Hızlı Okuma Çocuğuma Uygun mu – Çocuklar doğası gereği büyümek ister; bazı çocuklar ise daha hızlı büyümek ister. Okula başlamadan önce, evde abla veya ağabeyi olan küçük çocukların onları nasıl da taklit edip, bir an önce onlar gibi okullu olmaya can attıklarını çok kere görmüşüzdür. Bu keşif ve istek, merakla sarmal hale geldiğinde, “bir an önce büyümek, bir an önce okula gitmek, bir an önce okumayı ve bir an önce de yazmayı öğrenmek” çocuğun yakın hedefleri durumundadır.
Çocukların bir kısmı da okumayı ilk keşfettiklerinde, atak yaparak daha çabuk öğrenme heveslisi olurlar. Okumayı hızla öğrenip, ödevleri hızla geçmek ve öğrenci olmanın tadını çıkarmak isterler.
—– Sponsor Bağlantı —–
ÇOCUKLARIN HAFIZA VE ZEKALARINI GELİŞTİRMEK İÇİN
3-7 YAŞ İÇİN – ÇOCUK ZEKA VE HAFIZA SETİ
—– Yazının Devamı —–
Yeni okumayı öğrenmiş bir çocuğun heyecanı tarif edilemez; yeni bir kıtayı keşfetmiş gibidir. Her şeyde hızlı olmaya çalışır. Büyüme ve gençlik dönemlerindeki çocukluk özleminde hızlı bir öğrenme vardır. Lise çağlarında bu hız kısmen düşer, tempo yavaşlar, heyecan ve merak yerini gözden uzak kalmaya, sorumluluklardan kaçmaya doğru itebilir.
Liseli gençlerin öğrenmeye istekli duruşları aileyi heyecanlandırabilir. Özellikle sınavlar ülkesi olan bu ülkede, kapasitesini artırmayı ve giriş sınavlarının acımasız rekabetinde yerini almayı hedefleyen gençler bizi daha da heyecanlandırabilir.
Başarı odaklı yaşayan bir kısım gençler de hızlı okuma gibi kurslarla kendi kapasitelerine yatırım yapmaktadırlar. Sizi şaşırtabilir, ancak profesyonellerin ve üniversite öğrencilerinin hızlı okuma almaya istekli olmalarının bir numaralı nedeni, kendi kavrayışlarını ve hafıza güçlerini artırmak istemeleridir.
Bir çocuğu hızlı okumayla tanıştırmayı düşünürken aklınızda bulundurmanız gereken şey budur.
Daha fazlasını anlamak için sürecin detaylarına bilmek gerekir:
—– Sponsor Bağlantı —–
ANZAN MEGA ARİTMETİK KONSANTRASYON VE BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ
5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN
—– Yazının Devamı —–
Çocuğumun okuma hızı normal mi? Çocuğum hangi hızda okumalı?
Çocuğumun okuma hızı normal mi? – Dr. Jan Hasbrouck, Oregon Üniversitesi’ndeki meslektaşı Dr. Gerald Tindal ile birlikte, öğretmenler için, çocukların hangi seviyede hangi hızda anlayarak okuduklarına ilişkin bir değerlendirme oluşturmuştur.
Hasbrouck ve Tindal’a göre birinci sınıf öğrencileri nin ortalama okuma hızı dakikada 60 kelimedir. Bu hız okuduklarını anlayabildikleri sürece onlar için normaldir.
İkinci sınıfa gelindiğinde dakikada okunan kelime sayısı 100’e çıkıyor.
Bir çocuk beşinci sınıfı bitirip altıncı sınıfa geçtiğinde dakikada yaklaşık 146 kelime okuyabiliyor.
Yaş ve sınıf düzeylerine göre ortalama okuma hızlarını incelemek için tıklayınız.
5. Sınıf ve Altına Hızlı Okuma Eğitimi Uygulamayın!
6. sınıfa kadar amaç çocukların normal okuma hızında anlayarak okumaları ve kelime haznelerini geliştirmek olmalıdır. 5. sınıf ve altında olan çocuklara, daha kelime hazneleri tam gelişmemişken, anlama becerilerini henüz kavramamışken onları hızlı okumaya zorlamak yanlış okuma alışkanlıkları geliştirmelerine sebep olmaktadır. Bu alışkanlıklar kelime haznesi geliştirememe, atlayarak okuma, anlamadan okuma, okuduklarını ifade edememe gibi sorunlar yaratmaktadır. Ayrıca göz kaslarını geliştirme süreci açısından da 5. sınıf ve altındaki çocukları hızlı okumaya zorlamamak gerekmektedir.
