Anlayarak Hızlı okuma için ne yapmalısınız: Bazılarının yaptığı gibi hemen bir hızlı okuma kursuna başvurun demek işin kolay tarafı. Oysa bir hızlı okuma kursuna gitmeden önce de yapmanız veya yapmamanız gereken davranışlar vardır. Hatta, hızlı okuma deyince kulaktan dolma, doğru bildiğimiz o kadar çok yanlış düşünceler var ki, önce bunları çözmek lazım. Günümüz bilgiye erişmenin en hızlı ve en etkili olduğu zaman olması yanında, doğrularla yanlışların da iç içe geçtiği, bilgi kirlenmesinin, yani dezenformasyonun yaşandığı bir zamandır da.
Bir hızlı okuma kursuna kayıt olmadan işe aşağıda verilen online “6 Ücretsiz Hızlı Okuma Dersleri“ne üye olarak işe başlayabilirsiniz. Böylece bir riske girmeden hızlı okumayla ilgili doğru bilinen yanlışları da öğrenmiş olursunuz.
HIZLI OKUMA HAKKINDAKİ DEDİKODULARI TERK ETMELİSİNİZ!
Hızlı okuma – Doğru sandığımız o kadar çok yanlış var ki hayatta, doğrusunu öğrenince şaşırıp kalıyoruz. En çok dedikodusu yapılan eğitim de hızlı okumadır. Lütfen, hızlı okumaya doğru yerden başlamak istiyorsanız, size doğru diye sunulan yanlışları terk ediniz. Böylece daha adil olur, daha hızlı öğrenirsiniz.
HIZLI OKUMAYA İLİŞKİN DOĞRU SANILAN YANLIŞ ALGILAR NELERDİR?
Doğru Sanılan: Gerçek okuma kelime-kelime okumaktır.
Doğrusu: Gözler her kelimeyi gördüğünde sıfır noktasına iner ve zihin onları yüksek sesle okur: Kelime, kelime… Oysa bu durum sizin okuma hızınızı büyük ölçüde sınırlar. Sınırlandırılmış ve kelimelerde kaybolmuş zihniniz de metinden kopar.
Doğru Sanılan: Okumak satır satırdır.
Doğrusu: Okuduğumuz kitaplar ya da dokümanlar soldan sağa doğru akar. Sonra, satırların biri biter, diğeri başlar: 1.satır, 2.satır, 3.satır… böylece devam eder. Tam da burada yeri gelen bir soru sorayım; “Beyniniz de böyle kelime, kelime ve satır, satır mı düşünür?” Elbette hayır. Bir defa, okuma satırları hatırlamaktan çok bir düşünme eylemidir. Beyniniz, gözleriniz aracılığıyla tüm paragrafı hatta sayfayı bir fotoğraf çeker gibi görüp edindiği bilgi üzerinde düşünür. Demek ki kelimelere ve satırlara mahkum olmak, beynimizi, okuma hızımızı ve düşünmemizi sınırlandırmak demektir.
Doğru Sanılan: Okuma uzun zaman alan zahmetli bir iştir.
Doğrusu: Hiç de değil! Okuma hem eğlenceli hem de hızlı olabilir. Hızlı okuma, otomobil yarışları gibi; heyecan verici ve adrenalin doludur!
Doğru Sanılan: Bir kitabın tüm bölümleri eşit değerdedir.
Doğrusu: Değildir! Hızlı okuma, bir buğday tanesini içindeki samandan ayırmayı öğretir.
Doğru Sanılan: Daha hızlı okumak, dikkati azaltır.
Doğrusu: Aksine, yavaş bir okuyucu, konuya ilgisini ve konsantrasyonunu daha hızlı bir şekilde kaybedebilir.
Doğru Sanılan: Hızlı okuma ilkokul seviyesinde başlamalı.
Doğrusu: Aksine, ilkokul öğrencileri için kesinlikle hızlı okuma olmaz. İlkokul hızlı okumanın değil, anlamak için okumayı öğrenme zamanıdır. Hızlı okuma en aşağı 6. sınıf olmak üzere 6., 7. ve 8. sınıflarda başlamalıdır. Bunun nedenleri ayrı bir makale konusudur.
