Kitap Okumanın Bilimsel Faydaları – Kitap okumanın ne kadar faydalı olduğu hep konuşulur. Buna hiç şüphe yok ama bu faydalar için acaba bilim ne diyor? Kitap okuma için bilimsel kanıtların ne dediğini duyunca kitap okumaya en gönülsüz olanların bile kitap okumaya başlayacaklarını düşünüyorum.
Eğlenceli olmasının yanı sıra, kitap okumak birçok yönden insanlar için çok sağlıklı bir egzersizdir. Okuma alışkanlığı bilgi seviyenizi artırmanın ve kelime dağarcığınızı geliştirmenin yanında, sizin nörolojik rahatsızlıklardan, kaygıdan ve depresyondan kurtulmanıza da destek olabiliyor. Hatta okumanın sizi daha iyi insanlar yaptığı bile söyleniyor.
Bilim, okumanın sadece eğlenceden daha fazlası olduğunu, sizi daha akıllı yapabileceğini, hafızanızı geliştirebileceğini ve hatta daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceğini defalarca kanıtlamış durumda. Bilime göre bunlar, okumanın hayatınızı iyileştirebileceği yollardan sadece birkaçı.
Kitap Okumanın Bilimsel Faydaları
1. Kitap Okumak Sizi Daha Akıllı Yapıyor
2. Kitap Okumak Hafıza Gücünüzü Koruyor
3. Kitap Okumak Sizi Daha Yaratıcı Yapıyor
4. Kitap Okumak Okul Performansınızı Artırıyor
5. Kitap Okumak Matematik Becerilerinizi Geliştiriyor
6. Kitap Okumak Sizi Daha Anlayışlı Yapıyor
7. Kitap Okumak Stresinizi Azaltıyor
8. Kitap Okumak Sizi Daha Mutlu Ediyor
9. Kitap Okumak Daha Uzun Yaşamanızı Sağlıyor
10. Kitap Okumak Alzheimer’ı Önlemeye Yardımcı Oluyor
Kitap Okumanın Bilimsel Faydaları
1. Kitap Okumak Sizi Daha Akıllı Yapıyor
Edinburgh Üniversitesi ve King’s College London’dan araştırmacılar, okuma yeteneklerini ve zekâ (IQ) seviyelerini mukayese etmek için 7 ila 16 yaşları arasındaki 1.890 ikizi beş kez test etti.
En yüksek okuma yeteneğine sahip olan ikizlerin aynı zamanda en yüksek sayısal ve sözel yeteneğe sahip olduğunu buldular. Okumanın, kelimelere sürekli dokunmanın, onları algılamanın, hissetmenin, hayal etmenin, ilişkilendirmenin ve çağrıştırmanın, sadece verileri ezberlemekten çok farklı bir etki yarattığını gördüler. Okuduklarımız bizi yakaladığında, içine çektiğinde ve ilgimizi uyandırdığında, sanki zekamız bir kas gibi harekete geçiyor ve güçleniyor. Beynimizde çok zengin ağlar oluşturuyor. Bu da bizi zihinsel olarak daha yetenekli kılıyor [Kaynak-1].
2. Kitap Okumak Hafıza Gücünüzü Koruyor
Hafıza gücü ve beyin fonksiyonları yaşla birlikte yavaşlıyor ve azalıyor. Bu iç karartıcı süreçle mücadele etmenin yollarından biri de kitap okumak.
Neurology’de yayınlanan bir araştırma, kitap okuyan veya diğer zihinsel uyarıcı faaliyetlerde bulunan kişilerin, okumayanlara göre daha yavaş hafıza kaybı yaşadığını buldu.
Sık kitap okumak ve beyin egzersizleri yapmak zihinsel gerilemeyi %32 oranında azaltıyor. Kitap okurken, beyinde, hafıza işlemeyi ve diğer bilişsel işlevleri geliştiren yeni sinirsel bağlantılar ve ağlar kuruluyor. Daha iyi, daha hızlı ve daha kalıcı öğrenmek ve gençliğinizdeki kadar keskin bir hafıza gücüne sahip olmak için, düzenli bir okuma alışkanlığı geliştirmelisiniz [Kaynak-2].
