Gökkuşağı Nedir? Gökkuşağının Renklerini Hafıza Teknikleri İle Öğrenin! – Gökkuşağı, gökyüzünde görünebilen çok renkli, yay şeklindeki bir olgudur. Gökkuşağının renkleri, ışığın atmosferde bulunan su damlacıklarından yansıması ve dağılmasıyla üretilir. Bir gözlemci, bir gökkuşağının ya yakın ya da uzak bir yerde bulunmasını algılayabilir, ancak bu fenomen aslında herhangi bir belirli noktada bulunmaz. Bunun yerine, bir gökkuşağının görünümü, gözlemcinin ışığın yönüne ve pozisyonuna bağlıdır. Özünde, gökkuşağı bir optik yanılsamadır.
Gökkuşakları, belirli bir sırayla yedi renkten oluşan bir spektrum sunar.
Gökkuşağı Nedir?
Gökkuşağı ile ilgili en çok merak edilen üç soru şunlardır: “Gökkuşağı ve renkleri nasıl oluşur?” ve “Gökkuşağı neden yay şeklinde veya kavislidir?” Diğeri de “Gökkuşağı renklerini dışarıdan içeriye doğru nasıl sırasıyla sayarız?” Son sorunun cevabını “Fotografik Hafıza Dünya Şampiyonu” ve “Memoriad Dünya Hafıza Olimpiyatları” Yönetim Kurulu Üyesi Melik Duyar’ın sözleriyle anlatacağız.
Gökkuşağı Nedir – Hangi Şartlarda Oluşur?
Düşük Güneş Yüksekliği ve Su Damlacıkları – Bir gökkuşağı sadece aşağıdaki koşullarda oluşabilir:
- Güneş ufkun üstünde olmalı ve bulutlar, dağlar veya diğer engellerle örtülmemelidir.
- Güneş gökyüzünde oldukça alçakta olmalıdır. Ufkunuzla aynı yükseklikte iseniz, perspektifinizden görülebilen bir gökkuşağı oluşturmak için Güneş’in yüksekliği 42 ° ‘nin altında olmalıdır.
- Güneş’in karşısındaki havada, konumunuzdan görüldüğü gibi, çok sayıda su damlası bulunmalıdır.
Gökkuşağı daima Güneş’in karşısındaki gökyüzünde görünür. Yani, Güneşe sırtınız dönük olarak, gökkuşağı önünüzdeki gökyüzünde görülebilecektir.
Gökkuşağı Renkleri Nasıl Oluşur?
Gökkuşağı üç süreci içeren optik bir olgudur: Bu süreçler “yansıma”, “dağılma” ve “kırılma”dır.
Gökkuşağı ve Yansıma: Su damlacıkları küçük aynalar gibi davranabilirler. Bir güneş ışığı bu küçük su alanlarından birine çarptığında, ışığın çoğu arka duvarından seker ve geri yansıtılır. Yağmur yağışı sırasında, hava, güneş ışığını size geri çeviren milyonlarca küçük aynadan yapılmış yansıtıcı bir perde gibi hareket eden su damlacıklarıyla doludur.
Gökkuşağı ve Dağılım: Güneş ışığı normal şartlarda beyazdır – peki, eğer su damlacıkları güneş ışığını yansıtıyorsa, gökkuşağı renkleri nasıl oluşur? İşte burada ikinci süreç devreye giriyor: “ışığın yayılması”.
Saf güneş ışığı bizim için beyaz görünebilir, ancak tüm görünür renkleri kapsar. Bir güneş ışını bir su damlasına girer girmez, renklerine ayrılır ve renkleri yayılarak bir renk yelpazesi olarak görünür hale gelir. Bu hem ışın damlacık içine girdiğinde hem de damlacıktan tekrar ayrıldığında olur.
Gökkuşağı ve Kırılma: Işık ışını su damlacıklarına girip çıkarken, kırılma adı verilen bir süreçte yönü de biraz değişir. Her renk, marjinal olarak farklı bir yönde kırılır ve bir renk yelpazesi izlenimi yaratır. Örneğin, gelen ışık ışınının yönüne bağlı olarak, kırmızı ışık bileşeni damlacıkta turuncu bileşenden biraz daha büyük bir açıda kırılır.