Hızlı Okuma Eğitimi 6. Sınıf ve Üzerinde Uygundur!
Ancak LGS ve YKS gibi seçme sınavlarında rekabet olması, sınavda kısıtlı zaman verilmesi ve bu kısıtlı zamanda okunması gereken kelime adetlerinin çokluğundan dolayı, 6. sınıftan itibaren öğrencilerin anlayarak hızlı okuma becerilerini geliştirmeleri gerektirmektedir. Anlayarak hızlı okuma eğitimlerinde katılımcıların okuduğunu anlama becerileri de geliştirilmelidir.
Okuduğunu anlama nedir?
Okuduğunu Anlama Nedir – Anlamak basit tanımıyla, öğrendiklerimizden aklımızda kalanlardır. “Okuduğunu anlamak” ise, “ne okuyorsan onu anlamak” demektir.
Okuduğunuzu kolayca özümsediğinizde, metnin sizin için ne anlama geldiği hakkında fikir ve düşünceler oluşturabilirsiniz. Bu düşünceler aynı zamanda geçmişinize veya o anda hissettiğiniz duygulara da bağlıdır. Tüm bu faktörler sayesinde aynı kitabı defalarca okuyabilir ve farklı bir his uyandırabilirsiniz. Bu aynı zamanda neden herkesin aynı tür okumayı sevmediğini de açıklıyor.
Bir çocuk okumayı ilk öğrendiğinde, anlamanın ne olduğunu ve nasıl anlayabileceğini de kavraması gerekir. Bunu yapmak için öğretmenler, öğrencilerin kelime ve cümle anlamlarını tanımlamanın yanı sıra karakterleri ve ortamı görselleştirmelerine yardımcı olur.
Çocukların öncelikle doğru okumayı öğrenip, sonra da okumayı bir öğrenme aracı olarak kullanmaları gerekir. Özellikle başlangıçta atlamadan tam telaffuzla okuyarak kelime haznelerini geliştirmeleri çok önemlidir. Hızlı okuma 5. sınıftan sonra öğrenilmesi gereken zihinsel bir beceridir. 6. sınıfa kadar çocuğun özellikle motivasyon, konsantrasyon ve odaklanma problemlerinin çözülmesi gerekir.
Konsantrasyon ve odaklanma problemi olan öğrenciler bırakın hızlı okumayı, normal bir okuma işlemini bile sabırla bitiremezler. Hemen dikkatleri dağılır.
Hızlı Okuma Nedir?
Hızlı okuma, metni anlama yeteneğinizden taviz vermeden okuma yeteneğinizi artırmak için kullanılan becerilerdir.
Temel olarak hızlı okumanın amacı, okuma hızınızı sistematik olarak artırarak okuma verimliliğini, anlamayı ve öğrenilenleri hafızada tutmayı geliştirmektir.
Sonuç: Hızlı okuma disiplin ister.
Hızlı Okuma Çocuğuma Uygun mu – Beceriler için söylenen şu meşhur söze ben de imzamı atıyorum: Hangi beceri için olursa olsun, “Uygulamak mükemmelleştirir.” Çocuklarda okumanın geliştirilmesi için çocukların odaklanması önemlidir. Dikkat dağıtıcı tüm uğraşlardan, özellikle oyun amaçlı ekranlı araçlardan uzaklaşmalıdırlar.
Oyun oynayan bir çocuğu tabletinden veya bilgisayarının başından kaldırmak, özellikle okumayı zaten sevmiyorsa, çok zor gelebilir. Çoğu zaman, okumayı sevmeme, okunanı anlayamamaktan kaynaklanmaktadır. Böyle bir çocuk, olayları doğru bir şekilde anlamak için metni tekrar okumak gibi basit bir eylemle kitaplardan zevk almaktan kolayca caydırılabilir.
Kendi seviyelerinde hoşlandıkları konularla ilgili kitaplar okuma seçeneği sunmak çocukları motive edebilir. Birlikte kitap okuma seansları yapılabilir. Bir çocuk okuma becerilerini ve kelime haznesini geliştirmeyi öğrendikten sonra, materyali her zamankinden daha kolay anlayabildiğini görecektir. İşte bu düzey, çocuğun okumayı sevdiği zamandır!
Çocuğunuzu bir hızlı okuma kursuna kaydettirmeden önce, bu konunun ne olup ne olmadığını kendiniz iyi kavramalısınız. İşe önce kendiniz bir anlayarak hızlı okuma eğitimine kayıt olarak başlayabilirsiniz.