Kariyer PlanlamaPsikolojiSatış & Pazarlama

Verimlilik Psikolojisi Verimlilik Davranışını Nasıl Etkiler?

Verimlilik Psikolojisi – İnsan çalışır ve üretir; bu onun genlerine yerleştirilmiş insan olma çabasının bir ürünüdür. Somut bir ürün veya bir değer üretmek hayata anlam katar. Değer üretmek “Neden varım?”, sorusunun kısa bir cevabıdır. Çalışmak onun için kutsaldır. Çalışmak farklı toplumlarda da olsa insanların ilk gündemidir. Üretmek ve “Ben de varım!” demek; insan olmaktır.

Verimlilik, bir çıktının (birinin sunduğu mal veya hizmetler) niteliği veya niceliği ile onu meydana getiren girdi (malzemeler, zaman vb.) arasındaki ilişkidir. Belirli bir süre içinde verimli çalışarak çıktınızı bu şekilde artırırsınız.

Verimlilik psikolojisi, insanın çalıştığı ve bir parçası olduğu organizasyonda, performansı ve kaynakları örgütsel üretkenliğe eşitler. Verilen kaynaklar ve uygulanan motivasyon ekibin genel verimliliğini artırabileceği veya azaltabileceği anlamına gelir.

Örgütsel verimliliği artırmak için işverenler, çalışanların üretken davranışlarda bulunmalarını sağlar. Üretken davranışlara örnek olarak psikolojik ortam anlam kazanır; dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmek, öncelikleri belirlemek, her seferinde bir iş yapmak, zamanı iyi yönetmek, yaratıcı ve yenilikçi olmak ve takım arkadaşlarıyla işbirliği yapmak verilebilir. 

İster tam zamanlı, ister yarı zamanlı çalışan, serbest meslek sahibi veya işletme sahibi olun, üretken davranışları bilmek ve içselleştirmek sizin için çok önemlidir. Üretken davranışlar uygulamak, iş performansınızı, moralinizi ve iş tatmininizi artırabilir. Ayrıca promosyonlar daha fazla fırsat için kapılar açabilir.

Üretken Davranış Nedir?

Verimlilik psikolojisi – Üretken davranış, bir kuruluşun amaç ve hedeflerine ulaşmasına yardımcı olan çalışan davranışını ifade eder.

İşin kalitesi, çıktı ve diğer performans veya çalışma standartları gibi performans ölçütleri aracılığıyla üretken davranışları tanımlayabilir ve ölçebilirsiniz. Performans ölçütlerini artıran davranışlar üretkenken, ölçüleri azaltan davranışlar ters etki yapar.

Ancak, performans ölçütleri veya değerlendirme yoluyla üretken davranışı tanımlamak, şirketin bir performans standardı belirlemesini gerektirir.

Performans standardı, üretkenliği verimsiz davranışlardan ayırmanın temelidir. Üretken davranışları doğru bir şekilde değerlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca bir şirketin bu davranışların çalışanın iş performansı ve genel şirketin performansı ve verimliliği üzerindeki etkisini anlamasına ve görmesine olanak tanır.

En yaygın üç üretken davranış biçimi vardır. 

1-) İş performansı

2-) Örgütsel Mensubiyet Davranışı

3-) Yenilik 

İş performansı

Örgütsel hedeflere katkıda bulunan işteki çalışan davranışlarını ifade eder. Şirket, bu davranışları resmi olarak çalışanların görev ve sorumluluklarının bir parçası olarak değerlendirir.

Örgütsel Vatandaşlık Davranışı

İş tanımlarının bir parçası olmayan ve resmi olarak değerlendirilmeyen ve ödüllendirilmeyen çalışan davranışlarıdır. Bunlar, ekibin ve şirketin etkinliğini artıran gönüllü eylemlerdir.

