Sağlık ve ZindelikVitaminler / Mineraller

Vitamin ve Takviyeler – Hafıza ve Konsantrasyon için En İyileri – B12 ve DHA

B12 – DHA –MAGNEZYUM

Vitamin ve Takviyeler – Gençlik yaşları kendimize duygumuz güven zirve zamanıdır. Bu hem sağlığımıza, hem eğitimimize doğrudan etki ettiği için yaşamsal bir gerçektir. Nitekim öğrenme ve öğrendiklerini hatırlama, gençlik yaşlarında en etkili dönemini yaşarken, orta yaş grubundan daha üst yaşlara doğru çıktığımızda yeni bir şey öğrenmek sıkıcı gelecektir.  

Gençlik zamanı akıp gittikçe yani yaşlandıkça, yeni hedeflere ulaşmak için yine kendi hafızamıza ve konsantrasyonumuza güvenmeye devam ederiz. Üniversiteyi kazanmak ve bitirmek, yeni bir işe girmek, yeni hobiler öğrenmek, performans göstermeye devam etmek için bu temel bilişsel işlevlere ihtiyaç duyarız.

Yaşla birlikte, bilişsel sağlığımıza etki eden ve hayati önem taşıyan vitaminler ve mineraller, doğal olarak vücudumuzda azalmaya başlar. 

İşte tam burada, sağlıklı bir diyet, sağlıklı yaşam tarzı, besleyici yiyecekler ve düzenli aktivitelerin hafıza ve konsantrasyonun başlama noktası olduğunu unutmayın.

Hangi Vitaminler Hafızaya ve Konsantrasyona Yardımcı Olur?

Vitamin ve Takviyeler – Mayo Clinic’e göre, zeytinyağı ve balıktan elde edilen sağlıklı yağlar açısından zengin Akdeniz diyetinin hafif bilişsel bozukluk riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. (Kaynak-1)

Vücudumuzdaki besinler, beyin sağlığını beslemede, beyne normal kan akışını sağlamada ve bilişsel işlevi iyileştirmede rol oynar. Beyin uygun şekilde beslenmediğinde, insanlar bilişsel gerileme yaşayabilir ve bu da hafıza kaybına, bilinç kararmasına, hafıza problemlerine ve kısa süreli hafıza işlevi bozukluklarına neden olabilir.

Vücudumuz ve beynimiz bizi harekete geçiren vitaminlerden yoksun kaldığında, takviyelerin devreye girmesi gereken yer burasıdır.

B-12 Vitamini Ve Hafıza

Vitamin ve Takviyeler – B-12 Vitamini  (veya kobalamin), temel B-kompleks grubunun bir parçasıdır. B kompleksi ailesi, doğrudan sinir hücreleri ve enerji üretimiyle ilgili olan suda çözünen bir vitamin grubudur.

Sığır eti, karaciğer, balık, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri gibi birçok hayvansal gıda B-12 Vitamini açısından zengindir.

Bitkisel temelli yaşam tarzı süren veganlar ve vejeteryanlar hayvansal ürünlerdeki önemi nedeniyle ihtiyaç duydukları B-12’yi alamasalar da çözümü tahıllar gibi temel besinle takviye ederek bulmuşlardır. 

Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, DNA sentezi ve nörolojik fonksiyonun yanı sıra kırmızı kan hücrelerinin düzgün oluşumu için B-12 Vitamini gereklidir. Ayrıca zayıf hafızanın demans, kafa karışıklığı ve depresyona ek olarak B-12 vitamini eksikliğinin bir sonucu olabileceğini de belirtiyorlar.

B-12 Vitamini Eksikliği Hafıza Kaybımızla Nasıl İlişkilidir?

Vitamin ve Takviyeler – Bazı araştırmacılar, Alzheimer hastalığının ortaya çıkmasında amino asit homosistein faktörünün yüksek seviyelerde olduğuna inanıyor.

ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, B-12 de dahil olmak üzere diğer besin maddelerinin vücuttaki homosisteini diğer maddelere ayırdığını belirtiyor. Yeterli B-12 ile kan dolaşımında çok az homosistein kalmalıdır. Bu denge bozulduğunda ve vücudumuz bir B-12 eksikliğiyle karşı karşıya kaldığında, hafıza kaybına neden olabilir. Homosistein testi, Vitamin B-12 seviyenizin çok düşük olup olmadığını belirleyebilir.

Vitamin B-12 Eksikliğinin Diğer Belirtileri Nelerdir?

Harvard Health Blog,  zararlı bir B-12 eksikliği ile belirtilerin hızlı bir şekilde ortaya çıkabileceği ve başka bir sağlık sorunu ile karıştırılabileceği konusunda uyarıyor.

Bu nedenle, aşağıdaki B-12 eksiklik belirtilerine dikkat edin: Ellerde ve ayaklarda karıncalanma, anemi, zayıflık ve yorgunluk Bilişsel zorluklar ve hafıza kaybı B-12 eksikliğinin göstergeleridir.

B-12 Vitamini Gerçekten Miyelinin Yeniden Büyümesine Yardımcı Olabilir mi?

