Beyin ve Hareket – Okul zamanı, çocukların –genelde- hareketli olduğu zamanlardır. Bir ilkokula uğrarsanız (Tabi okullar açıldıktan sonra) çocukların bir noktadan diğerine giderken, normal yürüdüklerini görmekten çok, koşarak hareket ettiklerini görürsünüz. Özellikle büyüme çağının en hareketli yaş grubu ise 3-9 yaş arasında daha fazla görülecektir.
Egzersiz Beyni Nasıl Daha iyi Çalıştırıyor?
Ancak ortaokuldan sonra lise düzeyine erişildiğinde, sürekli hareket, yerini yavaşlamaya bırakır. İyi haber şu ki, bir yandan yavaşlama başlarken, diğer yandan öğrenmedeki ivme artar.
Üstelik hareketlilik, çocukların öğrenmelerinde daha etkendir. Okul günü boyunca egzersiz yapan veya yapma fırsatı bulan öğrencilerin öğrenmeye daha fazla odaklandıkları gözlenmiştir.
Sınıfta öğretmenlerin öğrenci davranışını iyileştirmek ve sınıf yönetimi zorluklarını azaltmak için öğrenci hareketliliği önemli bir fayda sağlayıcıdır.
Araştırmalar, egzersizin beynin hazır olmayı ve bilgiyi öğrenme ve saklama yeteneğini nasıl kolaylaştırdığını keşfetmeye devam ederken, öğrencilerle birlikte kullanmak üzere, öğrencilerin beden ve beyin sağlığını artırmak için çeşitli stratejiler öneriyoruz.
Beyin ve Hareket – “Beynimiz sadece ve sadece bir nedenle vardır – bu da uyarlanabilir ve karmaşık hareketler üretmektir. Hareket, çevremizdeki dünyayı etkilememizin tek yoludur… Hareketi anlamanın tüm beyni anlamak olduğuna inanıyorum.” – Daniel Wolpert (Nörobilimci)
Beyin için “Mucize Büyüme”
Beyin ve Hareket – Egzersizin çocukların beyinleri üzerinde hem fizyolojik hem de gelişimsel etkileri vardır.
Fiziksel mekanizmalar şunları içerir:
Öğrenme yeteneğini artıran beyne giden oksijenin artması
Nörotransmiterlerdeki değişiklikler
Merkezi sinir sistemindeki yapısal değişiklikler
Bu üçlünün sinir büyüme faktörlerini uyarmadaki rolü nedeniyle bu egzersize “Mucize Büyüme” adı veriliyor.
Araştırmalar, düzenli fiziksel aktivitenin hafızayı, konsantrasyonu ve olumlu bakış açısını geliştirerek sağlıklı gelişimi desteklediğini göstermektedir.
Örneğin, araştırmacılar, dersten önce 15 ila 45 dakika koşma fırsatı bulan çocukların dikkatlerinin daha az dağıldığını ve okul çalışmalarına daha özen gösterdiğini buldu. Bu olumlu etkiler, antrenmanlarından iki ila dört saat sonra da sürdü.
Özellikle İlkokul Çağı…
Öğrenme ve egzersiz arasındaki bağlantı, özellikle ilkokul öğrencileri için güçlü görünmektedir. Bu bulgular göz önüne alındığında, bazı okulların yaptığı veya düşündüğü gibi, akademik performansı iyileştirmek amacıyla beden eğitimini azaltmak, muhtemelen ters etki yaratacaktır.
Düzenli Egzersiz ile Beyninizi Güçlendirin
Beyin ve Hareket – Düzenli fiziksel aktivite, her yaştan insan için vücut ve beyin sağlığını korumak için temel bir bileşendir.
120 kişiyi içeren yeni bir araştırma, haftada üç kez, günde 30-40 dakika hızlı yürümenin, yaşlı yetişkinlerde bilişsel gerilemeyle bağlantılı beyin yapılarının yeniden büyümesine yardımcı olduğunu buldu. Etki, beynin yaşlanma saatini bir ila iki yıl durdurmaya eşdeğerdi.
Bu, beyin yenilenmesini artırmada egzersizin gücünü gösteren bilimsel olarak kontrollü ilk çalışmalardan biridir.
