Yaratıcı Düşünme

Yenilikçi Problem Çözme Teknikleri – Karmaşık Sorunları Nasıl Çözüyorsunuz?

Yenilikçi Problem Çözme Teknikleri – Hayat yalın ve basit olmasına rağmen, sanırım yeteneklerimizin gelişmesi için olsa gerek, bazen karmaşık hale geliyor.  Hepimiz böyle karmaşık problemlerle karşılaştık. Çözüm yollarını bilenler kolaylıkla sonuç elde ederken, çoğu insan o problemde ya boğulmuş veya daha da karmaşık hale getirmiştir.

Bir kurumun yönetimindeyseniz, olası bir problemi çözmek için ekibinizdeki herkesten çözümler bulmalarını istersiniz; onlar da size bir dizi fikir sunar. Sorun şu ki, çözümlerin çoğu umduğunuz etkiye sahip değildir. Çözümlerin bir kısmı ya çılgınca ya da güdük fikirlerdir. Sonuçta yaptığınız işe fazla bir değer katmayacaktır.

Sorunları etkili bir şekilde çözmek için, sizin ve ekibinizin yaratıcı, yenilikçi ve girişimcilik boyutlu düşünme becerilerine sahip olmanız çok önemlidir. Çözümlerinizin tanımlanmış iş gereksinimlerini karşıladığından da emin olmanız gerekir; aksi takdirde fikirleriniz fazla değer oluşturmaz.

Organizasyonlar üzerinde araştırmacılık ve danışmanlık yapan örgüt psikologları David Weiss ve Claude Legrand, 2010’lu yılların başında dünyada çok ses getiren bir teori ortaya attılar. Aslında görünüşte kendi kendinize “Dört adım gibi basit olduğu kadar bilindik görünen teorinin nesi var ki?” diyebilirsiniz.

Ücretsiz Yaratıcı Düşünme & İnovasyon Bülteni

Dört Adımlı İnovasyon Süreci

Bu iki danışman, “Dört Adımlı İnovasyon Süreci” adını verdikleri, karmaşık sorunlara yenilikçi ve yaratıcı çözümler üretmenize yardımcı olan bir model ürettiler.

2011’de yayınladıkları Innovative Intelligence: The Art and Practice of Leading Sustainable Innovation in Your Organization.” başlıklı kitap oldukça popüler. Bu kitabın internet üzerinden .pdf şekline ulaşmak ve Amazon’dan sipariş etmek mümkün.

Yenilikçi Problem Çözme başlıklı bu yazıda, Weiss ve Legrand’ın kitabında sözünü ettiği dört adımlı inovasyon tekniklerinden hareket ederek, bu süreci kullanmanın faydalarına bakacağız. Karşılaştığınız sorunlara yenilikçi çözümler bulmak için bunu nasıl uygulayabileceğinizi tartışacağız.

Weiss ve Legrand’a göre, İnovasyon süreci şu adımlardan oluşuyor:

1- Problemleri Çerçeveleme

2- Sorunu Tanımlama

3- Fikir Üretme

4- En İyi Çözümü Uygulama

Yenilikçi Problem Çözme modelinin benzersiz avantajı, sizi inovasyon sürecinde iş ihtiyaçlarınızı erkenden tanımlamaya teşvik etmesidir. Bu, yaptığınız işe gerçek değer katan çözümler ürettiğiniz anlamına gelir, böylece daha iyi ve daha sürdürülebilir sonuçlar elde edebilirsiniz. Kaynak (1) 

Birkaç adım içermesine rağmen, Dört Adımlı İnovasyon Süreci nispeten basit bir modeldir. Ancak sadeliğine rağmen, hiçbir şekilde organizasyonun hatalarını “hızlıca düzeltme” değildir. Bu süreçte yavaşça çalışmak ve her adımı düşünmek için kendinize bolca zaman vermek en iyisidir.

—– Sponsor Bağlantı —–

—– Yazının Devamı —–

Yenilikçilik ve Problem Çözme modeli nasıl uygulanıyor?