3. Kitap Okumak Sizi Daha Yaratıcı Yapıyor
Kurgusal metinler duygusal zekâyı geliştiriyor. Toronto Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, kısa öykü kurgusu okuyan insanların, kurgusal metinleri sevmeyen akranlarına göre daha açık olma eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor.
Kurgusal metin okuyanların “Bilişsel kapanma” ihtiyaçlarının çok daha az olduğu bulunmuştur. Bu, genel bilgi işlemeyi ve ilham verici yaratıcılığı kolaylaştırmaktadır. Çünkü insanlar kurgusal metinler okuyarak ufuklarını genişletiyor, farklı bakış açıları keşfediyor, yeni dünyalar görüyor ve hayattaki zorluklarla yüzleşmek için yaratıcılıklarını genişletiyorlar [Kaynak-3].
4. Kitap Okumak Okul Performansınızı Artırıyor
New York Üniversitesi’nden Bernice E. Cullinan, bağımsız veya zevkle okumanın öğrenci performansı üzerindeki durumu ve etkisine ilişkin önceki araştırmaları derleyip analiz ettiği “Bağımsız Okuma ve Okul Başarısı” başlıklı bir çalışma yürütmüştür. Araştırmalar, okumaya ayrılan zaman miktarının, eğitimin her düzeyinde okul performansı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Bu anlamda kendi akademik performansımız ve çocuklarımız için yapabileceğimiz en iyi şey okuma alışkanlığı kazanmak ve kazandırmaktır. Bu alışkanlığı erken yaştan itibaren aşılamak için çeşitli stratejiler kullanılabilir, ancak bunun için hiç bir zaman geç değil [Kaynak-4].
5. Kitap Okumak Problem Çözme ve Matematik Becerilerinizi Geliştiriyor
Arizona Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden araştırmacılarla birlikte “Matematiği Geliştirmek için Okumayı Geliştirmek” adlı bir çalışma yürüttüler. Bu çalışma şu sonucu desteklemektedir.
Kişiye bir alanda temel bir okuduğunu anlama stratejisi öğretmek, başka bir alanda da performansı artırabilmektedir. Bu, okuma ve okuduğunu anlama stratejileri öğrenen bir kişinin beyninde oluşan ağların, onun problem çözme becerilerinde de kullanılmasının bir sonucudur. Bunun tam tersi de geçerlidir. Pek çok insan, sözel becerileri olduğu için sayılarla hiç şansları olmadığına inanır. Bu doğru bir inanış değil sadece bir şartlanmadır. Bunu şöyle özetleyebiliriz; Hayatınızda veya çocuklarınızda daha fazla sayı olması için daha fazla metin okumaya ihtiyacınız var [Kaynak-5].
—– Sponsor Bağlantı —–
5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONLARI İÇİN
ANZAN MEGA ARİTMETİK BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ
—– Yazının Devamı —–
6. Kitap Okumak Sizi Daha Anlayışlı Yapıyor
Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, kurgusal metinler okuyucuların empati sahibi olmalarını sağlayarak, onların diğer insanların duygularını ve düşündüklerini anlamalarına yardımcı oluyor. Bu da, onların diğer insanların inançlarına ve arzularına daha fazla saygı duymalarını sağlıyor.
Geniş ve açık fikirli olmak, kişinin etrafındaki insanlarla daha iyi bir bağlantıya sahip olması, çatışmaların azalması, iletişimin daha verimli hale gelmesi ve iyi eylemlerin yaygınlaşması için ihtiyaç duyduğu en önemli şeydir. Bir başka ifadeyle, okumak sizi daha insancıl, daha şefkatli ve dünyaya değer katabilen biri yapıyor [Kaynak-6].
7. Kitap Okumak Stresinizi Azaltıyor
2009 yılında Sussex Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, okumanın stresi yüzde 68’e kadar azaltabileceğini göstermiştir. Ayrıca yürüyüş yapmak veya müzik dinlemek gibi diğer sakinleştirici aktivitelerden çok daha hızlı ve etkilidir.