Okul zamanı öncesinde, sırasında ve sonrasında fiziksel aktivite kalbiniz, vücudunuz ve beyniniz için akıllıca olacaktır. Ratey, “Egzersiz gerçekten beyin içindir, vücut için değil” diye iddia ediyor. “Ruh halini, canlılığı, uyanıklığı ve esenlik duygularını etkiler.” Kaynak-1
Şimdi de Yapılması Gereken Egzersizlere Bakalım
Beyin ve Hareket – Hareket ve fiziksel aktiviteyi okul gününe dahil ederek, öğrencilerin öğrenmesini çeşitli şekillerde destekleyebilirsiniz.
Güne hareketle başlayın
Beyin ve Hareket – Türkiye okullarında çocukların hareketliliği beden eğitimi dersine hapsedilmiştir. Çocuk bu; beden eğitimi dersinin gelmesini bekler mi?
Teneffüslerde yerlerde yuvarlanan çocuklar mı görmek istersiniz; okul bahçesinde top koşturan çocuklar mı? En normali bile ebe sobe oynar gibi sürekli hareket peşindedir.
Oysa Japonya’da, Çin’de, ABD’de pek çok okul, sabah derse başlamadan çocuklara kültürfizik hareketleri yaptırmaktadırlar.
ABD’nin Güney Carolina eyaletinin Lancaster County Devlet Okul Bölgesinde K-5 öğrencilerine, kapalı devre TV üzerinden sınıflara yapılan bir sabah ısınma rutini yayını yapmaktadır.
Dersler sırasında ve arasında dikkati artırın
Beyin ve Hareket – Kısa egzersiz veya uzun molaları derslere dahil etmek, çocukların öğrenmeye odaklanmasını yeniden keskinleştirebilir. Özellikle genç öğrenciler için dersleri 8 ila 20 dakikalık parçalara ayırmak, hareket içeren aktivitelerle noktalanmış olarak dikkatlerini öğrenmeye devam ettirir ve içeriği daha akılda kalıcı hale getirmeye yardımcı olur. Egzersiz ve esneme molaları da dersler arasındaki geçişlerde iyi sonuç verir.
Hatta kış aylarında karlı bir ortam varsa, öğrencilerden birinin testlere hazırlanmanın en sevdiği yollardan birinin “Kartopu” oyunu adını verdiği bir aktivite olduğunu söylüyordu. Bu oyun hem eğlenceli hem de öğreticidir. Nedeni şudur:
Bir kağıda bir test sorusu yazılır. Sonra bir kartopunun içine konulur. kartopu atılan öğrenci onu açar ve soruyu açıp okur. Sonra aynı öğrenci bu defa aynı kağıdı başka bir öğrenciye fırlatır. Böyle devam eder. İsterseniz soruyu cevaplayarak, sonrasında her öğrenci hazırlamış olduğu soruları yine kartopunun içinde bir başka arkadaşına atar.
Ne güzel değil mi? Bu eğlenceli oyundan hangi çocuk bıkar?
İspanya’da bir İspanyolca öğretmeni olan Joe Uriz de bir başka oyun oynatıyor. Buna “Gizemli kutu” diyor ve bununla öğrencilerin duyularını harekete geçirdiğini söylüyor. Uriz’in yaptığı şe duyguları harekete geçirmekten ibarettir.
Duyuları harekete geçirin
Beyin ve Hareket – Beynimiz görsel, dokunsal, işitsel ve koku alma duyularımızdan girdi alarak dünyanın geri kalanıyla etkileşim kurmamızı sağlar.
Tüm duyuları içeren etkinlikleri dahil etmek, öğrenmeyi daha akılda kalıcı hale getirebilir.
İspanyolca öğretmeni Joe Frank Uriz, “Duyusal deneyimler, öğrenmenin önemli bir yönüdür” diyor.
Uriz, sadece İspanyolca kelimeleri öğretmiyor. Öğrenmeye dokunsal, koku ve tat deneyimleri de ekleyen bir “gizemli kutu” etkinliğinde Amerika’nın tropikal meyvelerini tanıtıyor. Ve öğrencilerin öğrendiklerini “Frutas” adlı şarkıyla pekiştirmek için müziğin ve hareketin gücünden en iyi şekilde yararlanıyor.
Oyun oynayın
Dersleri aktif birer oyun olarak öğretmek aynı zamanda dikkati ve hafızayı geliştirir.
Farklı oyunlar, özellikle egzersize yol açan oyunlar hareketi nedeniyle çekici olabilir.
Bunun için öğretmenlerin konuları önceden oyun senaryoları haline getirmeleri gerekir. Bu konuda sitenizde çok farklı ve oldukça çok yazılar bulabilirsiniz.