Yenilik

İnovasyonun standart bir tanımı olmasa da “çalışanlar tarafından şirketin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak yeni fikirler ve kavramlar ortaya koymak” olarak tanımlayabiliriz. İnovasyonun en çok tanınan biçimi, bir şirketin piyasaya sürdüğü yeni ürün ve hizmetlerdir.

Verimlilik bir davranış kalıbı mıdır?

Verimlilik psikolojisi – Evet, üretkenliğe yol açabilecek davranış kalıpları geliştirebilirsiniz.

Bir davranış kalıbı, belirli bir durumda bir nesneye doğru hareket etmenin tekrarlayan bir yoludur. Ayrıca, önceden belirlenmiş bir sıra veya düzenlemede gerçekleşen yanıtların tekrarı da olabilir.

Diğer bir tanım ise, daha basit ve daha küçük davranış segmentlerini birbirine bağlayan bir davranış zinciri olmasıdır.

Davranış kalıbı, güçlü ve zayıf yönlerinizden, alışkanlıklarınızdan ve deneyimlerinizden öğrendiğiniz tepkilerden gelir. 

Ödül, ceza ve zihinsel eğitim yoluyla davranış kalıpları geliştirebildiğiniz için, davranışınızı istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Başka bir deyişle, sizi işyerinde daha üretken kılan davranış kalıpları geliştirebilirsiniz.

Üretken Davranış Örnekleri Nelerdir?

Verimlilik psikolojisi – İşte geliştirmeyi öğrenebileceğiniz bazı üretken davranış örnekleri şunlardır:

1-) Dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirin

Dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmek, en yaygın üretken davranışlardan biridir. İşe odaklanmanızı artırabilir, iş akışınızın kesilmesini önleyebilir ve konsantrasyonunuzu bozabilir. Sonuç olarak, işte daha üretken olursunuz.

Dikkatinizi dağıtacak şeyleri en aza indirmek için yapabileceğiniz birkaç şey, mesai saatleri içinde telefonunuzu “Sessiz” veya “Rahatsız Etmeyin” moduna almak ve evden çalışırken işyerindeki arkadaşlarınıza veya aile üyelerinize görevinize odaklanmak istediğinizi bildirmektir.

2-) Öncelikleri belirleyin

Önceliklerinizi belirlemek, görevleri belirlemenize ve bunları önem ve aciliyet düzeylerine göre düzenlemenize yardımcı olabilir. Bu sayede iş yükünüzden bunalmayacaksınız. Sakin olabilir ve önemli olan şeylere odaklanabilirsiniz.

Yapılacaklar listesi oluşturmak, görev atamalarınızı izlemenin ve önceliklendirmenin en yaygın yoludur. Son teslim tarihleriniz, toplantılarınız ve diğer randevularınız hakkında size genel bir bakış sunacak bir planlayıcınız da olabilir.

Yapılacaklar listeleri ve planlayıcılar, görevlerinizi, ödevlerinizi ve randevularınızı unutmanızı önlemenize yardımcı olabilir. Ne yazık ki, iş yükünün büyük bir kısmı tarafından bunaldığımız ve işinizle ilgili önemli konuları yazmayı unuttuğumuz zamanlar oluyor. Ve hepsinin, gününüzün her detayını hatırlayacak kadar keskin bir hafızası yoktur.

Hafıza eksikliğinizden rahatsızsanız, iş verimliliğini artırmak için kişinin hafızasını geliştirme konusunda çevrimiçi bir kursa katılabilirsiniz.

3-) Her seferde bir iş yapın

Tek görev veya bir seferde bir iş yapmak, odaklanmanıza yardımcı olduğundan, konsantrasyonunuzu geliştirdiğinden, verimliliğinizi artırdığından ve üretkenliğinizi optimize ettiğinden, çoklu görevden daha üretken bir davranıştır.

Somut bir hedef belirleyerek ve bunu başarmak için zaman ayırarak etkin bir şekilde tekil görev yapabilirsiniz.