Araştırmacılar bunun, okumanın konsantrasyon gerektirmesi, zihni rahatlatması ve kaslarla kalpteki gerilimi hafifletmesi nedeniyle olduğuna inanıyor. Örneğin yatmadan önce okumak kitap okumak da keyifli ve derin bir uykuya dalmanıza yardımcı oluyor [Kaynak-7].
8. Kitap Okumak Sizi Daha Mutlu Ediyor
Liverpool Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 4.164 yetişkinle anket yaptı ve kendini okuyucu olarak tanımlayanların daha mutlu, daha az stresli ve daha az depresif olduklarını bildirdiler. Gruptaki okumayanlarla karşılaştırıldığında, okuyanların daha yakın arkadaşlara sahip olma ve topluluklarına karşı daha büyük bir bağlılık duygusuna sahip olma eğiliminde oldukları anlaşıldı.
Okumak, sosyal anlayışı derinleştirmeye yardımcı olan bir faktör olduğundan, okuyanların daha mutlu oldukları sonucu mantıklıdır. Daha mutlu olmak için iyi bir kitap seçip okumaya başlayabilir ve bunu bir alışkanlık haline getirebilirsiniz [Kaynak-8].
—– Sponsor Bağlantı —–
PARETO PRENSİBİYLE / MEGA İNGİLİZCE
—– Yazının Devamı —–
9. Kitap Okumak Daha Uzun Yaşamanızı Sağlıyor
Yale Üniversitesi araştırmacıları, 50 yaş üstü 3.635 kişi üzerinde bir çalışma yaptı ve günde 30 dakika okuma yapan katılımcıların, okumayanlara göre ortalama 23 ay daha uzun yaşadığını buldu. Ayrıca kitap okuyan insanların gazete veya dergi okuyanlardan daha uzun yaşama eğiliminde oldukları anlaşıldı [Kaynak-9].
10. Kitap Okumak Alzheimer’ı Önlemeye Yardımcı Oluyor
Case Western Üniversitesi’nden araştırmacılar, okuma, yeni şeyler öğrenme ve satranç oynama gibi etkinliklerle beyinlerini düzenli olarak uyaran kişilerin Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının, pasif bir yaşama sahip olan ve zamanlarını kolay etkinliklere ayıran kişilere göre 2,5 kat daha az olduğunu buldu.
Okumak bu anlamda beynimiz için bir meydan okuma olup onu çalıştırmaktadır. Beyninizi verimli bir makine haline getirmek için okuma kaslarınızı kullanmanız ve geliştirmeniz gerekiyor [Kaynak-10].
Diğer bir önemli husus da okuduklarınızı anlıyor musunuz, anlamıyor musunuz konusudur. Bu iki durum beyinde farklı etkiler yapıyor. Bu husus için daha önce yazmış olduğum “OKUMANIN NÖROBİLİMİ” başlıklı yazımı da okuyabilirsiniz.
Okumanın Bilimsel Faydaları – Sonuç
Araştırmalar, okuma dünyasına ne kadar erken dahil olursak, birey olarak gelişimimizin de o kadar artacağını gösteriyor.
Ne kadar çok okursanız, o kadar çok bilirsiniz. Ne kadar çok bilirseniz, öğrenmek için ne kadar çok şeyi bilmediğinizi fark edersiniz. Bilmediklerinizi ne kadar çok fark ederseniz, daha fazla okur ve zihninizi daha fazla çalıştırırsınız. Zihninizi ne kadar çok çalıştırırsanız beyin sağlığınızı da o kadar iyi korursunuz.
Sonuç olarak: Okuyun, okuyun ve tekrar okuyun…
Makalenin Video Halini Aşağıda İzleyebilirsiniz
Tavsiye Edilen Makaleler:
Okumanın Nörobilimi – Okuma Beynin Hangi Bölümlerini Kapsıyor?
Çocuklar ve Okuyan Beyin – Okuma Eğitiminin Beyinde Yaptığı Değişiklikler!