Çocuk ve IQ – “Çocuk yetiştirme” her ailenin kendini uzman sandığı bir alan olarak karşımıza çıkar. Sadece anne ve babalar mı; çocuk yetiştiriciliğinin tarafları oldukça fazla; anne ve babalar yanında, çocuk gelişimciler, pedagoglar ve diğer ilgili mesleklerden insanların çocuk yetiştirmede söz söyleme hakları bulunuyor.
Ancak, bu konuda her kafadan bir ses çıkıyor; özellikle çocuk ve IQ konusunda birbirine zıt çeşitli beyanlar ve açıklamalar okuyoruz.
Oysa, hakkında konuştuğumuz ve yetişmesini düşündüğümüz insan, kendini ebeveynine ve eğitimcilere teslim etmiş masum bir yavrudur.
Çocuk ve IQ konusunda toplumda çok seslilik var. Bunlar bazen birbirine ters söylemler içeriyor. Bilimsel olmadığı gibi, iddialar bilimsel araştırmalara da dayanmıyor. Tabi ebeveynler de şaşkın bir durumdalar; kimi dinleyip kimin tavsiyesini tutacakları konusunda desteklenemeye ihtiyaçları var.
Bu nedenle, çocuk yetiştirme konusundaki tavsiyelerin işe yaradığını kanıtlayan bilimsel çalışmalarla desteklenmiş olan tavsiyelerden başka bir tavsiye almak, kafa karışıklığından başka bir işe yaramaz.
Bir davranış psikoloğu olan Bryan Roche‘un paylaşması gereken özellikle iyi, bilimsel temelli bazı tavsiyeleri var. Roche’nin amacı her kafadan çıkan farklı sesler yerine bilimsel gerekçeler sunan öneriler sunmak.
Psychology Today web sitesinde, popüler bir blog yazarı da olan davranış psikoloğu Bryan Roche her yaştan herkesin beyin işlevini iyileştirmesine yardımcı olacak bazı ipuçları veriyor.
Roche, üç basit değişikliğin çocukların IQ’sunu nasıl yükseltebileceğini ve akademik performanslarını nasıl iyileştirebileceğini gösteren çalışmalara atıfta bulunuyor.
Bunların hepsi çok maliyetli olmayan küçük değişikliklerdir ve her ebeveynin yapması oldukça kolaydır.
Hatta bazılarını zaten yapıyor olabilirsiniz.
İşte o tavsiyeler:
1- Çocuklarınızı Omega 3 Yağ Asitleri İle Besleyin
Balık yağı ve diğer Omega 3 kaynaklarını, yaşlı yetişkinlerin kardiyovasküler hastalıkları önlemek için almaları gereken bir “ilaç” gibi düşünüyoruz.
Üstelik, Omega 3, aslında çocuklarda beyin fonksiyonunu iyileştirir ve çocuk ne kadar erken yaşta tüketmeye başlarlarsa o kadar iyidir.
Roche, Omega-3’ün anne sütünde bulunduğunu ve bebeklerini yaşamlarının ilk birkaç haftasından sonra emziren annelerin bebeklerine doğal Omega 3 sağladığını yazıyor.
Omega 3, ne yazık ki, çoğu bebek beslenme listesinde yer almıyor. Bu, çocuklar için talihsiz bir durumdur. Çünkü bir çalışma, Omega 3 ile geliştirilmiş formülle beslenen bebeklerin, 4 yaşında bile normal mama ile beslenenlere göre daha yüksek IQ’lara sahip olduğunu gösterdi. Aileler omega 3’ün, bebeklerin tüm hayatı boyunca süregiden bir faydaya dönüştüğünü bilmelidirler.
Bebeklik döneminin ötesinde, Roche, çocukların mümkün olduğunca erken yaşta balık, brokoli ve ıspanak yemeye başlamasını tavsiye ediyor.
Dezavantajı şu ki, bazı çocukların onları yemesini sağlamaya çalışırsanız, her üç yiyeceğin de çocukla aranızda bir savaşa yol açabileceğini bilmenizde yarar var.
Neyse ki, çocuklarla savaşa neden olan bu üçü dışında, ceviz, böğürtlen, ahududu, çilek ve yaban mersini, düşük oranda olsa da, mükemmel Omega 3 kaynaklarına sahiptir.
Omega 3 ile zenginleştirilmiş sütleri de satın alabilirsiniz. Tadı normal sütle aynıdır. Roche ayrıca, beyin fonksiyonunu destekleyen amino asitler içerdiği için bol miktarda protein önermektedir.
Bu konuda daha fazlasını Okuyun:
Omega-3 Balık Yağı ile İlgili Cevaplanması Gereken 11 Önemli Soru
Ayrıca; Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için “Çocukların Zeki Olması İçin Anneler Nasıl Bir Balık Yağı Kullanmalı” ve “Neden DHA Oranı Yüksek Olan Balık Yağı İçmeliyiz?” başlıklı makaleleri de okuyunuz.
2- Çocukla Konuşun ve Onlarla Okuyun
Roche, “Çocuğunuzla ne kadar çok konuşma yaparsanız, o kadar zeki olur.” diye yazıyor. Onunla basit oyunlar oynamak, örneğin onlardan nesneleri adlandırmalarını veya saymalarını istemek zekalarını daha da artırır.
Roche, “Çocuğunuzun IQ’sunu, bunu küçükken birkaç yıl boyunca yaparak altı puan artırabilirsiniz” diye yazıyor. “Mümkün olduğu kadar erken başlayın”, diye ekliyor. Kanıtlar, hala yararlı olsa da, dört yaşından sonra başlarsanız, o kadar büyük bir fayda elde edemeyeceğinizi gösteriyor. Yani ilk 3 yaşa dikkat edin!
Çocuklarla kitap okumak da oldukça faydalıdır.
Roche, “Ebeveynleri çoğu gün onlarla kitap okuyan çocukların IQ’ları daha yüksektir” diye yazıyor.
Okumayı çocuğun basitçe dinlediği bir süreç yerine, etkileşimli bir süreç haline getirirseniz, bu özellikle etkili olur.
Okurken ve çocuğunuzun özellikle hangisiyle etkileşime girdiğini görürken farklı sesler ve duygular kullanın.
Çocuğunuzun hikâyeyi anladığından emin olmak için “Ne düşünüyorsun? “ Bundan sonra sence ne olacak?” gibi sorular sorun.
Çocuğunuzla Okuyun: yatmadan önce Kitap Okumak İçin 5 neden
3- Çocuğunuzun Zekasını Kullanma Çabasını Övün
Zekayı veya zekayı kullanma çabasını övmek çok basit bir taktik ve birçok ebeveyn bunun ne kadar büyük bir fark yaratabileceğini bilemeyebilir.
Psikologlar, “Daha Zeki Olabileceğine İnanmak Sizi Daha Zeki Hale Getirir” adlı çığır açan bir çalışmada, öğrencilere zekanın sabit bir nitelik olmadığını, değiştirilebilir ve artırılabileceğini öğretti.
Bu mesajı alan öğrenciler akademik olarak daha iyi performans gösterdi.
Ebeveynler için bu bulgu, net bir hareket tarzına işaret ediyor.
Çocuklarınıza zeki olduklarını söyleyin, zeki olmalarını bekleyin ve yarın bugün olduklarından daha zeki ve ondan sonraki gün de daha zeki olabileceklerini bildiklerinden emin olun.
Tabi diğer şartları da ihmal etmeyin!