Hayal Gücünü Geliştiren Oyunlar – Her çocuk müthiş bir hayal gücüyle dünyaya gelir. Bu güç bebekliğinden yetişkinliğine doğru hızlı bir şekilde gelişir. Çocukta hayal gücünün varlığını, durduk yere gülmesinden, kendi kendine doğal sesler çıkarmasından, konuşmaya başlayınca sorular sormasından, merak etmesinden anlayabiliriz.
Hayal gücü denilince tabii ki Einstein akla gelir. Einstein bir defasında şu cümleyi söylemişti ve hala bir tablo olarak düşünen insanların duvarlarında asılıdır.
“Hayal gücü bilgiden daha önemlidir.”
Çünkü bilgi sınırlara tabidir, ama hayal gücü sınırlandırılamaz.
Hayal Gücünü Geliştiren Oyunlar – Einstein’in sınırsız yaratıcılığı, onu çağdaşlarından ayıran özgün düşüncelerinin kaynağı oldu.
Hayatı güzelleştiren, kolaylaştıran fikir ve yaratımlar sıklıkla onun gibi hayalperest zihinlerden ortaya çıkar. Romantik bir tabirle, “çocuksu merakını ve hayal gücünü zinde tutan” yetişkinlerden!
Bu yazıyı okuduğunuza göre, siz de çocuğunuzun o minki beynini ve hayal dünyasını zenginleştirmek, özgün ve yaratıcı bir birey olarak yetiştirmek istiyorsunuz, demektir.
Hangimiz istemeyiz ki?
Çocuğunuz çağının Einstein’ı olur mu olmaz mı, bunu önceden kestiremeyiz. Maalesef bunu garantileyecek bir sihirli değnek elimizde yok. Ancak kendi yaratıcı gücüne güvenmesi, keyifle sınırların ötesini keşfetmesi için çocuğunuza oyunlarla destek olabilirsiniz!
Einstein Gibi hayal Kurması İçin Çocuklarınızla Oynayın
Hayal Gücünü Geliştiren Oyunlar – Bu yazıda çocuğunuzla birlikte evde oynayabileceğiniz, hayal gücünü geliştirmeye yardım eden oyunlardan bahsedeceğiz. Üstelik bu oyunların çoğu için hiçbir materyale ihtiyacınız da yok. Çünkü ne kadar az materyal olursa, hayal gücü için o kadar çok alan açılıyor demektir.
Oyun, çocukluğun büyük bir parçasıdır. Hayal gücü de öyle! Bu yazıda, küçük çocuklarla oynayabileceğiniz hayal gücü oyunları hakkında size bazı fikirler vermeyi düşündük.
Yeni yürümeye başlayan küçük çocuklarla oynanacak oyunlar
1) Evcilik oynamak: Birçok klasik hayal gücü oyunundan biri
Belki de insanlığın tarihi en eski oyunu desek yanlış olmaz. Hepimiz çocukken evcilik oynadık. Kimimiz anne kimimiz baba olduk. Hatta kimimiz eşek rolü bile oynadık. Bir ev bir mutfak, bir ocak olduk hayalimizde.
Evcilik oynamak, küçük çocukların (erkek çocukların bile!) sahip olduğu bir içgüdüdür. Çünkü evcilik oyunu iyi bir aile taklidi oyunudur. Eh, taklit de çocukların bir öğrenme şekli değil mi?
Çocuğunuzun evcilik oyunu için ona ‘bebek’ verebilirsiniz, anne rolünü oynar. Ya da erkek çocuğuna oyuncak ayı rolü… Yemek pişirmesi için plastik tabaklar kullanabilirsiniz.
Çamaşır sepeti, eve giden bir araba veya çamaşırlar çamaşır makinesine girdikten sonra işe giden bir araba da yine oyuncaklar arasında sayılabilir. olabilir.
Eşyalara bağımlı olmayın. Bazı kağıt veya malzeme, plastik, kağıt rulo gibi atıkları çocuğunuzun oyuncak üretmesi için ortaya koyun.
2) ‘Ben bir süper kahramanım’ oyunu
Bu oyun ev eşyalarını kullanmayı gerektirebilir. Çünkü kahramanlık gösterisinde eşyalar yerinden oynayabilir. Zıplamayı ve koltuk minderlerinden yapılmış derme çatma alan gerekir. Bu bir ordu savaş oyunu olabilir. Bu oyunun bir de öyküsü olmalı. Düşmanlar nereden hücum ediyorlar? Nasıl karşı koymak gerekir?