Dört Adımlı İnovasyon Sürecindeki dört adıma daha ayrıntılı bakalım ve modeli nasıl uygulayabileceğinizi tartışalım.

Adım 1: Problemi Çerçeveleme

Yenilikçi Problem Çözme Teknikleri – İnsan zihni bir konuyu onu çerçeveleyerek anlamaya çalışır. Sınırsızlık anlaşılmayı zorlaştırır; bu nedenle beyniniz öncelikle problemin sınırlarını çizer, algılama kapasitesine uygun hale getirir. Böylece, bu ilk adımla, sorunu nasıl çözeceğinizi düşünmenizi sağlar. Ayrıca, daha sonra geliştirdiğiniz çözümün, ihtiyaçlarınızı tam karşılayıp karşılamadığını iş gereksinimlerini sağlam bir şekilde karşılayıp karşılamadığını çek etmenize yardımcı olur.

Çerçeveleme yaparken şu alt adımları uygulayın

1-) Problemin geçmişini tanımlayın: Problemin ortaya çıkmasında kim, ne, nasıl rol oynadı? Problemin hikayesi nedir? Bu problemi daha önce çözmeye çalışanlar oldu mu? Ortaya konulmuş çözümler bir işe yaradı mı?

2-) Problemin bağlamlarını bulun: Problemi ortaya çıkaran ilişkiler ve bağlamlar nelerdir? Başka hangi problemler, kurallar veya düzenlemeler bu sorunu çözme şeklinizi etkileyebilir? Kuruluşlar ve kilit paydaşlar bu problemi çözmede projenize ne kadar destek verecekler?

3-) Probleme “Nasıl” ile başlayan sorular sorun: Sorunu bir soru olarak ifade edin; “Nasıl çözülür?” veya “Nasıl çözeriz?” Örneğin, “Müşteri şikayetlerini yüzde beş nasıl azaltacağız?” veya “Süreci bir saat daha nasıl hızlandıracağız?” Bu sorular, hedefi belirlemenize ve başarıyı nasıl ölçeceğinizi tanımlamanıza yardımcı olur.

Bu üçüncü maddede dikkat edilmesi gereken hususlar

Yenilikçi Problem Çözme Teknikleri – Çok spesifik, niceliği belirlenmiş kelimeler kullanın ve miktarını belirleyemediğiniz sürece, “daha hızlı“, “iyileştirme“, “daha iyi“, “daha yüksek“, “daha pahalı” veya “daha fazla” gibi belirsiz kelimelerden kaçının.

Bir ekiple çalışıyorsanız, ekiptekilere problemi soru cümlesi halinde yazmalarını sağlayın. Herkesin, çözüm için problemi en iyi şekilde tanımladığını düşündüğü, yazdığı soruyu, grup olarak tartışın ve hangisinin en uygun olduğuna birlikte karar verin.

4-) Sınırları tanımlayın: Bütçeniz ve zaman çizelgeniz nedir ve hangi kaynaklara sahipsiniz? Çözüm için ne yapmalı veya ne yapmamalısınız? Ve kontrolünüz dışında hangi sınırlar var?

5-) Sonucu tanımlayın: Sorunu çözeceğinizi düşündüğünüz çözüm türünü veya sonucu esnek olarak tanımlayın. Bir süreci veya ürünü iyileştirmeniz gerekecek mi? Ya da, örneğin pazarlama veya satış yapma şeklinizi yeniden düşünmeniz mi gerekiyor? Bu adım, sonraki adımlarda düşüncenize odaklanmanıza yardımcı olur.

6-) Karar vericiyi belirleyin: Bu sorunun gerçek “sahibi” kimdir ve son kararı kim verecek? Sorunu bir projenin parçası olarak çözüyorsanız, bu projenin sponsoru karar verici olabilir.

Bu altı alanda çalışmak için zaman ayırın. Çözüm bulmaya hazır hissediyor olsanız da, bekleyin. Öne çıkan fikirler, daha sonraki adımlarda size yardımcı olacaktır.

