2 Yaş Çocuklar / Gelişimi ve Eğitimi – Ernie Zelinski bir defasında şöyle demişti: “Hayat bir oyundur. Mutlu insanlar oyunculardır. Mutsuz insanlar seyircidir. Hangisi olmak isterdin?” Madem hayat bir oyun ve çocuklarımızın birer mutlu insan olarak bu oyunda yer almasını istiyoruz, o zaman onlar daha küçükken, iyi birer oyuncu olarak yetişmelerini sağlayalım. Hayat yolculuğunun gerçek yaşamında zorlukların üstesinden gelmelerini, problem çözme becerisi kazanmalarını bu oyunlarla kazandırabiliriz.
Bu yazıda anneliğin ve babalığın tadını çıkarmakta olan ebeveynlere, çocukları için seçtiğimiz 25 oyundan söz edeceğiz. Bunlardan hangilerini uygulama şansınız varsa onları uygulayın.
Hedef kitlemiz 2 yaşındaki çocuk; o halde bu yazı 2 yaşına gelen her çocuğun oynayabileceği oyunları kapsıyor.
—– Sponsor Bağlantı —–
ÇOCUKLARIN HAFIZA VE ZEKALARINI GELİŞTİRMEK İÇİN
3-7 YAŞ İÇİN – ÇOCUK ZEKA VE HAFIZA SETİ
—– Yazının Devamı —–
2 yaşındaki çocuk kimdir? Yürümeye Başlayan Çocuğun Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
2 Yaş Çocuklar / Gelişimi ve Eğitimi – er çocuk şu dünya sahnesine aciz birer varlık olarak gelir. Elleri tutmaz, ayakları yürüyemez. Ancak, doğumdan 2 yaşına kadar hızlı büyür. Anne karnındayken sadece başparmağını emerek emme egzersizleri yapan bebek, doğduktan sonra annesinin parmağına sımsıkı sarılır. Zayıf ve aciz olduğunu hissetmektedir. 2 yaşına geldiğinde ise fiziksel olarak, tırmanma, tekmeleme, kısa mesafelerde koşma, karalama, çömelme, zıplama gibi hemen hemen her aktivitede aktif katılımcı olurlar. Eğitimciler, bunu çocuktaki psikomotor becerilerin gelişmesi olarak tanımlarlar.
O halde hemen şunu söyleyelim: 2 yaşındaki çocuklar oyun yoluyla vücut organları arasındaki koordinasyonu, çevre ile fiziksel iletişimi geliştirirler.
Yürümeye Başlayan Çocuğun Zihinsel Yetenekleri Ne durumdadır?
2 Yaş Çocuklar / Gelişimi ve Eğitimi – Zihinsel olarak, iki yaşındaki çocuklar konuşulan dili daha iyi kavrar. Düşünerek davranırlar. Stratejiler oluşturmaya ve kavramları kavramaya başlarlar. Aslında, 2 yaşında, küçük çocuklar genellikle eylemlerin sonuçlarını tahmin edebilecek senaryoları kafalarında kurmaya başlarlar.
Oyunun 2 yaşındaki bir çocuğun hayatının bu kadar önemli bir parçası olmasının sebeplerinden biri de budur:
Oyun çocukların hem zihinsel hem de fiziksel olarak gelişmesine yardımcı olur!
2 Yaşındakilerin Renkleri Keşfetmek için yapabilecekleri eğlenceli oyunlar vardır.
2 Yaşındaki Çocuk İçin Renk Öğrenme Aktiviteleri – Burada sizin de göreviniz var. Gözlemlerinizi ve tecrübelerinizi bir deftere not edin. Hatta bunları saklayın, ileride torunlarınız için de lazım olacak!
