Girişimcilik – Çoğu insanın gönlü bir girişimci ruhu barındırır. Ülkemizde, son yüzyıl devlet geleneğinden gelen alışkanlıklar ve değişken ekonomik koşullar nedeniyle, memurluk daha fazla teşvik edilmiş olsa da, hatırı sayılır bir oranda insan, girişimcilik özelliklerini kullanma eğilimindedirler. Memurluk alışkanlıklarını bir kenara bırakırsak, girişimci olmayı arzu etmekle girişimci olunamıyor. Hatta girişimci olmayı arzu etmek yanında, yetenekleriyle girişimciliğe elverişli olduğunu savunanların da düştükleri hatalar var. Bu nedenle girişimcilik özelliklerini zaman içinde kaybedip sıradanlaşabiliyorlar.
Hemen söze gireyim: Bir defa, girişimcinin iyi bir iş planı olmalı ve ona sadık kalmalıdır. Girişimcilikte iş planı yapmak sadece para kazanmanın zemini değildir; aynı zamanda işini büyütürken girişimciyi ileriye götüren, başarı getiren zihinsel huzur sağlayan özellikleri de beraberinde getirecektir.
Her başarılı iş planının yedi basamaklı bir merdiven olduğu iş çevrelerince bilinmektedir. Siz de başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız bu yedi basamağı emin adımlarla tırmanmanız gerekmektedir:
Birinci Basamak – Düşüncenizi Tanımlayın
İşinizi ve amaçlarınızı açıkça tanımlayın. Bu tanım tıpkı vizyon cümlesi gibi tek bir cümle halinde kısaca yazılmalıdır. Çok açık olmalı. Az kelime ile yazılmalı. Şu soruya yanıt vermelidir: Bu iş ile neyi, niçin başarmak istiyorum?
Amaç cümlesi hayatınızın bir parçasıdır. Rüyalarınızın ortağıdır. Özellikle işinizi yeni kurduğunuzda başucunuzdan ayırmayacağınız mottolardır. Hatta bu ifadeler zihninizin bilenmiş keskin av aletleri gibidir. Yapacağınız tüm planlamalarda, atacağınız tüm pazar hamlelerinde harekete başlama cümlelerinizdir.
İkinci Basamak – Sürdürülebilirliğine Dikkat Edin
Birinci basamağın devamı olarak şu soruların yanıtlarını bilmenizdir: Bu hangi tipte bir iştir? Sürdürülebilir mi? Gelecekte de var olmaya devam eder mi? Kimlerle sürdürülecektir? En temel özelliği nedir? İşinizin geçmişi nedir?
Üçüncü Basamak – Hedef Kitlenizi Belirleyin
Bu üçüncü basamak da ilhamını birinci basamaktaki amaç cümlesinden almaktadır. Buna göre, müşterileriniz kim olacak? Bu müşterilerinizin resmini (hayali) çizebilir misiniz? Sizin ürünlerinizi veya hizmetlerinizi kim alacak? Sizin ürünlerinizi veya hizmetlerinizi neden alsınlar? Pazara nasıl ulaşacaksınız? Toplumun sosyal ve ekonomik olarak hangi grubundadırlar?
Bu basamakta elinize kalemi, kâğıdı ve hesap makinesini alıp, nicelik üzerinden hesaplamalar yapmanız lazım.
Dördüncü Basamak – Kuruluş Gerekliliklerini Hesaplayın
Fiziksel basamak kısmıdır. Bunu planlarınızda göstermelisiniz. Ürün çıkarmak veya hizmet sunmak için kullanacağınız fiziksel gerekliliklerdir. Bir ürün çıkarıyorsanız buna ilişkin ekipman ve donanım ile yer, fiziksel ortam, depolama vb. şartları oluşturmanız gerekir. Hazırdaki işinize yeni bir girişim ekliyorsanız aynı şekilde fiziksel koşulları sağlamalısınız.
Beşinci Basamak – İşi Bildiğiniz Mesajını Verin
İşin sahibi olarak kendinizi tanıtmanız gerekir. Burada özel yetenekleriniz, eğitimleriniz, özgeçmişiniz, işinize katkıda bulunmuş diğer insanlardan söz etmelisiniz. Temel amaç, insanların neden size ve işinize güven duymaları gerektiğine dair bir güvenli bağ oluşturmaktır. Böylece sizin, şahsınızın ve işe katılmış diğer şahısların işin sürekliliği konusunda bir garanti rolü oynamalarıdır.
Altıncı Basamak – Mali ve Hukuki Konularda Hassas Olun
Gelelim mali konuya… Finans konusu planlamanın en hassas ve en teknik kısmıdır tabi. Burada belki bir finans danışmanına ihtiyaç duyabilirsiniz. Parayı nasıl yöneteceksiniz? Parayı nasıl yönlendireceksiniz? Bu konularda hassas olmanız planınızın hedefine ulaşması için önemli bir gerekliliktir.
Yedinci Basamak – Bir Sonraki Adımları Planlayın
Bu basamak işletmenizin gelişim planlarını oluşturmalıdır. Hedef odaklı, bir son tarihi belirlenmiş planlama sizi amaca ulaştıracaktır. Bu aslında sizin işinizdeki “rüya” kısmıdır. Gördüğünüz rüyaları planlayın ve geliştirin. Bunun için “elbette bir gün!” gibi tanımsız yuvarlak zaman değil, (sözgelimi) “Mart, 15’ne kadar” gibi sınırlandırılmış planlamalar sizi hedefe ulaştırabilir.
Özetle; Bir plan yaptıysanız; işinizi planladıysanız, işiniz, planı dürüst bir şekilde uygulamak olmalıdır. Zaman ve enerji harcayın. Unutmayın; emeksiz yemek yoktur.