Doğru Sanılan: İnsanlar dakikada 10.000, 25.000 ve hatta 80.000 kelime hızla okuyabilirler ve anlayabilirler
Doğrusu: Hızlı okuma eğitimi almamış bir kişinin ortalama okuma hızı dakikada 125 – 225 kelime aralığındadır. Eğitimle bu hız iki, üç ve hatta dört kat artırılabilir. Bu, eğitim öncesi bir kitap okuyan bir kişinin eğitim sonrası aynı sürede artık 3 veya 4 kitap okuyabilmesi demektir. Veya kişinin eğitim sonrası, eğitim öncesi bir kitap okumak için kullandığı sürenin üçte biri veya dörtte biri sürede aynı hacimde bir kitabı okuyabilmesi demektir. Ancak bazı sahtekar kişiler bazı TV programlarını da kandırarak veya hileyle sanki dakikada 10.000, 25.000 ve hatta 80.000 kelime hızla okuyabiliyorlarmış gibi bir intiba yaratmaktadırlar. Bunlar sahte haberlerdir. Öyle ki bu tip hilelerle Guinness Rekorlar kitabı da kandırılmış ve onayladıkları rekorları savunamamışlardır. Kendilerini bu hileli ve sahte onaylardan kurtarmak ve bu sahte yayınlara ortak olmamak için Guinness hızlı okuma rekorlarını onaylamaktan geri çekilmiştir. Guinness’i de aldatan bu sahte hızlı okuyucularla ilgili daha detaylı bilgi için aşağıda linki verilen makaleyi de okuyabilirsiniz.
GUINNESS “HIZLI OKUMA REKORLARI”NI ONAYLAMAKTAN NEDEN ÇEKİLDİ
ANLAYARAK HIZLI OKUMA İÇİN ÖNCE HAZIRLANIN!
- Gözlerinizi parlatın! Yani okuma için gözleriniz iyi durumda olmalı.
- Okuma ortamınızın uygunluğu; ışık, sessizlik vb. aman dikkat!
- Kitabınızı doğru mesafede tutun. Bu genellikle göz seviyesinden yaklaşık 30 – 35 cm mesafedir.
- Çevrenizde veya yakınınızda bir TV, cep telefonu, ya da sohbet ortamı gibi dikkat dağıtıcı şeylerden uzak durun!
ANLAYARAK HIZLI OKUMA TEKNİKLERİNİ BİLMELİSİNİZ!
1. Göz-Parmak Koordinasyonuyla hızlanmaya alışın: Gözlerinizi cümlelere odaklamak için parmaklarınızla cümleyi takip ederek okuma hızınızı artırmaya çalışın. Bu alışkanlığı, beyninizi hızlı okuma sırasında okuduğunuz metni sanki parmakla takip ediyormuşçasına alışkanlık haline getirmelisiniz.
2. İç sesle okumayı sonlandırın: Sözcükleri zihinde seslendirirseniz, okumayı yavaşlatırsınız. Satır ve kelimelerde boğulursunuz. Sonuçta bu hızlı okumayı bilinçli olarak durdurmak anlamına gelir.
3. Bir sonraki adım okuma çevresini görmektir: Bir paragrafı okurken okuduğunuz kısmın öncesini, sonrasını, tüm paragrafı, hatta tüm sayfayı görecek şekilde çevresel bir vizyon geliştirmektir.
4. Hızınızı yükseltin! Bu konfor seviyesidir. Yapabildiğiniz kadar hızlı okuyun. Hızlı okuma araç sürmek gibidir. Hız yarışçıları, müzik veya sohbet yoluyla dikkatlerinin dağılmasına izin vermezler. En iyi sonucu alıncaya kadar gereken şey sessiz bir ortamdır.
5. Geri atlama alışkanlığını kırın: Tıpkı bir video izliyormuş gibi okuyun. Eğer küçük bir sahneyi kaçırırsanız, hikayeyi geri sarmak zorunda kalmadan hikayenin nasıl gelişeceğini tahmin edebilirsiniz.veya on
6. Anahtar kelimeleri bilin veya öğrenin: Bir yazıda kelimelerin% 40-60’ı ne kritik anlama sahiptir, ne de önemlidir. Anahtar kelimeler metnin ana fikrini yüklenmiş olan kelimelerdir. Bunlar bazen kalın olarak işaretlenmiş ya da altı çizilmiş olabilir. Bu beceri önemlidir.