Dikkatin iki görev arasında gidip gelmesi, konsantrasyonu bozduğu, ayrıntıları unutmanıza ve işinizde daha fazla hata yapmanıza neden olduğu için verimliliğinizi düşürür. Bu nedenle, çoklu görevden kaçının; yerine tek iş yapın; iyi yapın.

Etkili bir şekilde tek görev yapmak için, hangi görevi bitirmek istediğinize ve belirli bir görev için ne kadar zaman ayrılacağına dair somut bir hedef belirleyin. Her iş için bir zaman sınırı belirlemek ve arada molalar vermek, beklenenden daha fazla iş yapmanızı sağlayacaktır.

4-) Zamanı iyi yönetin

Zamanınızı iyi yönetmek, üretken bir davranış olduğu kadar temel bir yaşam becerisidir. Zamanınızı iyi yönetmeyi öğrendiğinizde, görevlerinizi sıralayabilir ve önceliklendirebilir, stresinizi azaltabilir, odağınızı geliştirebilir ve verimliliğinizi artırabilirsiniz.

Zamanınızın kontrolü sizde olduğundan, sorunsuz çalışabilecek ve daha fazlasını başarabileceksiniz. Zamana duyarlı görevlerin aceleye getirilmesinden dolayı strese girmeyeceksiniz.

Yapılacaklar listesi oluşturarak, planlayıcınızı kullanarak, yapamadığınız ya da vaktiniz olmayan şeylere hayır diyerek, gerektiğinde görevler devrederek zamanınızı yönetmeye başlayabilirsiniz.

5-) Yaratıcı ve yenilikçi olun

Yaratıcılık ve yenilikçilik, üretkenlik yapılandırılmış, planlanmış ve ölçüldüğü için üretkenliği karşılaştırıyor gibi görünebilir. Ancak bu ikisi aslında üretkenliği artırabilir ve hatta şirketin büyümesine katkıda bulunabilir.

Yaratıcılık, mevcut sorunlara olası çözümler için büyük fikirleri ve stratejik planlamayı yönlendiren yenilikçi düşünce ve deneyler için alan sağlar. 

İnovasyon ise, mal üretmenin veya hizmet sunmanın verimliliğini artırmak için fikirlerin geliştirilmesi ve uygulanması için bir yol sağlar.

Beyin fırtınası oturumlarına, fikir atölyelerine ve eylem planlarının yapılmasına aktif olarak katıldığınızda yaratıcı ve yenilikçi düşünmeyi gerçekleştirebilirsiniz.

6-) Takım arkadaşlarıyla iyi işbirliği kurun

Herkes başkalarıyla çalışmak konusunda rahat olmasa da, iş yeri için iş arkadaşlarıyla işbirliği gereklidir. Ekip çalışması problem çözmeyi iyileştirebilir, yeniliğe, daha iyi iletişime yol açabilir ve verimliliği artırabilir.

Açık ve net iletişim kurarak, ekip oluşturma faaliyetlerine katılarak, açık fikirli olarak ve birbirinizin güçlü ve zayıf yönlerini kabul etmeyi öğrenerek ekip arkadaşlarınızla çalışmaya başlayabilirsiniz.

Sonuç: Üretken olmak, başınıza gelecek bir kerelik bir şey değildir. 

Verimlilik psikolojisi – Üretkenlik, hayatınız boyunca sürekli olarak öğrenmeniz gereken bir beceridir. İş yerinizde daha üretken olmak için davranışınızı geliştirebilir veya değiştirebilirsiniz.

Pratik yapmaya ve bunları hayatınıza uygulamaya nasıl başlayabileceğinize dair ipuçlarıyla birlikte bazı üretken davranışlar sunduk. Sunulan üretken davranışları gerçekten elde etmek biraz zaman alabilir, ancak sabırlı olun çünkü zaman alacaktır.

Başa dön tuşu