Yüksek DHA ve İnsülin Direnci – Yüksek DHA, insülin direncini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu makalede diyabet hastaları için potansiyel bir iyi haberlen bahsedeceğim. Araştırmalar sadece bazı balık yağlarında yüksek oranda bulunan DHA yağ asidinin özellikle tip 2 diyabetlerde insülin direncini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Balık yağlarında bulunan DHA (Omega-3 yağ asiti) ile ilgili çok sayıda araştırma, bu yağ asitinin kardiyovasküler hastalıklardan, iltihaplanmaya, depresyondan ve bilişsel işlev bozukluğu gibi bir takım problemlerin tedavisine yardımcı olabileceklerini göstermektedir.
Yüksek DHA ve İnsülin Direnci
Şimdi ABD’li araştırmacılar, yüksek DHA’nın (günde 1800 mg.) dünyanın en yaygın hastalıklarından – diyabetin – tedavisine de yardımcı olabileceğini gösterdiler. Deneysel Biyoloji konferansı New Orleans’da sunulan bir çalışmada, DHA yağ asidinin aşırı kilolu bireylerde insülin işlevini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Baton Rouge’daki Louisiana Eyalet Üniversitesi’ndeki Pennington Biyomedikal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Yvonne Denkins, balık yağında bulunan yağ asitlerinden biri olan dokosaheksaenoik asit (DHA) üzerinde çalıştı. Sadece üç aylık günlük 1800 mg. DHA takviyesinin kilolu hastalarda insülin duyarlılığı seviyesini önemli ölçüde artırabileceğini bildirdi.
Bunun, insüline yanıt veremediği için vücudun kan şekeri seviyelerinin tehlikeli seviyelere yükselebileceği hastalığın en yaygın şekli olan tip 2 diyabet tedavisi için önemli etkileri olduğunu söyledi.
Denkins ve meslektaşları, hiçbiri diyabetli olmayan ancak hepsi de insülin direnci olarak bilinen diyabet öncesi durumdan muzdarip 40 ila 70 yaş arasındaki 12 kilolu erkek ve kadın üzerinde odaklandı. Her katılımcıya üç aylık bir süre için günlük 1800 mg. DHA desteği verildi.
12 haftalık dönemin başında ve sonunda kan testleri kullanan Denkins ekibi, insülin direncindeki değişiklikleri değerlendirmeyi başardı. Katılımcıların yüzde 70’inin DHA takviyelerini aldıktan sonra iyileşme gösterdiğini ve yüzde 50’sinin de önemli gelişmeler gösterdiğini keşfettiler.
Denkins, DHA’nın diyabet üzerindeki olumlu etkileri hakkında herhangi bir somut iddiada bulunulmadan önce daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bunun yanında DHA ve insülin direnci ile ilgili ön sonuçların çok cesaret verici olduğunu ifade etmiştir.
Kaynak: Natasha Turner, “The Carb Sensitivity Program: Discover Which Carbs Will Curb Your Cravings, Control Your Appetite, and Banish Belly Fat“, and Banish Belly Fat”, 2012, Rodale, ISBN-13: 978-1609613297, p-222.