DHA’NIN BEYİN İÇİN YARARLARI
“DHA’nın Faydaları” başlığı gençler arasında hemen akla, beyin, hafıza gücü, hızlı öğrenme, konsantrasyon ifadelerini getirirken, orta yaşın üzerindekilere hemen alzheimer’dan korunmak, depresyon’dan korunmak ve anti-aging ifadelerini getiriyor.
Birçok insan günümüzde anti-aging ile ilgilenmektedir. Ancak, yaşlanma hormonlardan daha çok, aktif beyin işleviyle yakından ilgilidir. Hafıza, düşünme, odaklanma, dikkat gibi, belki de hafif depresyon gibi beyin problemleriniz varsa, ya da Parkinson veya Alzheimer gibi rahatsızlıklardan ve yaşlanmaktan uzak durmak istiyorsanız, Omega-3 yağ asitleri, özellikle EPA ve DHA aradığınız şey olabilir.
Beynin ve sinir sisteminin doğru çalışması için gerçekte iki şeye ihtiyacınız vardır;
Birincisi, beyin hücrelerinin yaptıklarını yapabilmesi için gerekli olan uygun besinlerin, oksijenin ve glikozun beyne ulaşmasıdır.
İkincisi, beyin hücrelerinin birbirine yakındırlar ama aralarında sinaptik yarık denilen bir boşluk vardır. Beyin hücresinde serotonin, dopamin, asetilkolin, norepinefrin gibi nörotransmitter’ler vardır. Beyin hücresine bir uyarı gelince, nörotransmitter içeren keseler hücrenin yüzeyine gelir ve nörotransmitter’ler sinaptik boşluğa bırakılır. Salınan nörotransmitterler karşıdaki beyin hücresi tarafından alınıp, alınan uyarı bir kas, bir organ ya da başka bir sinire iletilir.
EPA ve DHA beyin fonksiyonlarına şu şekilde yardımcı oluyor;
Özellikle bilimsel çalışmalar, EPA’nın beyine olan kan akışını kolaylaştırdığını göstermektedir. Bu önemlidir. Çünkü, kan akışı beyin için gerekli olan oksijen ve glikozun sağlıklı ve hızlı bir şekilde beyne ulaşmasını sağlamaktadır.
Ancak, beyin hücreleri düzgün bir şekilde çalışsa bile, yine de bu nörotransmitter’lerin beyin hücreleri arasında sağlıklı bir şekilde salınması ve alınması gerekmektedir. Bu fonkisyon için beynin ihtiyacı olan oksijen ve glikozun beyinde mevcut olması yeterli değildir. Bu fonksiyon için beyinde başka bir maddeye olan DHA’ya ihtiyaç vardır.
Beyin fonksiyonlarınız, beyninizdeki nörotransmitter’lerin beyin hücreleriniz arasında iletilebilme yeteneğiniz kadar sağlıklıdır.
DHA özellikle beyinde ve gözlerde büyük miktarlarda bulunmaktadır. Beyindeki DHA, bu yağla çevrili nörotransmitter keselerinin oluşmasını, bu keselerin sinir ucuyla daha iyi kaynaşmasını ve nörotransmitter’lerin daha iyi salınmasını sağlamaktadır.
Ayrıca son yıllarda yüksek DHA oranının, biyolojik yaşlanma indeksi olarak kullanılan telomerlerin boyunun kısalmasının yavaşlatılmasını da etkili olduğu bulunmuştur.
EPA, kan akışını artırarak daha fazla oksijen, glikoz ve besin gibi maddeleri getirerek beyine yardımcı olurken, DHA da, beyin hücreleri arasındaki iletişimin daha işlevsel ve sağlıklı olmasını sağlayarak, sinaptik boşluk boyunca nörotransmitter’leri daha verimli ve etkili bir şekilde serbest bırakmaya yardımcı olmaktadır.
Ayrıca Dr. Brian Walsh’ın aşağıda verilen “DHA’nın Faydaları” başlıklı video filmini de izlemenizi tavsiye ediyorum.