Parietal Lob Nedir / Parietal Loblar Nedir – Parietal lob, kabaca kafatasının üst arka bölgesinde bulunan beyindeki ana loblardan biridir. Beynin merkezinin yakınında, ön lobun (frontal lobe) arkasında, oksipital lobun (occipital lobe) önünde ve temporal lobun (temporal lobe) üstünde bulunur.
Parietal Lob
Parietal lob dış dünyadan aldığı, esas olarak dokunma, tat ve sıcaklıkla ilgili duyusal bilgileri işler. Temel olarak iki fonksiyonel bölgeye ayrılabilir. Biri duyum ve algılamayı içerir ve diğeri duyusal girdiyi, öncelikle görsel sistemle bütünleştirmekle ilgilidir. İlk işlev, tek bir algı (biliş) oluşturmak için duyusal bilgileri birleştirir. İkinci işlev, çevremizdeki dünyayı temsil etmek için bir uzaysal koordinat sistemi oluşturur.
Parietal loblara zarar veren bireyler, vücut imajında ve mekânsal ilişkilerde anormallikler gibi genellikle çarpıcı eksiklikler gösterirler.
Parietal lob (parietal lobe) dendiğinde beynin neresinin kastedildiğini aşağıda verilen resimde (sarı kısım) görebilirsiniz.
Not: “Beynimizi Tanıyalım” yazılarımızın bir parçası olan bu kısa yazı, beyinle ilgili yazılar okuyan kişilerin “Şu anda beynin neresinden bahsediliyor?” diye başvurabilecekleri bir referans olarak yazılmıştır.
Kaynak:
Kandel, J., Schwartz, J., & Jessell, T. Principles of Neural Science. 3rd edition. Elsevier. New York: NY, 1991.