Hafıza ve Beyin Dostu Gıdalar – Zerdeçalın Beyin Ve Hafızaya Faydaları Zerdeçal, beyin ve hafıza – Çoğumuz, bu adı bilmesek de “zerdeçal”, beyin ve hafıza üzerinde en etkili besin takviyelerinden biridir. Çoğu insan zerdaçalı “kori” adı verilen baharat karışımının içindeki tadı ile bilir. Anadolu insanı, özellikle hanımlar zerdeçalı daha yakından tanıyorlar. Evde, mutfakta, bir grup baharat kavanozu içinde zerdeçalı bulmak bazen sorun olabilir. Çünkü kimyon, tarçın ve yakın akrabası olsa da köri (köri baharat karışımı içinde zerdeçal da vardır) ile karıştırılabilir bir görünümü vardır. İçinde zerdeçal olmasından dolayı köri de beyin dostu bir baharattır.
Zerdeçal, zencefilgiller familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Hint safranı olarak da bilinir. Anavatanı Güney Asya’dır. Diğer isimleri zerdeçöp, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, hint safranıdır.
“Beyninizi koruyun sağlığınıza kavuşun” sloganından yola çıkarak zerdeçalin hem beyni besleyen damarlar hem de beyin hücreleri üzerine olumlu etkiye sahip olduğunu belirtelim.
Zerdeçal, beyin ve hafıza – Zerdeçal beyin damar sağlığı için risk oluşturacak faktörlere karşı savaş açar, iltihaplanmayı önler, yüksek kan şekerinin olumsuz etkilerini azaltır ve kandaki yağ ve yağ benzeri maddelerin normal seviyelere inmesini sağlar. Sadece hipertansiyon, diyabet ve kalp hastaları değil sağlıklı kişiler de düzenli olarak zerdeçal takviyesi alarak kalp, damar ve beyin sağlıklarını koruyabilirler.
—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–
ÜCRETSİZ HAFIZA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ
Eğitimler Üç Günde Bir E-Posta Adresinize Gönderilmektedir
—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–
Zerdeçal aynı zamanda beynin yapısında önemli rolleri olan Omega-3 yağ asitlerinin (DHA) vücut tarafından emilimini artırır. Günlük 250 mg yani 1 çay kaşığının dörtte biri kadar zerdeçal alımı, aerobik egzersiz gibi damar duvarını güçlendirici ve damar sertliğini önleyici etkisi vardır.
Zerdeçal, beyin ve hafıza – Birçok araştırmaya göre, vücudunuz ve beyniniz için büyük faydalarla dolu olduğunu göstermektedir. Köriye sarı rengini veren baharat da zerdeçaldır. Hindistan’da binlerce yıldır baharat ve şifalı bitki olarak kullanılmıştır.
Son zamanlarda bilim, Hintlilerin uzun süredir bildiklerini yedeklemeye başladı; gerçekten tıbbi özelliklere sahip bileşikler içeriyor. Bakınız
Bu bileşiklerden en önemlisi olan kurkuminoit olarak adlandırılır ki, kimya sanayinde ilaç imalatında kullanılmaktadır. Kurkumin (Curcumin) zerdeçalda ana etken maddedir. Güçlü bir anti-enflamatuar (ateşlenmeyi önleyen) etkisi vardır ve çok güçlü bir antioksidandır.
Bununla birlikte, zerdeçalda kurkumin içeriği o kadar yüksek değildir. Ağırlıkça% 3 civarındadır. Bu bitki üzerinde yapılan çalışmaların çoğu, çoğunlukla kurkumin içeren, zerdeçal özütleri kullanıyor ve dozajlar genellikle günde 1 gramdan fazla oluyor.
Sadece zerdeçal baharatını yiyeceklerinizde kullanarak bu seviyelere ulaşmak çok zor olurdu. Bu nedenle, tam etkilerini yaşamak istiyorsanız, önemli miktarda kurkumin içeren bir takviye almanız da gerekir.
Ne yazık ki, kurkumin kan dolaşımına zayıf bir şekilde emilir. Curcumin emilimini % 2,000 artıran doğal bir madde piperin içeren karabiberin tüketilmesi yardımcı olur.
En iyi kurkumin takviyeleri, etkinliklerini önemli ölçüde artıran piperin içerir.
Curcumin ayrıca yağda çözünürdür; bu yüzden yağlı bir yemekle birlikte almak iyi bir fikir olabilir.
KURKUMİN, BEYİN HASTALIKLARI RİSKİNİ DÜŞÜREN BEYİN KAYNAKLI NÖROTROFİK FAKTÖRÜ ARTIRIYOR
Zerdeçal, beyin ve hafıza – Eskiden, nöronların erken çocukluk döneminden sonra bölünemediği ve çoğalmadıkları düşünülüyordu. Ancak, bunun gerçekleştiği şimdi bilinmektedir.
Nöronlar yeni bağlantılar oluşturabilirler, ancak hipokampus gibi beynin belirli bölgelerinde çoğalabilirler. Bu sürecin ana itici güçlerinden biri, beyninizde çalışan bir tür büyüme hormonu olan beyin kaynaklı nörotropik faktördür (BDNF-brain-derived neurotrophic factor). Nörotrofik faktörler gelişmekte olan ve olgun nöronların hayatta kalmasını, büyümesini ve farklılaşmasına yardım eden neredeyse hepsi küçük proteinlerden veya peptitlerden oluşan biyomoleküllerdir. Sinir sistemi olgunlaştıktan sonra nöronların hayatta kalması için gerekli olup, sinaptik plastisiteyi teşvik eder, uzun dönem belleğin oluşumunu düzenler. Gelişmekte olan nöronlarda ise büyümeyi ve gelişimi başlatır. Ayrıca hasar gören nöronların aksonlarının tekrar gelişmesi için gerekli kimyasal süreçleri başlatır. Bazı nörotrofik faktörler hasarlı doku tarafından salgılanır ve nöronun yeni aksonlarının hedefi doğru bir şekilde bulmasını sağlar, bir anlamda kılavuz görevi görür. Bakınız
Sık görülen beyin rahatsızlıkları, depresyon ve Alzheimer hastalığı dahil olmak üzere, bu hormonun azalmış seviyelerine bağlanmıştır. İlginçtir ki, kurkumin (beyin kaynaklı nörotrofik faktör) BDNF’nin beyin seviyesini artırabilir.
