylar için gerekli.
- Daraltın: Not tutacağınız bilgileri sınırlandırın.
- Düzenleyin: Ana ve ara başlıkları seçin.
- Yeniden ifade edin: Anlamı kendi kelimelerinle yaz.
- Açıklayın: Hafızanızdaki mevcut bilgilerle bağlantı kurun.
Not almayı etkili bir şekilde kullanmak için, birincil değerin kendi kayıtlarınızda değil, not aldığınız anlamda olduğunu unutmayın. Not alma işlemi, yaptığınız hafıza kodlarını yönlendirir. Not alma, bilgiyi anlamlı kılmak için bir stratejidir. Bu nedenle, not almak, bilgiyi çevirmek, organize etmek ve anlamaktır.
Not Alma, Bilgiyi Anlamlı Kılmak İçin Bir Stratejidir.
Bu ne anlama geliyor? Bilgiyi anlamlı kılmak ne demektir?
Basitçe; yeni bilgiyi mevcut bilgiye bağlamak demektir. Ne kadar çok bağlantı kurarsanız, bilgileri o kadar iyi anlarsınız ve hatırlarsınız.
Burada anahtar kelime bağlantıdır. Bağlantı, bilgiyi anlamlı kılan şeyin kalbidir. Çünkü bağlantı hatırlamanın anahtarıdır. Bağlantılarınız ne kadar çok olursa, bilgiye o kadar fazla giriş noktası oluşturursunuz; bu nedenle almanız daha kolay olacaktır. Zaten çok iyi tanıdığınız ve hatırlamakta hiç zorlanmadığınız gerçekler bağlantı noktaları gibi rol oynuyor. Ne kadar çok bağlantı noktası bağlayabiliyorsanız, yeni bilgiler ne kadar anlamlı olursa o kadar kolay hatırlarsınız. Bir an için düşünün: Size yeni bir şey söylendiğinde, onu yalnızca zaten bildiğiniz bir şeyle ilişkilendirebileceğiniz ölçüde anlamış olmuyor musunuz? Demek ki, beyninizdeki nöron bağlantıları şeklinde bilgiler arasında ilişki kurmak hafızayı tetikler.
Anahtar Kelimelere Dikkat Edin!
Beynimiz pek çok bilgiyi kitapta yazdığı gibi kaydetmiyor. Onları temsil eden birer anahtar kelimeyle hatırlatıyor. Tıpkı hafıza çivileri gibi; anahtar kelime üzerinde çok sayıda ilgili bilgileri topluyor ve sonra onun görseli ile birlikte yeniden hatırlamak istediğimizde görselle birlikte anahtar kelime üzerinden o anlamları yeniden hatırlıyoruz.
Yeni bir kelime öğrenmek de böyledir. Mevcut bağlantı noktalarına yeni öğrendiklerinizden ne kadar çok bağlantı kurarsanız, kelime o kadar anlamlı olur; daha kolay hatırlanır. Bağlantılar, hatırlamanın anahtarıdır. Bağlantılarınız arttıkça, bilgi için daha fazla giriş noktanız olur. Bu nedenle, söz konusu ana fikir daha kolay bulunacaktır. Bağlantı, bilgiyi anlamlı kılan şeyin kalbidir.
Not alma, bilgiyi anlamlı kılmaya nasıl yardımcı olur?
İşte konunun ucuna geldik. Not alma, bilgiyi anlamlı kılmak zorunda değildir, ancak temelde olduğu kadar değerlidir. Demek not alma becerilerinizi nasıl yargılıyorsunuz ve belirli bir durumda belirli bir stratejinin değerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kendinize sorun:
Bu bağlantı kurmama yardımcı oluyor mu? Gerçekleri birbirine bağlamama yardımcı oluyor mu? Yeni bilgiyi zaten sahip olduğum bilgilerle birleştirmeme yardımcı oluyor mu? Zaten çok iyi tanıdığım ve unutması pek mümkün olmayan gerçeklerle bir bağlantısı var mı?
Etkili Not Alma Koşulları
Birincisi, not tutma düzeniniz size göre olsun; kendiniz hatırlayacağınız şekilde düzenleyin.
İkincisi, not tutma konusunu iyi organize edin.
Üçüncüsü, not tutma konusunu mümkün olduğu kadar sadeleştirin.
Dördüncüsü, not tutma becerinizin iyi olması şart!
Not tutma konusunda detaylı ve anlamlı bir eğitime ne dersiniz?
BEYİN HARİTALARI İLE NOT TUTMA BECERİLERİ EĞİTİMİ
Hafıza ve Beyin Eğitimi konusunda bir dünya markası olan ve TV’lerde yaptığı hafıza gösterileriyle tanıdığınız Melik Duyar’dan Pratik Beyin Haritaları eğitimi!
Beyin Haritaları ile daha zekice düşün, daha iyi yeni fikirler üret, daha hızlı öğren, daha iyi hatırla, daha iyi planla, daha iyi yönet, daha iyi öğret, daha iyi anlat, daha iyi sunular yap, daha verimli çalış ve daha iyi iletişim kur.
Mega Eğitim sayfasına ulaşmak için tıklayınız: http://www.megaegitim.com/beyin-haritalari.asp
Başarılar.
Kaynaklar
- Baine, D. (1986). Memory and instruction. Englewood Cliffs, NJ: Educational Technology Publications.
- Barnett, J.E., DiVesta, F.J. & Rogozinski, J.T. (1981). What is learned in note-taking. Journal of Educational Psychology, 73, 181-192.
- Peper, R.J. & Mayer, R.E. (1978). Note-taking as a generative activity. Journal of Educational Psychology, 70, 514-522.
- Schneider, W. & Pressley, M. (1989). Memory development between Two and Twenty.New York: Springer-Verlag.