1-) Pasta Grafik Boyama Oyunu
2 Yaş Çocuklar / Gelişimi ve Eğitimi – Bir daire çizip, pizza dilimleri gibi çizgilerle bölüp pasta grafik oluşturun. Pasta grafiğin her bölümünü bir renge boyayarak bir renk tekerleği oluşturun. Ardından aynı renkteki küçük oyuncakları ve bibloları seçin. Doğru, iyi veya kriterinize uygun yaptığında ödülünü de hazır bulundurun. Çocuğunuzun her bir öğeyi karşılık gelen renge koymasına izin verin. Bu, yağmurlu bir günde bile renkleri öğrenmenin çok eğlenceli bir yoludur.
2-) Uçurtmalar Yapın ve Onları Farklı Renklerle Boyayın
Tıpkı bir gök kuşağı gibi, uçurtmayı rengârenk boyalarla boyayın. Buna “gökkuşağı uçurtmaları” deyin. Bu boyama sadece renkleri öğrenmenin değil, aynı zamanda onların anlamını da açıklamanın harika bir yoludur. Rengârenk uçurtmalar havada süzülürken, çocuğunuz çok heyecanlanacaktır.
3-) Boyalar Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar İçin Eğlencelidir
2 Yaş Çocuklar / Gelişimi ve Eğitimi – Parmak boya çocukların en heyecan duyduğu bir aktivitedir. Renkleri karıştırın, biraz parıltı ekleyin. Sonra nasıl yapıldığını gösterin. Sonra onlara izin verin: Parmaklarını soksunlar boyalara ve onları resim yapacakları kartona sürsünler. Her durumda 2 yaşındaki çocuğunuz düzgün bir sanat projesi yapacak ve parmak kasları gibi ince motor becerileri pratiği yapmış olacaktır.
4-) Kurabiye Kesicilerle Boyama
Harf baskılar yapın; renk ve alfabe ile aynı anda oynamanın harika bir yoludur. Bu sadece 2 yaşındaki çocuğunuza harfleri öğretmenin eğlenceli bir öncülü değil, aynı zamanda onlara kelimeleri öğretmeye başlamanın da harika bir yoludur.
5-) Birlikte Kağıt Tabak Gülleri Yapın
2 Yaş Çocuklar / Gelişimi ve Eğitimi – Güller çok derin anlamlar taşıyan çok güzel çiçeklerdir. Artık yürümeye başlayan çocuğunuz kendi Kâğıt Tabak Güllerini yapabilir. Renkli, eğlenceli ve yürümeye başlayan çocuğunuz için kolay bir etkinliktir. En iyi yanı, farklı renkler kullandırın. Tek ihtiyacınız olan farklı renkli kâğıt tabaklar.
6-) Haydi Çocuklar Yüz Boyama ile Oynayalım
Yüz boyama, çocuklarımın en sevdiği oyunlar arasındadır. Fosforlu boyalarla yaptıkları ilk şey, kendilerine çizim yapmaktır. Artık bir yüz boyama seti hazırlayabilirsiniz. Boya çantanızda toksik olmayan boyalar ve keçeli kalemler kullanın ve peçete, havlu, boya fırçası ve ihtiyaç duyacağınız diğer birkaç eşya gibi şeyler ekleyin.
7-) Çocuğunuza Mikropları Öğretme Oyunları
2 Yaş Çocuklar / Gelişimi ve Eğitimi – Kovid-19, mikropların çok gerçek olduğuna dair ciddi uyarılarda bulundu. Kendi el dezenfektanınızı yapmak ve küçük çocuğunuzun ellerini ev yapımı el dezenfektanı ile temizlemek, onlara her zaman ellerimizi temizlememiz gerektiğini hatırlatmanın harika bir yoludur.
😎 Kâğıt Tabak Kuş Elişi Yapın
Plastik tabağa renkli bir kuş resmi çizin. Uygun yerlerine rengârenk tüyler yapıştırın. Tüyler, oynamak için eğlenceli bir araçtır. Bu, sadece boyası nedeniyle değil, gökkuşağı tüyleri nedeniyle de eğlenceli ve renkli bir zanaat!
9-) Süreç Sanatı Eğlencelidir
Eviniz uygunsa bir duvar tuvali kullanın. Çocuklar büyük tuvalleri sever. Arzu edildiğinde çocuklarınızın boyaması için evin bir odasına yerleştirin. Dev, güzel bir sanat eseri meydana getirmek için, çocukların boyayı püskürtmelerine, karıştırmalarına, ruloları ve fırçaları kullanmalarına izin verin.