Bu konuda küçük fatihlerinize yardımcı olmak için birden fazla hikaye dizisi üretmelisiniz.
Bu hayal gücü oyununda çarşafları neden pelerin yapmayasınız?
Bu tür oyunlar erkek çocuklarının agresif yapılarına daha uygundur. Ancak kızların da bu tür oyunlara katılmak isteyebileceğini biliyoruz. Ayrıca, bir ebeveyn olarak bu tür sert oyunlar sizi endişelendiriyorsa, hikayenizi biraz yumuşatın.
3) ‘Bil bakalım ben hangi hayvanım?’ oyunu
Bu harika bir konuşma ve gözlem oyunudur ve açıklamalar seslendirildikçe kelime dağarcığını geliştirmeye yardımcı olabilir.
Aynı zamanda bazı taklit özelliklerini geliştirir. Siz sadece bir hayvanı düşünün, bazı ipuçları verin. Çocuk taklitten veya sesten aldığı mesajla hangi hayvan olduğunu bilmesi gerekiyor. Çocuğun tahmini doğru çıkana kadar daha fazla ipucu gerekir!
Diğer kurallar size kalmış! Soru miktarını sınırlayabilir veya yalnızca sesli veya sessiz eylemler isteyebilirsiniz. Ne kadar komik olursa o kadar eğlenceli olur; unutmayın!
4) Bu Şarkı Size Ne Çağrıştırıyor?
Çocuğunuza sözsüz bir çocuk şarkısı dinletin ve bu müziğin ona neler çağrıştırdığını çizmesini isteyin.
Dilerseniz bunu üst üste farklı şarkılarla yapabilir, sonrasında yaptığı farklı çizimler üzerine konuşabilirsiniz. Örneğin, Vivaldi’nin Dört Mevsim’ini dinleyerek ilkbahar, yaz, kış ve sonbahar konçertolarını nasıl resmettiğini görmek ikiniz için de ilginç olabilir!
5-) Zıddını Söyle
Çeşitli kelimeler sayarak, çocuğunuzun kelimenin zıddını söylemesini isteyin. Kısa/uzun, az/çok, siyah/beyaz, üzgün/mutlu gibi daha basit ikiliklerle başlanabilir. Öğrenmek/öğretmek, mutlu/üzgün, sevgi/nefret, oyun/çalışma, evcil/vahşi, toplama/çıkarma gibi üzerine tartışılabilecek farklı kavramlarla devam edebilirsiniz.
Eh bu aynı zamanda 4. sınıfta okuyan çocukların Türkçe dersi için; İngilizcesi ile yaparsanız İngilizce dersi için harika bir öğrenme yöntemi olmaz mı?
6) Bayrak Tasarlama
İşte çocuğunuzun kendisini ifade etmesi için harika bir etkinlik! Nasıl ki ülkeler, hatta şehirler, ilçeler kendilerine has bayraklar ve armalara sahipse, onun da bir bayrağı neden olmasın!
Basitçe kağıt kalem kullanarak veya evdeki çeşitli materyallerle kendi “bayrağını” tasarlamasını isteyin.
Tamamen kendi yaratıcılığına bırakabilir veya sevdiği hayvan, meyve, oyun, renk, geometrik şekil gibi yönergelerle ilerleyebilirsiniz.
7) Gizemli Kutu
İçi görünmeyen bir kutu ya da torbanın içine çeşitli objeler koyun. Peluş oyuncak, meyve, kalem, lego parçası… Burası size kalmış!
Çocuğunuzdan elini sokarak teker teker nesnelere dokunmasını ve ne olduğunu tahmin etmesini isteyin.
Bakalım kaç tanesini görmeden bilecek
8) “Bom” Oyunu
Özellikle sayı saymayı öğrenen minikler için ideal bir oyun. Hem de her yerde, her zaman oynanabiliyor. Bir sayı belirleyin, birden başlayarak karşılıklı sayı sayarken belirlediğiniz sayı ve katlarında “bom” deyin. Örneğin (5 ve katları için): Bir, iki, üç, dört, BOM, altı, yedi, sekiz, dokuz, BOM… Biraz heyecan katmak için gittikçe sayma hızı artırılabilir.