Vitamin ve Takviyeler – Miyelin, beyin ve omurilik dahil olmak üzere vücuttaki sinirleri koruyan yağlı, yalıtkan bir tabakadır. Nörobilim Derneğine göre, miyelin kaybolduğunda ağrıya yol açabilir, vücutta, sinyaller olması gerektiğinden daha yavaş iletilir. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, Vitamin B-12’nin miyelinin sentezinde yer aldığını belirtirken, 2016’da yapılan bir çalışma, Vitamin B-12’nin vücuttaki miyelin liflerinin yenilenmesini destekleme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Balık Yağı

Vitamin ve Takviyeler – Araştırmacılar, balık yağı ve yağ asitlerinin bilişsel sağlık ve zindelikte oynadığı rolü hala inceliyorlar.

Balık yağı, DHA (DokosaHeksaenoik Asit) ve EPA (EikosaPentaenoik Asit) dahil olmak üzere yüksek düzeyde temel yağ asitleri içerir. EPA, bilişsel işlevle ilgilenir ve bunama gelişme olasılığınıza katkıda bulunur. (Kaynak-2)

Araştırmalar, yaşlı yetişkinlerdeki yüksek EPA seviyelerinin, yaşamın sonraki dönemlerinde sağlıklı hafızayı desteklediğini göstermektedir.

Omega-3 Yağ Asitleri Beyninize Nasıl Yardımcı Olur?

Vitamin ve Takviyeler – Beynin, hücre zarları (DHA) oluşturmak ve kan akışını desteklemek için omega-3 yağ asitlerine ihtiyacı vardır. (Kaynak-3) 

2015 yılında bir çalışma, DHA ve EPA’nın nörolojik fonksiyonları iyileştirme potansiyelini inceledi. DHA, en önemli çoklu doymamış yağ asidi olarak tanımlandı; Bununla birlikte, çalışma EPA ve DPA’nın (dokosapentaenoik asit) beyne faydalar gösterdiğini gösterdi. Çalışmada yapılan ileri analiz, demans hastalarının daha düşük seviyelerde omega-3 yağ asitleri sergilediğini ortaya koydu.

Balık Yağı, Alzheimer Hastalığı Riskini Azaltır Mı?

Vitamin ve Takviyeler – Balık yağının beyin ve bunama üzerindeki etkisi üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Alzheimer Derneği, şu anda sonuçsuz araştırmalara rağmen balık yemenin yaşa bağlı bunama riskini azaltmada faydalı olabileceğini belirtiyor. (Kaynak-4)

Astaksantin

Vitamin ve Takviyeler – Astaksantin, balıklarda ve su yosunlarında bulunan doğal olarak oluşan bir karotenoiddir (bir bitki pigmenti) ve karides, alabalık ve somon gibi deniz yaşamına pembe tonunu veren şey budur. Yüksek antioksidan içeriği ile vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur.

İlginç bir şekilde, 2017’de bir çalışma, astaksantinin kan-beyin bariyerini geçebileceğini bildirdi ki, bu beyin sağlığı için faydalıdır.

Aynı çalışma, astaksantinin doğal yaşlanma sürecinde beyin koruması için potansiyel gösterdiği sonucuna varmıştır.

Michigan Üniversitesi, astaksantinin potansiyel anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu ve astaksantinin klinik deneyler sırasında insanlarda hiçbir yan etki göstermediğini belirtiyor. Ayrıca Krill yağı ile ilişkisi önemlidir.

Ashwagandha

Vitamin ve Takviyeler – Ashwagandha,  3000 yıldan fazla bir süredir tonik olarak kullanılmaktadır. Geleneksel Ayurvedik sağlık uygulamalarında çokça kabul gören “ashwagandha” kelimesi “on atın teri veya on atın gücü” anlamına gelir. Aynı zamanda “Hint ginsengi” olarak da bilinir.

Geleneksel olarak bir sinir toniği olarak kullanılan, 2011 yılında bir ashwagandha incelemesi, beyin fonksiyonlarını geliştirme ve hafızayı geliştirme yeteneğini kaydetti.

Ashwagandha, adaptojenik (Adaptojen vücut üzerinde “dengeleyici” etki yarattığı genel olarak kabul edilen sağlıklı ve ayıltıcı ürünler şeklinde tarif edilir. Adaptojenlere örnek olarak Ginseng verilebilir. Her ne kadar zararsız ve ciddi pozitif etkileri olsa da aşırı kullanımında yan etkisi vardır.) bir bitkidir.

Adaptojenik bitkilerin, adaptojen olarak kabul edilebilmesi için özel kriterleri karşılaması gerekir.

Toksik değildirler. Zor zamanlarda stresi düzenlemeye yardımcı olurlar Vücudu olumlu yönde etkilerler.

Adaptojenik bir bitki olarak, ashwagandha’nın vücudu sakinleştirmeye yardımcı olduğu mantıklıdır. Dahası, bu faydalar bilişsel işlevlere kadar uzanır.

ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, ashwagandha’nın beyni sakinleştirmeye yardımcı olabilecek fitokimyasallar içerdiğini not ediyor.

Fitokimyasallar, bitkilerde bulunan besleyici olmayan kimyasallardır. Hastalıklardan koruyucu etkileri vardır. En iyi bilinenler: domateste bulunan lycopene, soya izoflavonları ve Citrus flavonoitleri’dir. (Kaynak-5)

Başa dön tuşu