Verdiğim eğitim ve konferanslarda, öğrendiğim bilgilerin en çok hangi kaynaklardan olduğu bana çok sık olarak sorulur. Bilgi birikimimin en büyük üç kaynağı vardır. Bunlardan birincisi benim okumayı çok seven bir kişi olmam. İkincisi hedeflerime uygun olan doğru kaynak kitapları seçmem. Üçüncüsü ise hızlı okumamdır. Bu husus bizi “okuma hızı” ve “anlayarak hızlı okuma” konusuna getiriyor.
Kısaca ifade edersek, bilgi toplumunda hızlı öğrenmenin en değerli kaynakları hala kitaplardır ve o kitaplardaki bilgileri hızla almak, hafızaya yerleştirmek ve gerektiğinde hatırlayabilmek en önemli beceridir.
Bu nedenle, olağanüstü bir hızlı okuyucu ve anlayıcı olmak, sahip olunması gereken en temel becerilerden biridir. Okuma, bilgi ve uzmanlık seviyenizi 10 katına yükseltebilir. Ancak, bu becerinin geliştirilmesi için anlaşılması gereken birkaç önemli husus var.
Bunlardan birincisi şu yanlış anlayışın düzeltilmesidir. Çoğu insan yavaş okursa daha iyi anlayacağına inanmaktadır. Bu düşünce doğru değildir.
Yavaş okuma konsantrasyonu bozan ve anlama oranınızı düşüren bir etkiye sahiptir. Neden mi? Bunun cevabı için hazırladığım aşağıdaki kısa filmi izlemenizi tavsiye ediyorum.
Hızlı okumamızı engelleyen diğer bir husus da içten okumadır. Bu içten okuma konusunu çoğu kimse tam olarak bilmiyor. İçten okuma nedir? Bunu tam olarak öğrenmek istiyorsanız hazırladığım aşağıdaki kısa filmi izlemenizi tavsiye ediyorum.
Kitaplar, derinlik ve kapsamlılık açısından rakipsiz olan en iyi bilgi ve öğrenim kaynaklarından biridir. Ancak bunun dezavantajı kitapların uzun olmasıdır. Birini bitirmek için ciddi bir zaman harcamanız gerekiyor.
BİR HAFTADA KAÇ KİTAP OKUMAYI BAŞARABİLİRSİNİZ ACABA?
Bu sorunun cevabı direkt olarak okuma hızı ve anlama oranınızla ilgilidir. Hızlı okumayı bilmeyen bir okuyucu, 250 sayfalık bir kitabı yaklaşık 10 saatlik özel bir okuma ile bitirebilir. Fakat tek bir seferde bu kadar zamanını olmayabilir. Hatta bu imkansızdır. Bu, bir kitabı bitirmeniz için günler, haftalar hatta birkaç ayın geçmesi anlamına gelir. Bu, aralar verilerek yapılan bir okuma deneyimi haline gelir. Böyle bir okumayla ne kadar bilgi biriktirebilirsiniz ki? İşte çoğu insanın sorunu budur.
Amaca göre önce okumayı nasıl hızlandırılacağını öğrenmelisiniz. Böylece aynı kitabı 2 veya 3 saat içinde okuyabilirsiniz. Bu, haftada en az 3 veya 4 kat daha fazla kitap okumanız ve bilgi biriktirmeniz demektir. Unutmayın, hızlı okuma, hızlı anlama ve bilgileri kolayca hafızaya yerleştirme gelişme için en önemli temel becerilerdir.
BU TEMEL BECERİLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Okuma hızı, anlayarak hızlı okuma ve hafıza teknikleri sizin için önemliyse, bugün size birkaç önerim var. Hızlı okumayı ve hafıza tekniklerini doğru kaynaklardan öğrenmeyi kendinize en öncelikli hedef olarak seçin. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek ve örnekler görmek istiyorsanız, bu paragrafın hemen altında sizin için hazırladığım ücretsiz üye olabileceğiniz online e-posta kurslarının olduğu bir link verilmiştir. E-posta adresinizle bu ücretsiz online kurslardan istediğinize üye olabilirsiniz. Üç günde bir e-posta adresinize gelen bu kurslar hızlı okuma ve anlama dahil birçok temel teknik konusunda sizi örneklerle bilinçlendirecektir.
HIZLI OKUMA DERNEĞİ – ÜCRETSİZ ONLINE KURSLAR
Bazı becerilerin öğrenilmesi maalesef o konuyla ilgili bir kitap okumakla, bir yazılımla göz egzersizleriyle veya video izlemekle olmaz. Örneğin piyano çalmayı bu konuda yazılmış bir kitabı okumakla başaramazsınız. Yine araba sürmeyi anlatan bir eğitim videosu izleyerek araba kullanmayı öğrenemezsiniz. Hızlı okuma ve hafıza teknikleri konusu da bir hızlı okuma kitabı veya hafıza teknikleri kitabı okuyarak öğrenilecek beceriler değildir. Bu becerilerin uygulamalı bir eğitimle bu konuyu iyi bilen bir uzmanla öğrenilmesi mümkündür.
—– Sponsor Bağlantı —–
—– Yazının Devamı —–
Hızlı okuma ve hafıza teknikleri konusunda iyi bir uygulamalı eğitim için size aşağıda iki alternatif link sunacağım. Bunlardan bir tanesi kendi kendine uygulamalı öğrenme setleri, diğeri ise aynı eğitim setlerinin kurs halleri. Hemen altta verilen iki ayrı linkten ilgili sayfaları ziyaret ederek, hem bu konularda daha fazla bilgi sahibi olabilir, hem de size uygun olan doğru eğitimleri veya eğitim setlerini seçebilirsiniz.
HIZLI ÖĞRENME VE HIZLI OKUMA SETLERİ
HIZLI ÖĞRENME VE HIZLI OKUMA KURSLARI
“Aynı eğitimin set hali ile, kurs hali arasında ne fark var?” diye sorarsanız, her ikisi arasında bir fark yok. Ayrıca kurslarda aynı eğitim seti ücretsiz veriliyor ve aynı set takip ediliyor. Tek fark şu; kendi kendinize disipline olabiliyor ve çalışabiliyorsanız set ile de aynı başarıya ulaşabilirsiniz. Ancak bunu başaramıyorsanız, o zaman sete göre biraz daha pahalı olsa da size aynı eğitimin kurs halini tavsiye ediyorum. Çünkü disipline olamamaktan dolayı düzenli çalışılamayan bir setin kütüphanenizde durmaktan başka size hiçbir faydası olmayacaktır.
Başarı dileklerimle…
Melik Duyar
Dikkat! Sorularınız için Mega Hafızanın 0-542-634 17 46 veya 0-312-417 33 30 nolu danışma hatlarını arayabilirsiniz.
Tavsiye Edilen Makaleler:
Hafıza Geliştirme ve Öğrenmeyle İlgili 3 Yaygın Yanlış Yöntem