Adım 2: Sorunu Tanımlama

Yenilikçi Problem Çözme Teknikleri – Bu ikinci adımın amacı, sorunun temel nedenini bulmak ve henüz ortaya çıkarmadığınız alt sorunları belirlemektir. Bu, konuya doğru baktığınızdan emin olmanıza yardımcı olacaktır.

Öncelikle, Çıkarım Merdiveni gibi bir araç kullanarak problem hakkındaki varsayımlarınızı netleştirin.

Ardından, 5 Neden tekniği, Sebep ve Etki Analizi, Kök Neden Analizi ve İlişki Diyagramları gibi araçları kullanarak sorunu keşfedin, böylece uğraşmanız gereken ana sorunu tanımlayabilirsiniz.

Ayrıca, sorunun daha büyük bir sistem veya sürece nasıl uyduğunu belirlemeye de yardımcı olabilir. Akış Şemaları ve Yüzme Şeridi Şemaları bunu yapmanıza yardımcı olabilir.

Sorunu net bir şekilde anladığınızı hissettiğinizde, bu anlayışı sorunun sahibi veya karar vericiyle doğruladığınızdan emin olun.

Adım 3: Fikir Üretme

Yenilikçi Problem Çözme Teknikleri – Artık probleminizi çözmek için bir çerçeve belirlediğinize ve probleminizin ne olduğunu iyi anladığınıza göre, problem çözmenin eğlenceli ve yaratıcı kısmına odaklanabilirsiniz: Fikir üretmek!

Fikir üretme sürecinde dört alt adım vardır. Bu alt adımları takip etmek, sizin ve ekibinizin daha önce tanımladığınız sınırlar ve sınırlar dahiline uyan fikirler üretmesini sağlar.

Hazırlık yapın: Beyin fırtınası  oturumuna doğru problemi akılda tutarak, bir gündemle, bir kolaylaştırıcıyla ve kullanabileceğiniz birçok yaratıcı beyin fırtınası tekniğiyle gelin.

Bir çerçeve tanımlayın: Herkese “Nasıl olacak?” sorusunu yazdırmıştınız. Bu soruyla önceki adımlarda belirlediğiniz sınırları, kuralları ve hedefleri aşarak, herkesin aynı noktada olmasını sağlamanıza yardımcı olur.

Fikir üretmeye başlayın: Yaratıcı beyin fırtınası tekniklerinizi kullanın ve fikirler üretmeye başlayın. Fikirlerin kalitesini yargılamamaya çalışın; Bu aşamada sadece hız ve miktara odaklanın!

En iyi çözümleri belirleyin: Sizin ve ekibinizin ürettiği tüm çözümlere bakın. Başka anlamlı çözümler oluşturmak için bazılarını birleştirebilirsiniz. “Nasıl?” Sorunuzu en iyi yanıtlayan çözümü (veya çözüm kombinasyonunu) seçin. Ancak, seçmediğiniz diğer çözümleri de hemen göz ardı etmeyin.

Dikkat: “Fikir üretmeye başlayın” aşamasında olabilecek en zarar verici şeylerden biri, fikirlerin sansürlenmesi veya yargılanmasıdır. “En iyi çözümleri belirleyin!”e gelene kadar hiçbir fikri göz ardı etmemeniz gerektiğini ekip üyelerinize açıkça belirtin. Zayıf fikirleri ayıklamanın ayrı bir zamanı vardır; ancak ayıklanacak fikirler bu adımda değil daha sonraki adımda ayıklanacaktır

Bir grupla iyi çalışan beyin fırtınası teknikleriyle hazırlanmış fikir üretme sürecine gelin. Geleneksel Beyin Fırtınası çok iyi çalışabilir, ancak tıkanırsa, Round Robin Beyin Fırtınası  ve Crawford’un Slip Yazma Yöntemi gibi araçları kullanmaya hazır olun.

Herhangi biriniz beyin fırtınası sürecinde sıkışıp kalırsanız, yeni fikirler bulmak için “provokasyon (Provocation)” veya “Rastgele Girdi (Random Input)” gibi yanal düşünme tekniklerini  kullanın.