Bunu yaparak, beyin fonksiyonlarında birçok beyin hastalığını ve yaşa bağlı azalmayı geciktirmede veya hatta geri çevirmede etkili olabilir Bakınız
Ayrıca, zencefil hafıza gücünü artırabilir ve BDNF (beyin kaynaklı nörotrofik faktör) düzeyleri üzerindeki etkileri göz önüne alındığında mantıklı göründüğü için sizi daha akıllı yapar. Ancak, bunu doğrulamak için insanlarda kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır. Bakınız: Mehmet Öz ortaklı makale: “Curcumin improves spatial memory and decreases oxidative damage in aged female rats”
ZERDAÇAL, HAFIZA SORUNLARINI ÇÖZEBİLİR, RUH HALİNİ İYİLEŞTİREBİLİR
Zerdeçal, beyin ve hafıza – Bir araştırmada, Zerdeçala sarı rengini veren bileşik olan günlük kurkumin dozu, hafıza sorunlarını engellemekle kalmayıp, aynı zamanda hafıza sorunlarına da iyi gelmektedir.
UCLA’ nın Gary Small başkanlığındaki ekibi, 18 ay boyunca biri kontrol diğeri deney olan iki gruba deney yaptılar. Yaşları 50 ila 90 arasında olan 40 kişiyi randomize ettiler. Günde iki kez 90 mg kurkumin takviyesini deney gruba ve plaseboyu kontrol grubuna verdiler. Kurkumin takviyeleri, normalden daha fazla biyoyararlanıma sahip bir hazırlık oldu. Vücut tarafından daha kolay emildi ve kullanıldı. Katılımcıların hepsinde hafif bellek problemleri vardı, fakat Alzheimer hastalığı veya başka bir bunama türü yoktu. Çalışmanın başlangıcında, hafıza ve biliş testleri yapıldı. Ruh halini ve depresyonu ölçmek için anketler dolduruldu ve beyin taramaları yapıldı.
Çalışmanın 18 aylık periyodunda her altı ayda bir, ekip katılımcıları hafıza, biliş ve ruh hali için test etti; ayrıca beyinlerini de taradılar.
Sonuçta, kurkumin alanların hafıza fonksiyonunun 18 ayda ortalama % 28 oranında arttığı ortaya çıktı. Buna karşılık, kontrol grubunun puanları hafifçe yükseldi (muhtemelen sınavlara daha aşina oldukları için) ve sonra bu etki kayboldu. Kurkumin alanların depresyon skorları da düzeldi; Kontrol grubu ise beklenildiği gibi değişmedi. Ve ilginç bir şekilde, beyin taramaları, kurkumin alan katılımcıların iki beyin bölgesinde, anksiyeteyi, hafızayı, karar vermeyi ve duyguyu kontrol eden amigdala ve hipotalamus olan amiloid birikimini önemli ölçüde daha az ortaya çıkardı. Bu çalışmada bazı kişilerde ana yan etkiler karın ağrısı ve bulantı idi.
Bu çalışma heyecan vericiydi, çünkü gerçek bir klinik çalışmadır ve kurkuminin terapötik etkilerine ilişkin daha önceki kanıtlarla da karşılaştırılmıştır.
Araştırmacılar, uzun zamandır, Hindistan’daki bazı insan gruplarında, zerdeçal tüketimi nedeniyle, Alzheimer hastalığının daha düşük olduğunu gözlemlediler. Çalışmalar ayrıca kurkuminin antidepresan ve anti-anksiyete etkilerine de işaret ederken, yaşlandıkça zerdeçalin beyin fonksiyonlarını korumadaki potansiyel rolünü de göstermiştir.
ZERDEÇALİ NASIL TÜKETELİM?
Zerdeçal, beyin ve hafıza – İdeal günlük toz zerdeçal dozu 1 – 2 gramdır. Bu da yaklaşık 1 – 2 silme çay kaşığı kadardır. Toz olarak tüketmek bazen tadı yüzünden zor olabiliyor. Önerim 1 kaşık yoğurt üzerine 1 çay kaşığı zerdeçal, yarım çay kaşığı toz karabiber ve 1 çay kaşığı zeytinyağı ekleyip yemeniz şeklinde. Burada ilave ettiğimiz karabiber zerdeçalin etkisini 3 – 4 kat artırır; zeytinyağı ise emilmesine katkı sağlar. Zerdeçal aslında yemeklere de çok yakışan bir baharattır. Fırında tavuğa pek yakışır. Zerdeçal içeren köri baharatlı tavuk deneyin. Favoriniz olabilir.
BUNU DA OKUYUN: METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN YİYECEKLER LİSTESİ
KAYNAKLAR
https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric#section4
https://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2018/01/23/curcumin-may-reverse-memory-problems-improve-mood/#6cc4f596912a
https://www.cnnturk.com/yazarlar/guncel/prof-dr-derya-uluduz/zerdecal-gercegi-beyin-sagligimiz-icin-olmazsa-olmaz