Sağlık ve Zindelik

Yaşlandıkça Görme Gücünüzü Korumanın 8 Yolu – Araştırmalara Dayanan Tavsiyeler

Görme Gücünü Korumak ve Geliştirmek – Görme yeteneğindeki değişiklikler, yaşlı yetişkinler için önemli bir sağlık sorunudur. Görme gücündeki kayıplar bağımsızlık duygunuzu ve genel yaşam kalitenizi büyük ölçüde etkileyebilir. Bu yazıda yaşlandıkça görmede meydana gelen değişiklikler ve görme yetinizi korumanın yolları hakkında bilmeniz gerekenler hakkında araştırma bulgularına dayanan önemli bilgiler derlenerek paylaşılmıştır.

Görme Gücünü Korumak ve Geliştirmek

Görme Gücünü Korumak ve Geliştirmek – Önleyici sağlık hizmetleri, görme yetinize dikkat etmeyi içerir. Görme gücünüzü korumak için öncelikle düzenli göz muayenesi olmalısınız. Gözlerinizle ilgili sorunlar yaşadığınız halde bunu uzun süre fark edilmeyebilirsiniz. Genişletilmiş bir göz muayenesi, göz problemlerinin erken teşhisi ve zamanında önlem almak için hayati önem taşır. Genişletilmiş göz muayenelerinin önerilen sıklığı değişebilir, bu nedenle doktorunuza sizin için en uygun programın hangisi olduğunu sorabilirsiniz.

Araştırmalar özellikle aşağıdaki durumlarda her bir ila iki yılda bir genişlemiş bir göz muayenesinin tamamlanmasını önermektedir:

  • En az 55 yaşındasınız,
  • Ailenizde glokom öyküsü varsa,
  • Diyabetiniz varsa,
  • Hipertansiyonunuz varsa.

Görme keskinliği, derinlik algısı, göz hizalaması ve göz hareketi testleri bu genişletilmiş göz muayenesinin bir parçasıdır. Göz bebeklerinizi büyüten göz damlalarını uyguladıktan sonra, göz doktorunuz gözlerinizin içini görebilir ve sağlık sorunlarının belirtilerini kontrol edebilir.

Görme Gücünü Korumak ve Geliştirmek – Şimdi yaşlandıkça görme gücünüzü korumanın araştırma bulgularına dayanan sekiz yoluna bir göz atalım:

öğrenme - konsantrasyon - uyku - hafıza - beyin

Zararlı UV Radyasyonunu Engellemek için Aşınma Koruması

Güneşten gelen ultraviyole (UV) radyasyon sürekli olarak gözleriniz için tehlike oluşturur. Aslında, UV radyasyonuna maruz kalma süresi katarakt, göz kanseri ve maküler (göze gelen ışıkların odaklandığı Merkezle ilgili) dejenerasyon gelişme riskiyle bağlantılıdır. Dışarıda vakit geçirirken geniş kenarlı bir şapka ve UV koruması sağlayan kaliteli güneş gözlüğü takın.

Sigara içmeyi bırakın!

Sigara içmek vücudunuzun geri kalanı için olduğu kadar gözleriniz için de sağlıksızdır. Sizi görme kaybına veya körlüğe neden olabilecek ciddi göz rahatsızlıkları geliştirme riskine sokar. Katarakt, yaşa bağlı makula dejenerasyonu, diyabetik retinopati ve glokom gelişimi sigarayla güçlü bir şekilde bağlantılıdır.

DHA ve Beslenmeye Dikkat!

DHA ve Göz SağlığıDiyet, göz sağlığı üzerinde uzun vadeli etkileri olabilecek önemli bir faktördür. Özellikle DHA (Dokosaheksaenoik yağ asidi), hem göz sağlığı hem de beyin için çok önemlidir. Bunun için yüksek DHA oranlı balık yemek veya yüksek DHA oranlı balık yağı içmek yaşa bağlı birçok göz hastalığına karşı koruyucu olabilir. Ayrıca, karotenoidler, çinko, C ve E vitaminleri içeren meyve ve yeşil yapraklı sebzelerde yüksek dengeli bir diyet yemek önemlidir.

Diyabeti Dikkatli Yönetin!

Amerikan Diyabet Derneği’ne göre diyabetik göz hastalığı, diyabetli kişileri etkileyebilen bir grup göz problemidir [1]. Bu durumlar diyabetik retinopati, diyabetik makula ödemi, katarakt ve glokomu içerir. Diyabetik retinopati, hem tip 1 hem de 2 diyabetin bir komplikasyonu olduğundan, kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmak hayati önem taşır; diyabetik retinopatinin yaygınlığı, ne kadar süredir diyabet hastası olduğunuza ve glikoz düzeylerinizi ne kadar iyi kontrol ettiğinize bağlıdır.

Sağlıklı Kilonuzu Koruyun

Son zamanlarda yapılan bir çalışma, obezitenin katarakt için bir risk faktörü olduğunu bulmuştur [2]. Bu arada, ek araştırmalar, morbid obezite ile yüksek göz içi basıncı ve retinopati arasında bir ilişki olduğunu ve glokom riskini artırdığını göstermektedir [3].

Fiziksel Olarak Aktif Kalın

Araştırmacılar, haftada 150 dakikalık fiziksel aktivite yönergelerini karşılayan katılımcıların, tamamen hareketsiz kabul edilenlere göre %50 daha düşük glokom riskine sahip olduğunu buldular [4]. Ayrıca, en yüksek kardiyovasküler zindeliğe sahip kişiler, en düşük zindelik seviyelerine sahip olanlara göre %40 daha düşük glokom riskine sahipti. Hem zindelik yönergelerini karşılayan hem de en yüksek zindelik kategorisinde yer alan kişilerde glokom gelişme riski en düşüktü.

Hızlı Öğrenme - Hafıza

Tansiyonunuzu Göz Önünde Bulundurun!

Yüksek tansiyon, retinadaki kan damarlarında hasara neden olur. Hasarın ciddiyeti, kan basıncı ölçümüne ve yükselme süresinin uzunluğuna bağlıdır. Yüksek kolesterolünüz varsa hasar ve görme kaybı riskiniz artar; zayıf kan akışı sinirlerde hasara ve atardamarların ve damarların tıkanmasına neden olur.

Gözlerinizi Dinlendirin!

Görme Gücünü Korumak ve Geliştirmek – Bu dijital çağda gününüzün tamamında veya bir bölümünde ekrana mı bakıyorsunuz? Amerikan Oftalmoloji Derneği (AOA), “20-20-20” kuralını kullanarak şu şekilde düzenli aralar vermenizi önermektedir: Her 20 dakikada bir, en az 20 saniye boyunca en az 20 feet (= yaklaşık 6 metre) uzaktaki bir nesneye bakmak için gözlerinizi kaydırın. Bu uygulama göz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir.

mi

Kaynaklar:
1- Solomon SD, Chew E, Duh EJ, et al. Diabetic retinopathy: A position statement by the American diabetes association. Diabetes Care. 2017;40(3):412-418.
2- Jacob L, Smith L, Koyanagi A, et al. Associations between obesity and ocular health in Spanish adults. Lifestyle Medicine. 2020;(lim2.5).
3- Teberik K, Eski MT, Doğan S, Pehlivan M, Kaya M. Ocular abnormalities in morbid obesity. Arq Bras Oftalmol. 2019;82(1):6-11.
4- Chong NT, Yaakub A, Jalil RA, et al. Effect of physical activity on the severity of primary angle closure glaucoma. Ther Adv Ophthalmol. 2019;11:2515841419864855.

Tavsiye Edilen Makaleler:

Başa dön tuşu