Gökkuşağının Renkleri
Her su damlası güneş ışığının tüm renklerini size geri yansıtır. Bununla birlikte, her rengi biraz farklı bir açıdan yansıtıp kırdığı için, her damlacıktan sadece bir renk gözünüze ulaşır. Örneğin, yalnızca gökyüzünde daha yüksek olan damlacıklardan gelen kırmızı ışığı ve yalnızca biraz daha düşük olan damlacıklardan gelen turuncu ışığı görebilirsiniz. Gökkuşağının üst iki çizgisi – “kırmızı” ve” turuncu” – bu şekilde oluşur.
Daha aşağıda, damlacıklar siz ve Güneş arasında daha keskin bir açı oluştururlar, böylece güneş ışığının “sarı”, “yeşil”, “mavi”, lacivert” ve “mor” bileşenlerini size geri kırarak gökkuşağının kalan çizgilerini oluştururlar.
Özet olarak gökkuşağının dıştan içe doğru ilk yansımada renkleri şu şekilde sıralanır:
- Kırmızı,
- Turuncu,
- Sarı,
- Yeşil,
- Mavi,
- Lacivert,
- Mor
Gökkuşağının Renk Sırasını Hafıza Teknikleri İle Öğrenin
Gökkuşağı renklerinin sırasını hatırlamakta sorun yaşıyorsanız, telif hakkı Fotografik Hafıza Dünya Şampiyonu Melik Duyar’a ait olan şu ifadeyi ve hikayesini düşünün:
“KaT KaT SaY, MeLeMe”
Bu ifadenin son üç kelimesindeki sessiz harfler sırayla gökkuşağının dıştan içe doğru renklerinn sırasını vermektedir. Aynı olan kelimeden sadece bir tanesi göz önüne alınacaktır. Şimdi Melik Duyar tarafından türetilmiş olan bu ifadenin hikayesine gelelim. Hikayenin resmi aşağıda verilmiştir.
Aşağıda resmi görülen hikayede koyunlarla ve kuzularla konuşabilen bir çoban görülmektedir. Çoban kuzuya gökkuşağının renklerini öğrettikten sonra “Gökkuşağının renklerini kat kat say bakalım” demektedir. Kuzu da cevaben sadece “meee!” diyerek melemektedir. Buna kızan anne koyun kuzuya “Kat KaT SaY MeLeMe!” demektedir. Gökkuşağının dıştan içe doğru renklerinin sırası işte bu “”Kat KaT SaY MeLeMe!” ifadesinde gizlidir. İfadede iki kere tekrarlanan “Kat” kelimesi tek olarak kullanılarak ifadedeki “KaT SaY MeLeMe!” ifadesi deşifre edilecektir.
Öyle ki “KaT SaY MeLeMe!” ifadesindeki sessiz harfler (büyük harfler olarak yazılmıştır) sırayla gökkuşağının dıştan içe doğru renklerinin baş harflerini vermektedir.
KaT: Kırmızı – Turuncu
SaY: Sarı – Yeşil
MeLeMe: Mavi – Lacivert – Mor
Gökkuşağı Neden Kavisli veya Yay Şeklindedir?
Teknik olarak, gökkuşağı, perspektifinizden görüldüğü gibi, Güneş’in tam karşısındaki noktaya odaklanan bir ışık çemberinin üst yarısıdır. Bununla birlikte, dairenin alt yarısı genellikle görünmez. Çünkü su damlacıkları oluşmadan önce yere çarpmaktadır. Yüksek bir bakış noktasına sahipseniz ve arazi gökkuşağı yönünde keskin bir şekilde aşağıya doğru iniyorsa, yağmurun daha fazla düşmesine ve güneş ışığını daha düşük bir açıdan yansıtmasına izin verirse dairesel bir gökkuşağı görebilirsiniz. Örneğin böyle bir pozisyona sahip bir uçaktan dairesel bir gökkuşağı görmek mümkündür.
Gökkuşağının şekli, suyun kırılma endeksinin bir sonucudur. Bu, güneş ışığının 0 ° ile 42 ° arasında sınırlı bir açı aralığında yağmur damlacıklarından yansıtılmasına neden olur. Işığın çoğu, mor ışık için 40 ° ile kırmızı ışık için 42 ° ‘lik bir açısal aralıkta size geri verilir. Bu nedenle ışık çemberinin antisolar noktadan her zaman 40-42° ‘lik açısal bir mesafesi vardır. Yani bir gökkuşağı, perspektifinizden görüldüğü gibi Güneş’in karşısındaki noktadan her zaman 40-42 ° uzakta görünür.