Polyglot Nedir – Bazı insanlar için dil öğrenmek bir zevktir. Bir arkadaşım vardı; hangi dilde olursa olsun, duyduğu veya okuduğu bir metindeki kelimelerin hemen etimolojisine bakar, kökenlerini araştırırdı. Sizde de benzer bir huy varsa, sizin de dil öğrenmeye karşı dayanılmaz bir arzunuz var demektir.
Peki sizde durum nedir? Siz de dil öğrenmeyi seviyor musunuz? Okuduğunuz bir kelimenin etimolojisini –en azından-merak ediyor musunuz?
Dil düşkünü çok sayıda insan tanıyorum. Bunlardan bazıları iki yılda bir yeni bir dil öğrenmeden duramıyor. 7-8 dili akıcı konuşanları tanıyorum. Bu arkadaşlardan birine sormuştum; “Bunu nasıl yapıyorsun? Sırrın nedir?”
Bana dik dik bakmış ve sonra tebessüm edip, “Bilmem. Belki de sadece dil öğrenmeyi çok seviyorum” demişti.
Ama ben ve benim gibi meraklı olanlar bu cevaptan hiç de tatmin olmuyoruz. Çünkü bu cevap onların gizli sırlarını bize açıklamıyor.
Biz tek bir dil öğrenmek için yıllarımızı harcarken ve pek başarılı da olamazken, o arkadaşım gibi olanların nasıl dil üstüne dil öğrenebildiğini bilmek istiyoruz, hepsi bu. O zaman çok dil öğrenen bu insanların, yani polyglotların gizli sırlarına bir göz atalım.
Polyglot Nedir? Polyglotların Sırrı Nedir?
Polyglot Nedir – Polyglot Ne Demek? Kısaca çok sayıda dil konuşan insanlara polyglot deniyor. Biraz daha detaylı açıklarsak; iki dil konuşanlara “bilingual“, üç dil konuşanlara “trilingual“, dört dil konuşanlara “quadrolingual“, beş altı veya daha fazla dil konuşanlara da “polyglot (poliglot)” deniyor.
Bu bende de merak uyandırdı, Polyglotlar gerçekten bunu nasıl yapıyorlar?
Ortak yanları ne? Ve diğer insanlara kıyasla polyglotların çok daha hızlı dil öğrenmelerini mümkün kılan şey ne?
Polyglotlarla tanışmak için en iyi yer yüzlerce dil tutkununun pratik yapmak için aynı noktada bir araya geldiği bir etkinlik olsaydı bu arkadaşlarla sohbet etmek imkanı bulurduk.
Ama endişe etmeyin; internette de bu tarz kulüpler ve topluluklar var. Bunlardan biri için tıklayınız.
Bu tür etkinlikler Avrupa’da yapılıyor. Mesela İrlanda’da yapılmış son olarak. Benny isimli bir İrlandalı, polyglot olmanın sırrı hakkında şunları söylüyor:
“Bir dili öğrenmek istiyorsanız işe konuşmakla başlayın!”
O dilin konuşulduğu ortama cesurca girmek ve korkmadan konuşmaya başlamak. Yapmanız gereken de bu; konuşma kılavuzundan birkaç kelime öğrenip, o dili konuşanlarla tanışmak, hemen onlarla sohbet etmeye başlamak.
“Pişkin olun! Hata Yapmaktan Korkmayın!”
Benny; “Günde 200 hata yapmayı kafaya takmayın,” diyor. Çünkü geri bildirime bakılırsa bu onun öğrenme şekli. İlginç değil mi? Çocuklar da ana dillerini böyle hata yaparak öğreniyorlar.
Ha, böyle sosyal etkinliklere katılma şansınız yoksa daha kısa bir yol var; internet siteleri… Oturma odanızın rahatlığıyla insanlarla ana dillerinde sohbet edebiliyorsunuz.
Brezilya’dan Lucas isimli biri de sıradışı yöntemlere sahip; çok ilginç bir Rusça öğrenme yöntemi var Lucas’ın.
Lucas’ın yaptığı yöntem ise şu:
Yüz kadar Rusça konuşmacısını Skype’ta rastgele arkadaş olarak eklemiş, sonra bir tanesiyle bir sohbet başlatarak Rusça ”Selam” yazmış.
Karşıdaki kişi cevap veriyor, ”Selam, nasılsın?”
Lucas bunu kopyalıyor ve başka biriyle açtığı sohbet penceresine yapıştırıyor. Sonra o kişi cevap veriyor, ‘‘İyiyim, teşekkürler, sen nasılsın?”
Lucas da bunu kopyalayıp ilk kişiye yapıştırıyor. Bu şekilde iki yabancının birbiriyle sohbet etmesini sağlıyor, hem de hiç haberleri olmadan.
Taktiği Görüyor musunuz?
Kısa bir zaman sonra kendisi yazabiliyor, çünkü bu sohbetleri o kadar tekrarladı ki, Rusça bir sohbetin nasıl başladığını artık iyice kavradı.
Nasıl da yaratıcı bir yöntem değil mi?
—– Sponsor Bağlantı —–
HAFIZA TEKNİKLERİYLE / MEGA İNGİLİZCE
—– Yazının Devamı —–
Ses Taklitçisi Olmak
Polyglot Nedir – O dile özgü sesleri taklit ederek işe koyulan polyglotlar da var. İlginç, değil mi, çocuklar da ana dillerini öğrenirken anne, baba veya kardeşlerinden duyduklarına odaklanıp, onları taklit etmeye çalışarak öğreniyorlar.