YD

Adım 4: En İyi Çözümü Uygulama

Yenilikçi Problem Çözme Teknikleri – Şimdi, 3. Adımda en iyi çözümü seçmeniz ve bunu başarılı bir şekilde uygulamak için bir plan geliştirmeniz gerekiyordu. Bu adım, çözümü ayrıntılı olarak düşünmeyi, riskleri değerlendirmeyi ve ayrıntılı planlar oluşturmayı içerir.

Burada göz önünde bulundurmanız gereken birkaç olası çözümünüz varsa, seçeneklerinizi değerlendirmek için “Karar Ağacı Analizi” ve “Karar Matrisi Analizi” gibi karar verme araçlarını kullanın. Aralarından seçim yapmak için 1. Adımda belirlediğiniz kriterleri kullanın.

Küçük projeler için, çözümünüzü uygulamak için bir Eylem Planı yararlı olacaktır. Ancak, büyük ölçekli bir proje uyguluyorsanız, daha resmi bir proje yönetimi yaklaşımı kullanmanız gerekecektir.

Uygulamanız birkaç kişiyi veya insan grubunu etkilediğinde, değişimi nasıl etkili bir şekilde yöneteceğinizi düşünmeye değer. Unutmayın, olumlu bir vizyon yaratırsanız ve değişim için ikna edici bir neden iletirseniz, heyecan oluşturmak ve ekibinizden veya kuruluşunuzdan satın almak daha kolay olacaktır.

Kişisel Gelişim - Hafıza ve Beyin Temelli Eğitimler

Son Notlar

“Dört Adımlı İnovasyon Süreci”, birçok yararlı problem çözme sürecinden biridir ve gücü, inovasyonu doğru organizasyonel bağlamda tutturma biçiminde yatmaktadır.

Diğer yaklaşımlar arasında problem çözme sürecinin her aşamasında yaratıcılığı ve eleştirel düşünmeyi teşvik etmek için harika olan Hurson’s Üretken Düşünme Modeli; İnovasyonu sürekli iyileştirme sürecine dahil eden Simplex Süreci; problem tanımlama ve problem çözme için akıcı ve yinelemeli bir yaklaşım benimseyen Yumuşak Sistem Metodolojisi; ve yine sizi en kısa yoldan çözüme götüren “Mega İnovasyon – Asit Yaratıcı Düşünme Tekniği” gibi çözüm metotları vardır. 

Durumunuz için en iyi problem çözme yaklaşımı, tüm bu yaklaşımların bir kombinasyonunu içerebilir.

Özet

Yenilikçi Problem Çözme Teknikleri – David Weiss ve Claude Legrand, Dört Adımlı İnovasyon Sürecini 2011 tarihli kitaplarında yayınladılar. Kitap:  “Innovative Intelligence: The Art and Practice of Leading Sustainable Innovation in Your Organization.”

Kitaba göre dört adımı unutmayalım:

  1. Problemi Çerçeveleme
  2. Sorunu tanımlama
  3. Fikir üretme
  4. En iyi çözümü uygulama

Dört Adımlı İnovasyon Sürecini kullanmanın yararı, sizin ve ekibinizle birlikte inovasyon sürecinde eksiksiz ve metodik bir şekilde çalışmak için kullanabileceğiniz bir çerçeve sağlamasıdır.

Bu, daha iyi, daha yenilikçi fikirlere yol açabilir. Çünkü zemini iyice hazırladınız, sorunları net bir şekilde tanımladınız, doğru bağlamda fikirler ürettiniz ve uygulamayı ve değişikliği dikkatlice planladınız.

Yani, helva yapmak için her şey var; irmik, su, şeker, ateş ve usta!

Tavsiye Edilen Makaleler:

Yaratıcı Düşünmenin ve Yaratıcılığın Nörobilimi – Yenilikçilik Sırasında Beyinde Neler Oluyor?

Başa dön tuşu