9) Ortak Çizim Projesi
Sıradaki oyun, ikiden fazla kişiyle çok daha keyifli hale geliyor.
Herkes bir kağıt ve kalem alsın. Kağıda yalnızca bir çizgi/ufak bir çizim yapın ve yanınızdaki kişiyle kağıdı değişin. Ne çizmeyi planladığınızı söyleyip söylememek size kalmış, ancak söylemediğinizde daha eğlenceli olabiliyor.
Bu şekilde el değiştire, değiştire, en son ortaya çok enteresan resimler çıkıyor. İçlerinden birkaçını buzdolabına asmayı unutmayın!
10) Defolu Ayakkabı Fabrikası
Bu oyun yalnızca çocuklar için değil, yetişkinler için de çok güzel bir yaratıcılık egzersizi!
Bir hikayeyle başlıyor: Ayakkabı üreten bir fabrikada makine arızalanmış. 100 tane çifti olmayan ayakkabı üretilmiş. Fabrika bu ayakkabıları tek başına satışa çıkaramaz, ama çöpe gitmesini de istemiyor.
Şimdi bu 100 adet sol ayağa giyilebilen ayakkabıyı değerlendirmek için 100 farklı yol bulmanız gerekiyor!
15 dakika süre sınırlaması koyarak olabildiğince çok alternatif üretmeye çalışın.
11) Bulutları Seyre Dalın
Bunu hayatımızın bir noktasında hepimiz yapmışızdır, ancak hayal gücü yaş tanımaz. Havanın güzel olduğu bir gün beraber bulutları izleyebileceğiniz bir yere yerleşin ve bulutların hangi şekillere benzediğini düşünün. Şanslıysanız aynısını sıcak yaz akşamlarında yıldızları izleyerek de yapabilirsiniz!
12) Hikâyeyi Tamamla
Masal anlatırken veya hikaye okurken ara ara duraklayın ve “Peki sonra ne olmuş?” diye sorarak onun devam etmesini isteyin. “Ne yazık ki…”, “fakat aniden…”, “neyse ki bir sabah…” gibi cümle başlangıçlarıyla topu onu devrederek biraz daha çeşitlilik sağlayabilirsiniz. Bir diğer alternatif olarak, özellikle çocuğunuz okuma-yazma çağındaysa, ona birkaç anahtar kelime vererek sıfırdan kendi hikayesini yazmasını isteyebilirsiniz.
13) Kolaj Sanatı
İşte hem çocuğunuza hem de size iyi gelecek bir aktivite daha. Etraftaki kullanılmayan gazete, dergi, eski kitap sayfalarından parçalar yırtın ya da kesin. Kalan kısımları çocuğunuzla birlikte dilediğinizce doldurun. Çizin, boyayın, yazın, yapıştırın. Ortaya çıkan eseri güzel bir yere asıp sergileyebilirsiniz.
14) Oturma Odası Defilesi (Kız çocukları için)
Modanın nabzını tutmak için Paris’e, New York’a, Milano’ya gitmeye hiç gerek yok. Bizzat kendi çatınızın altındaki genç yeteneği keşfetme vakti!
Çocuğunuzdan kendi moda defilesini hazırlamasını isteyin. Kendi dolabını ve etrafta duran kumaşları, örtüleri kullanabilir, hatta cömert hissediyorsanız siz de birkaç parça ödünç verebilirsiniz. Birlikte belli temalar da belirleyebilirsiniz. Dilerse rolleri değiştirip, ondan jüri olmasını isteyebilirsiniz. Kimler tarz, kimler “bizimle değil”, kararı o versin!
15) Yaratıcı Röportaj
hayal gücünü geliştiren oyunlar – Taze zihinlerin özgün bakış açıları en dişli filozoflara taş çıkartır. Elinizin altında böyle bir fırsat varken değerlendirmek gerekir. Ucu açık ve düşünmeye teşvik eden sorular düşünüp küçük kâğıtlara yazın. Sonra kâğıtları katlayıp, sırayla çekmesini ve cevaplamasını isteyin.
Örneğin, sonsuz paran olsa ne yapmak isterdin? Sence mutluluk nedir? Bir günlüğüne süper güçlerin olsa neler olmasını isterdin, gününü nasıl geçirirdin?
Cevaplarını bir şekilde kaydederek gelecekte dönüp inceleyebileceği güzel bir anı yaratabilirsiniz.