10-) Eğlenceli ve Renkli Matematik
Okul öncesi çocuklar, keşfederken renkten daha fazlasını öğrenebilirler. Bu eğlenceli bir gökkuşağı temalı matematik etkinliğidir. Boya, tuvalet kâğıdı ruloları, çıkartmalar, kil ve madeni paralar kullanır.
—– Sponsor Bağlantı —–
ANZAN MEGA ARİTMETİK KONSANTRASYON VE BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ
5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN
—– Yazının Devamı —–
11-) Oyun Hamuru ve Boncuklarla Yapılan Çocuk Etkinlikleri
2 Yaş Çocuklar / Gelişimi ve Eğitimi – Oyun hamuruna dizilim için büyük boncuklar ekleyin. Bu, çocuklarınızın ince motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Çocuklar her türden yaratıklar yapacaklardır.
12-) Kaba Motor Davranışını Geliştirmek İçin Bardak Kullanımı
İki yaşındaki çocuklar, bardaktan -içinde su veya başka bir şey olmadığı halde- içiyormuş gibi yaparlar, eğlenirler. Bu onların kaba motor davranışlarını geliştirir.
13-) O Ayak İzini Kim Yaptı
2 yaşındaki çocuğunuzun en sevdiği oyuncaklarıyla oyun hamurunda ayak izleri yapın, ardından oyuncak ayak izlerini ilgili oyuncaklarla eşleştirip eşleştiremeyeceklerini görün! Her ayak izini oyuncaklarıyla eşleştirmek zorunda oldukları için çok sevimli bir oyun ve harika bir problem çözme oyunu olmuş olur. Ayrıca, ayakları olan oyuncakları aramak zorunda oldukları için ayak gibi, vücudun diğer kısımlarını da öğrenirler.
14-) Ev Yapımı Hikâye Taşları Yapalım
2 Yaş Çocuklar / Gelişimi ve Eğitimi – Hikâye anlatma, küçük çocukların dil kalıpları geliştirmelerine ve olayların sıralanmasını öğrenmelerine yardımcı olmanın harika bir yoludur. Hayvanların, böceklerin, uzaylıların, oyuncakların ve otomobillerin resimlerini kullanarak kendi hikaye taşlarınızı yapın. Hepsini bir sepete koyun ve ardından hikâyeye devam etmek için birer birer seçmesine izin verin.
15-) Konsantrasyon Oyunu Oyna
Çocuğunuzla bir öğrenme konsantrasyonu oyunu oynayın. Düz bir yere üç eşya (para vb.) koyun ve birini kaldırın. Çocuğunuzun hangi nesnenin kaldırıldığına konsantre olup olmadığını ölçün. Eskiden sokaklarda fincanla oynanan oyunda üç fincandan birinde bir eşya konulur. Sonra göz takibi yapılması istenir. Sonra da eşyanın hangi fincanda olduğu sorulur. Bu takip ve ilgi için konsantrasyon gerektirir.
16-) Oyun Hamuru Kebabı Yapmak Eğlenceli
2 Yaş Çocuklar / Gelişimi ve Eğitimi – Oyun hamurundan kebaplar yaptırın Tabi önce gösterin. Çöpe dizin. Çocukların doku ve motor kontrolünü keşfetmeleri için harika bir yoldur bu. Ayrıca çocuğunuza renkleri öğretecektir.
17-) Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar İçin Açık Hava Aktiviteleri
Çocuklarınızla bir tekstil ürünleri mağazasına girdiğinizde, çocukların giysiler içinde saklanmayı sevdiğini göreceksiniz. Her çocuk buna bayılır. Evde de yatak odası yüklüğünüzden çarşafları, battaniyeleri, elbiseleri, uzun gömlekleri asabilir ve bu giysiler veya ev eşyaları arasında saklanmalarına izin verebilirsiniz.