En önemli sırları bu; Polyglotların büyük bir çoğunluğu önce o dilin en sık kullanılan ilk 500 kelimesini öğreniyorlar.
Çünkü günlük konuşmaların çoğu toplamda 400-600 kelime ile yapılıyor. Bu da çocukların ana dillerini öğrenme süreçleriyle aynı gibi. Çocuklar da ana dillerini öğrenirken günlük konuşmalarda karşılaştıkları en sık kullanılan kelimeleri ve bu kelime kombinasyonlarıyla kurulan cümleleri öğrenerek işe başlıyorlar.
—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–
MEGA İNGİLİZCE
İNGİLİZCE’Yİ ÇOCUKLARIN ANA DİLLERİNİ ÖĞRENDİKLERİ GİBİ DOĞAL ÖĞRENİN!
—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–
Tüm bu polyglotlar dil öğrenme deneyimlerini çok eğlenceli gibi anlatıyorlar.
Kimi kendi yaptıkları flaş kartlarla, kimi uygulamalarla kelime öğrenme üzerine istatistiklerini ve hatta yabancı dilde bir tarifle yemek yapmayı nasıl sevdiklerini yazıyorlar.
Her birinin farklı yöntemleri olsa da her zaman zevk alacakları bir şey bulmak ortak noktaları.
Polyglotlarla tanıştıktan sonra siz de farkına varacaksınız; hiç kimse dil dâhisi değil. Sadece doğru yöntemlerle çalışarak, ama sistemli çalışarak öğreniyorlar. Ama işin özü sanki plyglotlar çocukların ana dillerini doğal şekilde öğrenirken takip ettikleri süreci taklit ediyorlar. Grameri çok önemsemiyorlar. Hata yapmaktan korkmuyorlar. Önce günlük konuşmada en çok kullanılan kelimeleri ve bu kelime kombinasyonlarıyla oluşturulan cümleleri öğrenerek konuşuyorlar. Ayrıca bu öğrenme sürecinde oyun gibi bir eğlenme buluyorlar.
Biz Dâhi Değiliz! Sırrımız…
Polyglot Nedir? Sırları Ne? – Aslında dil öğrenmeye giden gizli bir kısa yol var. Kısa süreç şu; ikinci bir dil öğrenirken biz de polyglotların takip ettiği süreci takip edebiliriz. Nasıl mı? Polyglotlar gibi ikinci dili çocukların ana dillerini doğal olarak öğrenirken takip ettikleri yolu taklit ederek;
- Gramer öğrenerek dil öğrenmeye çalışmayın (çocuklar gibi),
- Hata yapmaktan korkmayın (çocuklar gibi),
- İyi bir dinleyici ve taklitçi olun (çocuklar gibi),
- Öğrendiklerinizi hemen konuşmaya aktarmaya çalışın (çocuklar gibi),
- Önce günlük konuşmada en çok kullanılan 500 (bu sayı 1000 olursa bu mükemmel olur) kelimeyi ve bu kelime kombinasyonları ile oluşabilecek cümleleri öğrenerek uygulamaya başlayın (çocuklar gibi),
- Öğrenmeyi geniş zamana yayın (çocuklar gibi),
- Öğrenmeyi bir oyun haline getirin (çocuklar gibi).
Yabancı dil öğrenmeyi sıkıcı bir okul dersinden daha çok, her gün yapmaktan zevk alacağımız bir aktiviteye dönüştürmelisiniz. Kağıda yazı yazmayı sevmiyorsanız, uygulama kullanabilirsiniz.
Sıkıcı ders kitabı materyallerini dinlemeyi sevmiyorsanız, YouTube’da veya podcast’lerde her dilde ilginç içerik bulabilirsiniz.
Daha çok içe dönük biriyseniz, ve ana dilinde biriyle konuşmaktan çekiniyorsanız kendi kendine konuşma yöntemini uygulayabilirsiniz.
Odanızda rahatça kendi kendinize konuşabilirsiniz, hafta sonu planlarınız, gününüzün nasıl geçtiği hakkında hatta telefonunuzla rastgele bir fotoğraf çekip hayali arkadaşınıza o fotoğrafı tarif edebilirsiniz.
Polyglotlar bu şekilde dil öğreniyorlar. İyi haber de şu ki dil öğrenme konusunu kendi ellerine almak isteyen herkese açık bir yol bu.
—– Sponsor Bağlantı —–
İNGİLİZCEYİ POLYGLOTLAR GİBİ ÖĞRENİN!
MEGA İNGİLİZCE UYGULAMASI
—– Yazının Devamı —–
“İşte polyglotların bütün sırrı bu.”
Siz de bir dili öğrenmeye çalışıp sonra çok zor olduğunu düşünerek ya da yeteneğinizin olmadığını düşünerek pes ettiyseniz bir kez daha deneyin.
Belki o dili akıcı olarak öğrenmekten sadece bir eğlenceli yöntem kadar uzaksınız.
Belki de bir polyglot olmaktan yalnızca bir yöntem uzaktasınız.
Bu konuyla ilgili daha derin bilgi almak için ayrıca “NEDEN İNGİLİZCE ÖĞRENEMİYORUZ?” başlıklı aşağıda linki verilen makaleyi de okuyunuz.
Tavsiye Edilen Makaleler:
Neden İngilizce Öğrenemiyoruz? Neden İngilizce Konuşamıyoruz?
İngilizce – En Kısa Zamanda Nasıl Öğrenebilirsiniz ve Nasıl Unutmazsınız?
İngilizce Kelime Hafızası – İngilizce Kelimeleri Unutmamak İçin Ne Yapmalısınız?