Böylece ileride olur da unutursa, “içindeki çocuksu merakı ve hayal gücünü” yeniden keşfedebilir.
16) Bir Hayvan Düşünüyorum…
Bu oyun için “Bir hayvan düşünüyorum…” diyeceksiniz ve ardından “gagalı” gibi bir ipucu ekleyeceksiniz. Çocuklar daha sonra hangi hayvandan bahsettiğinizi tahmin edeceklerdir.
17) Kutular
Öğrencilere büyük kutular verin ve onları istedikleri herhangi bir şeye dönüştürmelerini söyleyin. Bu bir kale, çadır, araba vb. olabilir. Daha sonra yarattıklarından bir hikaye oluşturabilirsiniz.
Biraz da Okul Öncesi Hayal Gücü Oyunlarına Bakalım
18) Saklambaç
Bu başka bir klasik okul öncesi oyunudur. Diğerleri saklanırken sınıfınızda bir “ebe” seçin. Çocukların nerede ve nasıl saklanacaklarına şaşıracaksınız.
19) Sonra ne olur
Hikaye anlatımı veya okuma sırasında ara sıra duraklayın ve öğrencilerinize “Sırada ne olacak?” diye sorun.
20) Karalama
Öğrencileri eşleştirin. Onlara bir mum boya ve bir parça kağıt verin. Biri gözleri kapalı şekilde kağıdı karalayacakken, diğeri ise bu karalamaları gerçek bir çizime dönüştürecek.
21) Bir Seyahate Çıkıyorum ve Eşyaları Paketliyorum…
“Seyahate çıkıyorum ve valiz hazırlıyorum…” deyin ve bir öğe ekleyin. İlk öğrenci “Seyahate çıkıyorum ve bavulumu hazırlıyorum” ifadesini tekrarlayacak ve ardından başka ona bir öğe ekleyecektir. Bahsedilen öğeleri hatırlamalarına yardımcı olun.
22) Konuşma Başlatıcılar
Dizin kartlarına ilginç sorular yazın ve ardından çocukları toplayın. Her soruyu okuyun ve çocukların cevaplamasına izin verin.
“X paranız olsa ne alırdınız?”
“Bir kedin olsa ne yapardın?” gibi sorular hayal güçlerini harekete geçirmelidir.
23) Kum saati
Bir kum saati alın. Öğrencilere kum saati bitmeden neleri başarabileceklerini sorun. Bu etkinlikleri gerçekten de zaman çerçevesi içindeyse test edin.
24) Bir Yüz Rölesi çizin
Tahtaya bir oval çizin. Öğrenciler, yüz tamamlanıncaya kadar sırayla yüzün parçalarını ovale eklerler.
25) Tüy uçurma
Her öğrenciye bir tüy verin ve tüyleri havaya üflemelerini söyleyin. yere düşmemesi için sürekli üfleyebileceklerini söyleyin. Amaç tüyü havada en uzun sürede havada tutmaktır.
26) Dükkâncı
Hayal gücünü geliştiren oyunlar – Sınıfta esnaf ve alışveriş oyunu için, çocuklar kendilerini bir esnaf yapsın. Kimi kırtasiye dükkanı, kimi manav, kimi kasap olarak atansın. Fiyatları çocukların (esnafın) belirlemesine izin verin (1-10 TL arası yalnızca tek haneli fiyatlar). Alışveriş yapanlar, ayrılan bütçe dahilinde çok sayıda ürün satın almalıdır. Bu arada pazarlık da serbest!
27) Süper kahraman
Öğrencilerden kendi süper kahramanlarını bulmalarını isteyin. Sınıfla paylaşmalarını söyleyiniz.
28) Sahne şovu
Öğrencileri gruplandırın ve en sevdikleri filmi oynamalarını söyleyin. Biraz pahalıya mal olsa da gerekirse sahne oluşturun.
29) Neyse ki, Ne yazık ki…
Bir hikaye başlatın, ardından öğrenciler sırayla “neyse ki” ve “maalesef” ile başlayarak hikayeye devam edecekler. Bu kelimeleri dönüşümlü olarak kullanın.
30) Bulut seyretmek
Dışarıda çok fazla bulut varsa, öğrencilerle dışarı çıkarın ve gördükleri bulut oluşumlarına göre nesneleri hayal etmelerini isteyin.