Kış veya kış mevsini, “Kuzey yarım kürede 22 Aralık-21 Mart tarihleri arasındaki zaman dilimi, sonbaharla ilkbahar arasındaki soğuk mevsim. Çok soğuk hava” olarak tanımlanmaktadır (TDK). Her mevsim güzeldir. Her mevsimin amacı ve anlamı farklıdır. İnsan türünün tüm mevsimlere ihtiyacı vardır; Kış mevsimine de. Kış kışlığını yapmalı; ta ki, bahar ve yaz güzel olsun. Kar yağmalı, toprak yağmura doymalı. Kış uykusu hayvanları uyanmak için baharı beklerken, gözü dört mevsim açık olan canlı ise insandan başka kimdir ki?
İnsan baharla canlanır, yaz ve sonbahar aylarıyla kışa hazırlanır. Yaşam döngüsü işte; çalışmalı insan, çalışmalı ki, en olumsuz şartlar karşısında ayakta durabilsin.
KIŞ MEVSİMİ – AĞUSTOS BÖCEĞİ İLE KARINCA
Çalışkanlık-tembellik üzerine olan meşhur fablı bilirsiniz. “Fabl”, hikâye ve masallarda hayvanların konuşturulması ve bundan biz insanların ders çıkarması için yazılan bir yazım türüdür. Ağustos Böceği ve Karıncanın öyküsü gibi… Karınca yaz boyunca, boyundan büyük işler yaparak çalışırken ve kışa hazırlık depoları oluştururken, Ağustos böceği elinde sazıyla şarkılar söyleyip cır cır ötüyormuş. Üstelik karıncanın öğütlerini da kulak ardı ediyormuş. Gel zaman git zaman ağustos ve eylül sıcaklarından sonra sonbahar ve kış kendini göstermeye başlamış. Tabiat Ağustos böceğinin şarkı söylemesine uygun olmamaya başlayınca, daldan dala atlayan ağustos böceği yuvasına kapanmış; kapanmış ama, yiyecek tek bir kırıntı bile yok, çünkü kışa hazırlık yapmamış, bir tanecik bile biriktirmemiş.
Çaresiz komşusu karıncanın kapısını çalmış, yardım istemiş. Karınca merhametliymiş; bir-iki vermiş, yardım etmiş ama bunun sürekli olmayacağını ona söylemiş. Ağustos böceği yine kapısını çaldığı bir gün, karınca bir yandan yardım ederken, diğer yandan:
” Bütün yaz sen ne yaptın? Niye yiyecek bir şeyin yok? ” demiş. Ağustos böceği başını öne eğerek mahcup bir şekilde:
” Ben bütün yaz saz çalıp, şarkı söyledim.” deyince karınca çok sinirlenmiş.
” Madem öyle bütün yaz saz çalıp, şarkı söyledin şimdi de oyna biraz” demiş.
Anlayana sivri sinek saz, anlamayana davul zurna az!
Şimdi de kış mevsimi üzerine yazılmış veya söylenmiş özlü ve güzel sözlerden bazılarına bir göz atalım.
kış mevsimi üzerine yazılmış veya söylenmiş özlü VE güzel sözler
1
Kışın soğuk derinliğinde, içimde sımsıcak ve aşılamaz bir yaz olduğunu öğrendim. Albert Camus (Yazar)
2
Kahkaha, kışı insan yüzünden çekip alan bir güneştir. Victor Hugo (Yazar)
3
Hiçbir kış sonsuza dek sürmez; hiçbir bahar da sırasını atlamaz. Hal Borland (Yazar, gazeteci)
4
Kristal kar taneciklerinin hayatı, lapa lapa yağan kar taneciklerinin mimarı, donun ateşi, güneş ışınlarının ruhu; işte kış havası net bunlarla doludur. John Burroughs (Tabiat Bilimci)
5
Kışın planlayıp senaryolaştırıyorum, ilkbaharda harekete geçiyorum. Henry Rollins (Şarkıcı)
6
Hiç kar görmediğim zaman kışın ne anlama geldiğini bilmiyorum. Duke Kahanamoku (Yüzücü ve Sörfçü)
7
Kış, bir yıl ile diğer yıl arasında bir köprü kurar. Hatta bir yüzyıl ile bir sonraki yüzyıl arasında da… Andy Goldsworthy (Heykeltraş)
8
Hem kış hem de yaz farklı sevgi gündönümü ifadeleridir. Bize dünya okulumuzda edindiğimiz deneyimlerimizi karakterize eden aydınlık ve karanlık, genişleme ve daralma zıtlıklarını gösteriyorlar; böylece yaşadıkça seçeneklerimiz çeşitlenir ve o seçenekleri yakından tanıyabiliriz. Gary Zukav (Öğretmen-Yazar)
9
Kış bir mevsim değil, bir meslektir. Sinclair Lewis (Yazar)
10
Sonbahar sabahın erken saatlerinde gelir; ancak ilkbahar, kış gününün kapanışından sonra… Elizabeth Bowen (Aktrist)
11
Zeytinyağı, sarımsak ve limon suyunun kombinasyonu, kışın, ruhları yükseltir. Yotam Ottolenghi (Restoran İşletmecisi)
12
Bana sıcak içecek verin; çok mutlu olurum. Sıcak bir çay, bir kahve veya sıcak bir çikolata… Bu içecekler kışın daha anlamlı oluyor. Alexis Bledel (Aktrist)
13
Sıcak ayların tadını yaşarken, bunun karakterinizi oluşturan kış aylarını en iyi şekilde değerlendirmenizden kaynaklandığını unutmayın! Tom Allen (Komedyen)
14
Şarkılarımın yüzde 80’ini kış boyunca yazıyorum. Bob Seger (Şarkıcı)
15
Kış kışlığını, puşt puştluğunu gösterir. Türk Atasözü