18-) Kendi Orkestranı Kur
2 Yaş Çocuklar / Gelişimi ve Eğitimi – Tencere, tava, kaşık-çatal ve zil kullanarak 2 yaşındaki çocuğunuz için bir müzik istasyonu oluşturun. Biraz gürültü olacak ama iyi bir müzik böyle başlar.
19-) Yumurta Kartonu Renk Sıralaması
Bu eğlenceli sıralama etkinliğiyle çocuklarınızın renkleri ayırt etmesine yardımcı olmak için yumurta kartonlarını kullanın. Her yumurta kartonunu farklı bir renge boyayın. Bu boyama işlemi çocuğunuzun ince motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.
20-) Birlikte Bir Atıştırmalık Yapın
2 Yaş Çocuklar / Gelişimi ve Eğitimi – Birlikte yemek pişirerek vakit geçirin ve küçük çocuklar için bir dizi atıştırmalık hazırlayın; birlikte evde/balkonda piknik yapın. Gerçek meyvelerden, keklerden, meyveli dondurma yapın.
21-) Birlikte Kapalı Kale Yapalım
Yastıktan veya minderden kalelerini kim sevmez ki? Kaleler inşa etmek ve kalelerin içinde saklanmak, zıplamak ve atlamak çocuklar için bir patlamadır. Sürünerek çıkmayı severler.
22-) Küçük Çocuklar İçin Sessiz Oyun
2 yaşındaki çocuklar için tuvalet kağıdı etkinliği mükemmeldir. Tuvalet kağıdının kartonundan kuleler inşa etmek için süslü oyuncaklara ihtiyacınız yok. Tuvalet kağıdı kullanın. Eğer çocuklarınız benimki gibiyse, onlar da bir veya iki ruloyu bozmaktan keyif alacaklardır.
23-) Beş Duyu Keşfi
Çocuklar, dokunma, duyma, koklama, görme ve tatma gibi beş duyulu ve çok yönlü duyusal aktivitelere bayılır. 2 yaşındaki çocuklara etraflarındaki dünyayı tanıtmanın en iyi yolu, etraflarındaki farklı dokuları ve farklı öğeleri beş duyularıyla keşfetmelerine yardımcı olmaktır. Böylece çocuklar beş duyularını yaşamlarının her aşamasında kullanabilirler. Burada anne ve babaya veya öğretmene düşen görev çocukların kendi duyularını keşfetme becerisini kazanmada rehberlik yapmak; gerekiyorsa, onların deneyimlerini resimleyerek veya büyük harflerle renkli kalemlerle kağıda dökerek, beş duyunun birbirinden farklı yansımalarını basit bir zımbalı kitap haline getirmektir.
24-) Temizliği Eğlenceli Hale Getirmek
2 Yaş Çocuklar / Gelişimi ve Eğitimi – Ev ve çocuğun odasının temizliğini eğlenceli hale getirin. Müzik ekleyin, bir saat tutun. Ödülleri odanın her yerine gizleyin. Ayrıca temizlik işlerini bölümlemek, hatta odanın temizlik öncesi ve temizlik sonrası fotoğraflarını çekmek bile çocukların işini kolaylaştıracaktır. İşlerini yaparken kendilerini daha başarılı hissetmelerini sağlayacaktır.
25-) Küçük Çocuklar Temizliğe Yardımcı Olabilir
Çocuklarınızı bu ipuçlarından bazılarıyla katkıda bulunmaya ve temizlemeye teşvik edin. Yerleri birlikte paspaslayın. Çocuğunuz için eski çoraplardan paspas yapabilirsiniz. Evinizdeki toksik olmayan maddelerden kendi temizleyicinizi birlikte yapın ve bırakın çocuğunuza sildirin. Bu, temizliği eğlenceli hale getirecek, aynı zamanda onlara sorumluluk da öğretecektir.
Keyifli Oyunlar…
Tavsiye Edilen Makaleler:
Mucit Nasıl Yetişir – Çocuğunuzu Yeni Şeyler Denemeye Teşvik Edin