Eğlenceli Öğrenme – “Oyunlaştırma Yoluyla Öğretim” günümüzün en popüler eğitim öğretim tekniklerinin başında geliyor. Hatta ABD üniversitelerinin eğitim bölümlerinde “Gamification” ders olarak da okutuluyor. Amaç öğrenmeyi daha kalıcı hale getirmek yanında, sosyalleşme, takım çalışması ve görselleştirme gibi araçlardan da faydalanmak.
Bu yazıda, çocuğunuzun öğrenmesini destekleyecek eğlenceli öğrenmeyi oyunlar üzerinden nasıl edineceklerini göreceğiz.
Bu alanı bilmeyen çoğu “Eski” eğitimci bu tür oyunlaştırma yöntemini “eğitimi laçkalaştırmak” olarak değerlendiriyor. Onlara göre bu eğitim ve eğitimci ciddiyetine yakışmaz. Peki, bu doğru mu?
Hayır; bu yaklaşım bir asır öncesinin veya daha eski skolastik yaklaşımdan başkası değil. Eli sopalı, korkutma yöntemiyle öğrenmenin defteri çoktan kapandı. Z kuşağı ve ondan sonra gelenler tamamen farklı öğreniyorlar.
Okul Nedir?
Okul kavramı zaman içinde anlam kayması yaşayacak. Yeryüzünü bir okul olarak görmek ve gelişen dijitalleşme sebebiyle uzaktan öğrenme okul kavramını yeniden tanımlamayı gerekli kılmaktadır.
Okul denilince akla, bir bina değil, harfler, kelimeler, sesler kitaplar cümleler gelecektir. Ancak bina olarak okul dışında, evlerimizi bir okul yapmak pekâlâ mümkündür.
Öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek amacıyla hazırladığımız bazı etkinliklere göz atarak siz daha fazlasını yapabilirsiniz. Bu tür öğrenmeler, çocuğunuzun konuşma, dinleme ve aritmetik gibi temel becerileri geliştirmesine ve okulda öğrendiklerini desteklemesine yardımcı olabilir.
Oyunlar ve Aktiviteler
1- Kafiyeli Oyunlar
Eğlenceli Öğrenme – Kafiye oyunları oynayın veya hareketli bir tekerleme söyleyin. Kafiyeli şakalar yapın. Çocuk, kelimeleri ağızdan seri ve doğru çıkarma becerisi kazanacaktır.
Örneğin: “Bir berber bir berbere, bire berber gel beraber, bir berber dükkanı açalım” demiş. Bunu ve aşağıdaki tekerlemeyi hızlı söylemesini isteyin.
“Bir kartal dala konmuş, dal sarkmış, kartal kalkmış; kartal kalkmış, dal sarkmış.”
2- Kartlı oyunlar
Eğlenceli Öğrenme – Ev yapımı “Bilgi kartları” oluşturun ve her karta bir harf yazın. Sonra bunları karıştırın ve her çıkan kartta yer alan harfle ilgili bir kelime söylemesini isteyin. Sonra, kullanılan her kartı bir mandalla ipe asın.
3- Hafıza oyunları
Eğlenceli Öğrenme – Hafıza kartları oldukça yaygın. Hatta TÜBİTAK’ın Bilim Çocuk veya Meraklı Minik dergileri de bu tür oyunları veriyor. İnternette de bulabilirsiniz. Bu kartları bir tepsiye koyun. Karıştırın. Sonra da konu hakkında birlikte tartıştıktan sonra tepsiye konulan hafıza kartlarını sırasıyla hatırlamaya çalışın. Bakalım çocuğunuz doğru sırayı hatırlayabiliyor mu?
Benzer bir oyun da alışveriş listesidir. Birlikte evde hazırladığınız listeyi, alışveriş yerinde sırasıyla doğru hatırlamaya çalışın. Çocuğunuzun bildiği sıra doğru ise her doğruya bir ödül verin.
4- Dinleme oyunları
Dinleme ve hafıza becerilerini ortaya çıkarmak için müzik dinleyin ve çalınan enstrümanlar hakkında konuşun; birlikte internette resimler bulun. Birlikte müzik dinleyin.
5- Aksiyon oyunları
Eğlenceli Öğrenme – Bir sandalyenin üzerine karton kutular veya bir havlu koyarak bir kukla tiyatrosu yapın ve çocuğunuzu size (veya herhangi bir istekli aile üyesine!) bir hikaye uydurması veya yeniden anlatması için teşvik edin.
Çocuğunuzun bir karakter gibi giyinip en sevdiği hikayeleri canlandırabilmesi için evde kıyafetler ve aksesuarlarla çok eğlenin.
“Saat kaç?” gibi zaman tahmin etme oyunları oynayın.
6- Dokunsal oyunlar
Buzdolabının kapağına yapıştırmak üzere, “Anne” ve “Baba” gibi adları veya basit kelimeleri manyetik harfler kullanarak yapıştırın. Kelimelere dokunsunlar ve aşina olsunlar.
7- Ekran oyunları
Kitaplardan alınarak yapılmış olan filmleri izleyin ve ardından o filmin kitabını okuyun. Küçük Prenses, Çarli’nin Çikolata Fabrikası gibi, önce filmi izleyin sonra çocukla birlikte kitabı sesli okuyun.
İnternette hikaye anlatan TV programları veya hikaye uygulamaları bulun.
8- Araba yolculuğu oyunları
Yolculuk sırasında zamanın eğlenceli geçmesi için oyunlar oynayın. Mesela, çocuğunuz geçen arabanın plakasını hafızasında tutsun; sonra, tekrar siz o arabayı geçince, o plakanın ne olduğunu söylesin.
Arabanın CD çalarından veya uygun bir radyo kanalından bir sesli kitap dinleyin.
9- Dışarıda faaliyetler hakkında
Çocuğunuzdan alışverişe çıkarken satın almanız gereken şeyleri, ürünlerin üzerindeki etiketleri birlikte okuyarak bulmasını isteyin.
Hangi özel etkinliklerin veya kulüplerin yürütüldüğünü öğrenmek için yerel kütüphanenize veya topluluk merkezinize bakın.
Okuldaki konuyla veya proje çalışmasıyla bağlantı kurmak için birkaç ziyaret yapmaya veya birlikte bilgi bulmaya çalışın.
10- Her türden kitabı birlikte okumak
Çocuğunuzla birlikte her türden kitabı birlikte okuyun. Resim, pop-up kitaplar, bilgi, şiir, e-Kitaplar, basılı kitaplar… Çocuğunuzu eğlendirmek için okurken videoya kaydedin.
Keyifli birliktelikler.