Bunun için sizi Dünya Hafıza Şampiyonu Melik Duyar’ın BEYİN HARİTALARI eğitimine davet ediyorum. Bu eğitimle beynimizin nasıl anahtar kelimeler üzerinden düşündüğünü ve hangi kelimelerin anahtar kelimeler olabileceklerini öğrenmeniz yerinde olacaktır.
7. “Otobüs Duraklarını” ortadan kaldırın: Göz kendini dinlendirir. Gözler satırı okurken, periyodik olarak durur ve bir kelimeye odaklanarak “dinlenirler”. Çocuklar her kelimede gözlerini dinlendirirler. Yaş büyüdükçe gözler satır üzerinde düzgün bir şekilde hızı artarak hareket eder. Onun için çocuk değilseniz, ara vermeyin, devam edin; beyniniz gözünüzün atladığı kelimelerin anlamlarını kendi becerisiyle birleştirir, okuma hızınız artar.
8. Molalar verin: Bir saatlik hızlı okumadan sonra on dakikalık bir mola vermek, verimi artırır.
9. Satırdaki kelimelere odaklanın: Diğer bir hızlı okuma tekniği, her satırın sol ve sağdaki üçüncü kelimeyi / ifadesini kabaca vurgulamak ve onlara odaklanmak olacaktır. Bu tür vurgulama tekniği aynı zamanda okuma süresini kısaltmaya da yardımcı olur.Sonunda, hızlı okuma sihirli bir sır değildir. Gerçekten disiplinli bir şekilde çalışırsanız dakikada 1000 kelime neden okumayasınız? Hatta, daha hızlı da okumayı öğrenebilirsiniz; belki şimdiki çalışma sürenizi hızlandırıp iki katına çıkarsanız iki hafta içinde de hızlı okumaya başlayabilirsiniz. Size tavsiyem, yaşam boyu süren hızlı bir okuyucu olmak istiyorsanız (yetkin bir yarış arabası sürücüsü olmak gibi) zaman, konsantrasyon ve uygulama vazgeçilemezdir! Kısa bir süre sonra da, hızlı okuma beceriniz bilinçli bir hızlı okuma alışkanlığından çıkıp, refleks haline gelecektir.
Sonuç: Okuma hızı ve anlama arasındaki bağlantı için şu örneğe dikkat edin!
Sinema filmlerini bilirsiniz. Bir film, hareketi simüle etmek için hızlı bir şekilde ardı ardına hareketsiz görüntülerden oluşur. Eğer filmi yavaşlatırsanız, hareket ve anlam yavaşlar ve film anlaşılmaz olur, hatta etkisi azalır. İzleyiciler, film hakkında normal hızda göründüğü kadar fazla şey öğrenemezler. Aynı şeyi anlayarak hızlı okuma için de düşünün. Bir kişi bir metni kelime-kelime okursa, konunun ana fikrini ve anlamlarını kaybedecektir. Bu nedenle beyninizin hızlı düşünme ve hızlı anlama becerisini yakalamak için hızlı okumalısınız.”
Tüm bu konularda daha sağlıklı bilgiye erişmek için illa da bir hızlı okuma eğitimine katılmak istiyorum, diyorsanız sizi Mega Hafıza’nın Mega Hızlı Okuma eğitimlerine davet edebilirim:
MEGA HIZLI OKUMA EĞİTİMİ
Hızlı Okumaya başlamadan önce mevcut hızlı okuma durumunuzu test etmek istiyorsanız Hızlı Okuma Derneği’nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz:
HIZLI OKUMA DERNEĞİ
Eğitime katılma şansım yok diyorsanız Mega Hafıza’ nın Mega Hızlı Okuma Seti ile çalışarak da aynı sonucu alabilirsiniz:
MEGA HIZLI OKUMA SETİ
Ulaşmak istediğiniz hızlı okuma programı sizi aşağıdaki hıza, yani dakikada 1000 kelimeye çıkarabilir mi? İzleyin:
Başarı Dileklerimle,
Soner Polat
Hızlı Okuma Derneği Eş Başkanı
Türkiye Hafıza Şampiyonu
www.HizliOkuma.org