Vitaminler / Mineraller

Hafıza Ve Beyin Dostu Besinler – Yumurta Sarısı Ve Beyin

Hafıza ve Beyin Dostu Besinler – Yumurta Sarısı ve Yumurta Sarısının Beyne Faydaları – “Her gün bir elma yemek, doktordan uzaklaşmak demek” deyişini duymuşsunuzdur. Elmanın sağlığımız üzerindeki etkisini bu veciz ifadeyle dünyaya ezberletenler de 149 yıl önceki Gallerliler. Oysa bir sürpriz daha var ki öğrenmemiz gereken, o da günde bir yumurta yemenin beyin üzerindeki muazzam faydaları ve etkileridir.

Ülkemizde 2017 verilerine göre 161 milyon civarında yumurta üretildi. Kişi başına düşen üretim ise 2018 itibariyle 294 tanedir. Tüketilen ise kişi başına 189’dur. Amerika Birleşik Devletleri’nde her ay 6,5 milyardan fazla sofra yumurtası üretiliyor ve bu da çoğu hanede yumurtayı temel bir gıda maddesi haline getiriyor.

1990’larda üzerinde çok spekülasyonlar yapılarak acı çektirilen yumurtalar nihayet bize kızmadan soframıza yeniden geldiler. Çünkü yumurtaların, özellikle de yumurta sarısının, beyin gelişimi için faydaları o kadar çok benimsendi ki, daha önceleri maskelenen kolesterol içeriği üzerindeki tartışmaların başkalarınca gösterilen art niyetlerden kaynaklandığı anlaşıldı. Çünkü yumurtanın sarısında bulunan besinlerden kolin (Choline), B-12 vitamini ve D vitamini el birliği edip beyin fonksiyonlarında önemli rol oynadıklarını bilimsel araştırmaların diliyle dünyaya ilan ettiler.

Beyin Temelli Eğitimler - Mega Hafıza

HAFIZA VE BEYİN DOSTU YUMURTA SARISI

Yumurta Sarısının Beyne Faydaları -“Süper gıdalar” olarak sınıflandırılması gereken az sayıdaki gıdalardan biri olan yumurtalar B6 ve B12 vitaminleri, folat ve kolin (Choline) de dahil olmak üzere beyin sağlığına bağlı çeşitli besin kaynaklarıdır. Bakınız 

1998’de Tıp Enstitüsü tarafından yalnızca gerekli bir besin maddesi olarak kabul edilen kolin (Choline), vücudun ruh halini ve hafızayı düzenlemeye yardımcı olan bir nörotransmiter olan asetilkolin oluşturmak için kullandığı önemli bir mikro besindir. Bakınız 

İki çalışma, yüksek kolin (Choline) alımının daha iyi hafıza ve zihinsel işlev ile bağlantılı olduğunu buldu. Kolin (Choline) eksikliğinin karaciğer hastalığı, ateroskleroz ve muhtemelen nörolojik bozukluklar gibi hastalıklar üzerinde bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Bakınız 

Bu besin maddesinin en konsantre kaynakları arasında olduğu göz önüne alındığında, yumurta yemek, kolin (Choline) almak için kolay bir yoldur. Yeterli kolin (Choline) alımı çoğu kadın için günde 425 mg, erkekler için günde 550 mg’dır. Bir yumurta sarısı ise 112 mg kolin (Choline) içermektedir. Bakınız 

B VİTAMİNLERİ, YUMURTA SARISI VE BEYİN

Yumurta Sarısının Beyne Faydaları – B vitaminlerinin beyin sağlığında birkaç rolü vardır. Yaşlılarda zihinsel düşüşü yavaşlatmaya yardımcı olabilecek olan da B vitaminidir. Beyin atrofisi oranlarında artış, özellikle bilişsel gerilemeden muzdarip olan yaşlı kişilerde görülür. Homosistein, beyin atrofisi, kognitif bozukluk ve demans için bir risk faktörüdür. B vitaminlerinin diyet uygulaması ile homosisteinin plazma konsantrasyonları azaltılabilir. Ayrıca iki tipte de B vitaminin eksik olması, yani “folat ve B12” vitaminlerinin, depresyonla ilişkilendirilmiştir. B12 ayrıca beyin kimyasallarının sentezlenmesinde ve beyindeki şeker seviyelerinin düzenlenmesinde de rol oynar. Bakınız

Hafıza ve zeka gelişimi açısından B vitaminleri olan yiyecekler birinci sırada gelir. B vitamini özellikle beyin ve sinir sistemi sağlığını korumak açısından önem taşır. Eksikliğinde depresyon, kısa süreli hafıza kaybı, dikkat eksikliği, el ve ayaklarda yanma, iğnelenme, duyu kusuru, unutkanlık ve sinirlilik görülebilir. Ayrıca B vitamini eksikliğinde, beyin ve beynin emirlerini uygulayan sinir sisteminde çeşitli derecede hasarlar oluşabilir.

B-12 Vitamini beyin sağlığında önemli bir rol oynar. Bu vitaminin eksikliği, Alzheimer hastalığı ve yaşa bağlı hafıza kaybı için artan bir risk ile ilişkili olabilir. Erkek ve kadın yetişkinler için önerilen diyet alımı, hamile ve emziren kadınlar için sırasıyla 2,4 mikrogram ve 2,6 ve 2,8 mikrogramdır. Bir yumurta sarısı, 0.33 mikrogram veya günlük toplam ihtiyacın yaklaşık yüzde 14’ünü sağlar.

Ayrıca, Folat eksikliği, demanslı yaşlılarda yaygındır ve yapılan araştırmalar folik asit takviyelerinin yaşa bağlı zihinsel düşüşün en aza indirilmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–

ÜCRETSİZ HAFIZA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ

Ücretsiz Hafıza Ve Beyin Eğitimi

Eğitimler Üç Günde Bir E-Posta Adresinize Gönderilmektedir

—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–

Kolin (Choline), tüm hücrelerin normal çalışması için gerekli olan bir diyet bileşenidir. 1998’de ABD Ulusal Bilimler Akademisi, kolini(Choline) insanlar için gerekli bir besin maddesi olarak tanımlayan ve günlük alım miktarlarını tavsiye eden bir rapor yayınladı.

Devam eden çalışmalarda, menopoz öncesi kadınların menapoz sonrası kadınlara göre koline (Choline)daha yüksek bir düzeyde gereksinim duyduklarını buldu. Çünkü gebelik ve emzirme, annenin kolin (Choline) rezervlerinin tükendiği dönemlerdir.

Aynı zamanda, beynin normal gelişimi için kolin (Choline) varlığı kritik öneme sahiptir. Deney, sıçanların kolin (Choline) takviyesi aldıklarında, beyin fonksiyonları değişerek, yaşam boyu hafıza artışıyla sonuçlandı.

Hafıza fonksiyonundaki bu değişiklik, beyindeki hafıza merkezinin (hipokampus) gelişimindeki değişikliklerden kaynaklanıyor gibi görünmektedir. Bu değişiklikler o kadar önemlidir ki, araştırmacılar, hayvanlar yaşlı olsalar bile, anneleri ekstra kolin (Choline)almış hayvan gruplarını seçebildiler.

Bu nedenle, yaşlılarda hafıza fonksiyonu, kısmen, annenin yediklerine göre belirlenmektedir. Toplam 100 g kolin (Choline) konsantrasyonun sahip yüksek gıdalar sığır karaciğeri (418 mg), tavuk karaciğeri (290 mg) ve yumurtalardır (251 mg). Bakınız

D VİTAMİNİ, YUMURTA SARISI VE BEYİN

Yumurta Sarısının Beyne Faydaları – Birkaç doğal gıda D vitamini içerir, ancak bir yumurta sarısı günlük değerin yüzde 10’unu sağlar. Araştırmacılar, “Moleküler ve Hücresel Endokrinoloji Dergisi” nde yayınlanan 2011 tarihli bir çalışmada, D vitamininin beyin üzerindeki etkilerini ve eksikliklerin sonuçlarını gözden geçirdiler. Bulgular, D vitamininin beyin gelişimini etkileyen nöroaktif bir steroid gibi davrandığını gösterdi. Eksiklikler Parkinson hastalığı, Alzheimer, demans, depresyon ve bilişsel gerileme ile ilişkilendirilmiştir.

Uyarı!

Yumurta Sarısının Beyne Faydaları – Kardiyovasküler hastalığınız varsa, yumurta sarısını haftada iki ila üç ile sınırlamak gerekir. Çok fazla yumurta sarısı yemek, Ağustos 2012 tarihli “Los Angeles Times” dergisindeki bir makaleye göre, 40 yaş üstü insanların arterlerini neredeyse sigara içmek kadar kalınlaştırabilir. 1.231 deneyi inceleyen araştırmacılar çok yumurta sarısı tüketiminin koroner kalp hastalığı riskini artırabileceğini belirtti.

Kaynaklar

https://www.canr.msu.edu/news/improve_your_memory_with_super_foods

https://www.nj.com/healthfit/2017/05/how_eggs_can_help_boost_your_brain_power.html

https://www.healthline.com/nutrition/11-brain-foods#section11

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15640516

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu